Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: Kültür Türizm Merkezleri
www.gumushane.gen.tr - Forum > Haberleriniz > Torul
Bilal Çakmak
Zigana Turizm Merkezi - Zigana Yaylası

Ulaşım: Gümüşhane - Trabzon yolunun 60 kilometresinde bulunan Zigana tünelini geçtikten sonra doğuya 3,5 km. stabilize yolla ulaşılır. Zigana'ya Trabzon merkezden 112 km. asfalt yolla ulaşılabilir.
Özellikler: 2. 032 m. yükseklikteki Zigana yaylası aynı zamanda kayak merkezidir. Her türlü alt yapı hizmeti tamamlanmış durumdadır. Zigana, yaz aylarında çim kayağı, kış aylarında kayak turizmine elverişli ender beldelerimizden biridir.Nemli deniz iklimi ile kara iklimi arasında çok ilginç bir bölgemizdir. Zigana yaylasından 3 km. patika yolla ulaşılan Limli (Saranoy) gölü görülmeye değerdir. Limli gölüne araç ile Kalkanlı köyü içinde geçen 11 km. asfalt, 8 km. toprak yolla ulaşabilir. Kalkanlı köyünde, elektrik, su, PTT bulunmaktadır. Yaz kış, bakkal, kasap, manav, kır kahvesi işletilmektedir.
Konaklama-Yeme-İçme: Kayak merkezi olarak kullanıldığından, yaylada her türlü konaklama ve yeme-içme yerleri bulunmaktadır.



Artabel Gölleri Tabiat Parkı (Torul)

Gümüşhane ili Torul ilçesi Gülaçar Köyü’nden geçen Artabel Deresi çevresinde Yıldız gölleri, Beş göller, Karanlık göller gibi isimlerle anılan krater gölleri bulunmaktadır. Bu göller Gümüşhane il merkezine 60 km. uzaklıktadır. Bu bölge iki ayrı jeolojik zaman diliminde oluşan volkanik aktiviteye bağlı formasyonlarla kaplı olup, toplam 18 adet buzul/krater gölü bulunmaktadır. Bu göllerin başlıcaları Zigana Köyü yaylalarında Limni ve Kuzu gölleri, Yağmurdere sınırları içerisinde Şakir Göl, Kürtün Sarıbaba'da Karagöl, Dört konak Yaylasında Aygır Göl, Dipsiz Göl gelmektedir.Bu yöre Milli Parklar Kanununa göre Artabel Gölleri ve çevresinin 5859 hektarlık kesimi “Artabel Gölleri Tabiat Parkı” olarak ilan edilmiştir. Bu parkta bozayı, kızıl keçi, yaban domuzu, kurt, çakal, tilki, gelincik, kaya sansarı, ağaç sansarı, porsuk, tavşan, tarla sincabı, köstebek, kör fare, cüce yarasa gibi memeli hayvanların yanı sıra kaz, yeşilbaş, atmaca, şahin, kartal, akbaba, kerkenez, doğan, keklik, bıldırcın, su tavuğu, çulluk, güvercin, ebabil, ibibik, toygar, kuyruk sallayan, kuzgun, ispinoz gibi kuşlar yaşamaktadır. Ayrıca Artabel gölü ve çevresindeki diğer göller ile akarsularda alabalık ve yılanbalığı bulunmaktadır.



Karaca Mağrası (Torul)

Karaca mağarası oluşumunu tamamlamış bir mağaradır. Mağarada rengarenk sarkıtlar, dikitler,org desenli duvarlar, bayrak şekilleri , perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları, mağara gülleri damlataşı havuzlarının kenarlarında hatta havuzlardan çıkan küçük dikitlerin üzerinde bulunmakta , görünüm ve seyirleri görenleri adeta büyülemektedir.

Mağara yatay yönde gelişme göstermiş elipse benzeyen dört ayrı salonun birbirine birleşmesinden meydana gelmiştir. Mağaranın giriş noktasından en uc nokta arası 105 metredir. Tavan yüksekliği ortalama 18 m, toplam iç alan ise 1500 m2 dir . Mağaranın özel klima özelliğine sahip havası ziyaretçilerine rahat bir atmosfer özellikle astımlılara sunarak, mağara turizmi yanında sağlık yönünden de önem arz etmektedir. Mağara girişinde yeme içme , dinlenme gibi tesisler mevcuttur.




Meryemana Kilisesi (Torul)

Nasıl Gidilir : Büyükçit Köyü Vadisinde Çit Deresinin sol tarafındaki yamaç üzerindedir.


Manastıra anayoldan ayrılan bir köprüden geçilerek patika bir yolla ulaşılmaktadır. Manastır yüksek duvarlarla çevrili avlunun içindedir. Manastırın 890-900 tarihleri arasında üç keşişin kurduğu bilinmektedir. Daha sonra Trabzon Komnenosları döneminde ve 19. YY. onarılmıştır.



Arılı Mağarası (Torul)

Gümüşhane’nin batısında Arılı Köyünün sınırları içerisindir Köye 1km. uzaklıktadır. Mağaraya Torul’dan 30km stabilize yolla ulaşılır.

