Akrep , eklem bacaklı hayvanlar gurubunda incelenir ve zehirli bir hayvandır. Akrep bedeninde dört çift ayağı bulunur ve ön tarafında bir çift de kıskacı vardır. Akrep beslenirken avını bu kıskacıyla yakalar, kuyruğundaki iğneyle avını sokarak ve zehrini avına akıtır. Akrep zehri, küçük böceklerde etki gösterip hemen öldürür. İnsanda ise akrep zehri çok sancı verir, kısmı felç olabilir, öldürücü de olabilir. Akrep diğer haşere gibi yumurta ile çoğalır. Dişi akrep, döllenmeden sonra, yumurtasını sırtındaki özel bir kese içinde tutar. Dişi akrep çiftleşmeden sonra bazen erkeğini yer. Dişi akrep yumurtadan çıkan yavrularını on beş gün boyunca sırtında taşır. Akrepler dünyanın her ülkesinde ve her kıtasında bulunurlar. Yurdumuzda bulunan akrep türü, Avrupa akrebi dediğimiz bir akrep türüdür. Bu akrepler genellikle 5cm civarındadır. Tropikal bölgede yaşayan akrepler ise 20cm boylarında ve insanı sokunca hemen öldürür. Akrep (Scorpiones) sıcak ve nemli bölgelerde yaşamayı sever. Akrebin vücutları sert kitin bir tabaka ile örtülüdür ve kıvrık kalkık kuyruğunda zehir iğnesi bulunur.Akrep canlısına her ortamda rastlamak mümkündür. Akrepler genellikle taşların altında, duvar yarıklarında, kurumuş ağaç kabukları altında veya yeraltında kazdıkları yuva içlerinde bulunurlar. Akrep zararlısına her ortamda rastlamak mümkündür.
Akrepler soğuk havalarda ve kış aylarında yuvalarına çekilirler ve kış uykusuna yatarlar. Karlı bölgeler hariç akrep hemen hemen her yerde bulunur.
Akrep yalnız yaşamayı sever. Kesinlikle toplu halde bulunmazlar. Akrep bulunduğu yere ve iklime göre farklı renk ve yapıdadır. Akrepler Sarı, mavi, kırmızımsı kahverengi ve siyah renklerde olanları varsa da diğer renklerde olanları da vardır.
akrebin baş kısmında 2 adet gözleri bulunur ve bunlardan hariç akrebin yan kısmında 6 - 8 kadar ufak göz bulunur. Akrep canlısında kanat organları yoktur ve uçmazlar bunların hareketleri ayakları iledir ve akrepler çok pasif hareket ederler.
Akreplerde diğer böceklerde olduğu gibi anten denen organ yoktur. Akrep algılarını ayakları üstündeki özel algılayıcıları sayesinde yapar.
Akrebin bünyesi çok sağlamdır. Öyle ki akrep çöl gibi sıcak yerde de yaşar -30 derece soğuğa da dayanıklıdır.
Akrepler besin olarak küçük böcek, haşere, ölü hayvan leşlerinden beslenirler. Akrepler bazen fare kuş gibi canlıları dahi av kategorisine katar.
Akrep sokması sonrası mutlaka en kısa zamanda doktora gidilmeli ve tedavi olunmalı. Yoksa akrep sokması insanda ciddi sağlık sorununa neden olur. Akrepler, yağmurlar yağdığı zaman yuvaları su altında kalır. Bu sıralar yuvasından çıkıp evlere ve yüksek yerlere çıkarlar.

Evde akrep ve haşereler ilk önce evlerin bodrumuna ve çatı aralarına yerleşirler. Akrepler buradan evlerin iç kısımlarına doğru girerler. Akrep aynı zamanda evlerin içlerine ve hatta yatak odalarına kadar girer.

Akrep sokması sonrası insanda görülen bazı belirtiler
Yanma, ağrı, iğne izi, karın krampları, el, ayak, yüz ve baş derisinde görülen iğnelenme, ısırılan yerde karıncalanma, aşırı duyarlılık ve üşüme hissetmesi, titreme ve halsizlik, nabız yükselmesi, Yeme ve yutma sorunları, Konuşma zorluğu, İdrar güçlüğü gibi belirtiler görülür.

AKREP NASIL İLAÇLANIR

Akrep ilaçlaması çok zordur. Çünkü akrep kolay ölmeyen bir haşeredir bu bakımdan kesinlikle akrep ile mücadele profesyonel olmalı aksi takdirde akrep zarar verebilir. Akrep ile mücadelede şunu unutmamak gerekir ortamda gördüğümüz akrep harici birkaç akrep daha olabilir. Bu bakımdan genel ilaçlama yapmak en sağlıklısıdır.


Akrep ilaçlamada nelere dikkat etmek gerekir?

Akrep çok zor ölen bir haşeredir. Bunun için bu haşerenin ilaçlamasında yoğun kokulu ilaçlar kullanılmalı. Akrep ilaçlamak hem zordur hem de bilgi ve tecrübe ister. Her türlü zararlı haşere ilaçlamasında mutlaka yasal bir ilaçlama şirketi ile çalışın kesinlikle hiçbir ilaçlamayı ferdi olarak yapmayın. Akrep ilaçlama şirketi olarak bize ulaşın ve bizden ilaçlama randevusunda bulunun. İlaçlama esnasında

İlaçlanan alan 4 – 5 saat kapalı tutulmalı ve bu zaman sonrası mutlaka 1,5 – 2 saat ilaçlanan alan havalandırılmalı.

AKREP İLE NASIL MÜCADELE EDİLİR

Bu canlılar çok dayanıklı ve çok dirençli hayvanlardır. Akrep ile mücadele yöntemleri uzmanlık gerektirir. Akrep haşeresi ile mücadele etmek için genellikle etkili olan kokulu ilaçların uygulanması gerekir. Akrep ilaçlaması bayağı yoğun bir şekilde yapılmalı. Bu canlılar radyosuna ve ultra viyola ışınlarına dahi çok duyarlı olan bir haşeredir. Bunun içindir ki bu ilaçlamayı yapan kişilerin mutlaka profesyonel ve uzman olması gerekir. Kendi başınıza ilaçlama yapmaya kalkışmayın yanlış ilaç kullanımı ve ya yanlış bir ilaçlama şekli size ve diğer canlılara zarar verebilir.

ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ
( SORUMLU MESÜL MÜDÜR )