Karadeniz'de kene ısırma vakaları bir türlü hız kesmiyor

Türkiye'de ilk kez 2002 yılında görülen zehirli kene ve bunun sonucunda ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı (KKKA) vakaları, her geçen yıl artıyor.



Mevsim sıcaklığının artmasıyla nisan ayında keneler yeniden canlandı. Orta Karadeniz'de 1 ayda meydana gelen kene vakası, geçen yılın toplam rakamına yaklaştı. Vakaların yaz mevsimi bitimine kadar süreceğinden endişe eden bilim adamları, zehirli kenelere karşı bireysel önlemler alınması gerektiğini belirtiyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nın verilerine göre vaka sayısı bakımından bu yıl büyük artış meydana geldi. Geçen yıl Samsun, Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum ve Yozgat illerinde 5 ayda toplam 240 vaka meydana gelirken, bu yılın sadece mayıs ayında 164 vaka yaşandı. Bunlardan 67'sini çocuklar, 97'sini ise yetişkinler oluşturuyor.

Çocuklardan 51, yetişkinlerden ise 80'i taburcu edilirken, 16 çocuk ile 17 yetişkin de Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Servisi'nde tedavi altında bulunuyor. Son 1 ayda ise kene vakası sebebiyle tedavi gören biri çocuk 2 kişi hayatı kaybetti.

Kene vakalarındaki artış konusunda açıklama yapan OMÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, zehirli kenelere karşı özellikle kırsalda yaşayan vatandaşların dikkatli olmaları, kenelere karşı bireysel tedbirler almaları gerektiğini söyledi.

Vaka sayısının ürkütücü olduğunu ifade eden Selçuk, bireysel önlemler alınmasının önemini vurguladı. Yetkili makamların kırsalda sık sık ilaçlama ve sağlık taraması yapmasının faydalı olacağını ifade eden Selçuk, kenenin vücuda yapıştığı an dokunulmadan doktora başvurulması gerektiğini de ifade etti.

Zehirli kene saldırısı ve Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile 7 yıl önce tanışan Türkiye'de bugüne kadar bin 100 köyde 2 bin 320 vaka görüldü. Orta Anadolu ve Orta Karadeniz Bölgesi'nde daha çok Gümüşhane, Tokat, Sivas, Amasya, Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerinde yoğunlaşan kene ısırması vakalarından da 222 kişi hayatını kaybetti. ZAMAN GAZATESİNİN HABERİ (07.06.2009)


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ
( SORUMLU MESÜL MÜDÜR )