1-Şekli:Dar bir girişi olan mağara ,geniş odacıklardan oluşmaktadır. Giriş kısmından sonra çok sayıda salon ve odacıklar bulunmaktadır. Tavan yüksekliği 10m.’yi bulmakla birlikte yer yer alçak salonlar da mevcuttur.

2-Oluşum:Beyazdan lacivert’ e kadar çeşitli renk tonlarının hakim olduğu sarkıt ve dikitler ilginç bir görünüm arz eder. Geniş ve dar sütunların oluştuğu mağarada ,damlataşları oldukça güzel örneklerdendir.



Panaghia Manastır Kilisesi (Torul)

Gümüşhane Torul ilçesinde Büyükçit Vadisi’nde bulunan bu kilise Hz.Meryem’e adanmıştır. Günümüze oldukça harap bir durumda gelen kilise geniş bir avlunun ortasındadır.
Kilise, Khaldea Metropollüğüne bağlı yedi kiliseden biridir. Bu kiliseyi, kilise kaynaklarından birine göre 890, diğer bir kaynağa göre de 900 yıllarında üç keşiş kurmuştur.

Kilise, Trabzon Komnenosları döneminde ve XIX. yüzyılda iki kez onarılmıştır. Kapalı Yunan Haçı planındaki kilisenin ortası merkezi kubbeli, köşeleri de küçük tonozlu bir örtüye sahiptir. Mimari olarak Kapalı Yunan Haçı planı ile bazilika planı bir araya kaynaştırılmıştır. Apsis yuvarlak ve üç bölüm halindedir. Duvarları yalancı kemerlerle üç ayrı bölüme ayrılmış, bunların ortalarına da birer pencere açılmıştır.

Kilisenin kuzeydoğu köşesine dikdörtgen planlı bir şapel eklenmiştir. Ancak bu şapel yıkılmış olup, yalnızca apsisin yuvarlak olduğu görülmektedir. Apsis nişi içerisinde Bizans devrine tarihlendirilen fresk kalıntıları bulunmaktadır.




DELİKIZ
Bu yaz inşallah ordayım. blink.gif .Bilgi için teşekkürler...
YORGUN YOLCU
ooo millet geziyo ya gezi düzenleseniz ve bizler de katılsak olmaz mı
DELİKIZ
blink.gif Ben seninle Bal yemeye bile gitmem... laugh.gif tongue.gif
YORGUN YOLCU
sen bilirsin ben de rotasızla giderim
ya hem nişanlımı da alırım rotasızda alır birini yanına beraber gideriz
DELİKIZ
Ben de eşimle giderim..HIIHHHH dry.gif
tongue.gif Evliymişim ya..
laugh.gif wink.gif
DELİKIZ
Karaca Mağarası’nı 500 bin kişi gezdi

ASTIM HASTALIĞINA İYİ GELİYOR. Gümüşhane ekonomisinin bel kemiği Karaca Mağarası'nı açılışından bu yana 500 bin kişi ziyaret etti. Yaz tatilini sahil kenarlarında geçirmek istemeyen yerli ve yabancı bir çok turist Karaca Mağarası'na akın ediyor.

Mağara içindeki tabii güzellikleri, sarkıt ve dikitleri görmek isteyenler yanısıra, astım gibi solunum yollarından rahatsız olanların şifa bulmak isteyenlerin de akınına uğruyor. Karaca Mağarası'nın damlataşı oluşumları bakımından çok zengin olduğunu belirten İl Turizm Müdürü Bahri Akbulut, damla taşlarının çok çeşitli renklere sahip olduğunu; mağara içinde sarkıtlar, dikitler, sütunlar, bayrak şekilleri, mağara çiçek ve incileri, fil kulakları, traverten havuzları gibi çeşitli tabii yollarla oluşmuş güzellikler bulunduğunu söyledi. Mağaranın iklim özelliklerine de değinen Akbulut, "Mağara içerisinde belirgin bir hava hareketi yoktur. Yazın dışarıya göre serin, kışın tam tersi sıcaktır. 1995 yılından bu yana yaklaşık 500 bin ziyaretçisi olan Karaca Mağarası, araştırma sonucuna göre açılacak yeni bölümleriyle dünya insanının ziyaretine sunulacak." dedi. İlin yüzeysel şekillerinin bir çok yatırıma kapalı olması sebebiyle Karaca Mağarası'nın çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Gümüşhane Valisi Gazi Şimşek ise, insanı bakarken adeta büyüleyen güzeliğe sahip olması, Karaca Mağarası'nın denizden bin 550 metre yüksekte bulunmasının yanısıra vadi ve dağ manzarasıyla ayrı bir öneme sahip olduğunu kaydetti. Vali Şimşek, insanların daha rahat bir ortamda ziyaret yapmaları için mağaraya giden yolu asfaltladıklarını belirtti. Karaca Mağarası, merkeze 17 kilometre uzaklıkta olup, Torul ilçesine bağlı Cebeli köyü mevkiinde bulunuyor. (Nail Dugan)
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.