Neden Atık Pil Toplama Projesi Yapmalıyız!

Günümüzde teknolojinin gelişimine bağlı olarak, elektrik enerjisi ile çalışan cihazların kullanımı oldukça yaygındır. Özellikle mobil olarak kullanılabilen el fenerlerinden cep telefonlarına kadar birçok elektrikli veya elektronik cihazda 'pil' kullanılmaktadır. Bilindiği gibi pil elektrik enerjisinin kimyasal olarak depolandığı bir yapıdır. Pili oluşturan kimyasal maddeler içinde civa ve kadmiyum toprağa ve suya kolaylıkla karışabilmekte, bitkisel besinler yoluyla insanlar tarafından alınabilmektedir.

Pil içinde bulunan kimyasal maddeler insan sağlığı üzerinde olumsuz birçok etkilere sahiptir. Bu etkilerin en önemlileri olarak, merkezi sinir sistemini tahrip etmesi, kansere yol açması, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine neden olması, genetik yapıda kromozomları tahrip ederek sakat doğumlara yol açması belirtilebilir.

Şüphesiz ki sağlığı korumak, hastalıkları tedavi etmekten çok daha kolay ve ucuz bir yöntemdir. Bu nedenle, toplum sağlığının korunması, yüzlerce hastane kurarak tedavi sistemleri üzerine yoğunlaşmaktan daha etkili olacaktır.

Enerjisi kullanıldıktan (boşaldıktan) sonra bir 'atık' haline gelen pillerin, diğer evsel katı atıklardan ayrı kaplarda toplanması ve yine ayrı ve izole edilmiş çevreye zarar vermeyeceği garanti edilen koşullar altında depolanması gereklidir. Böyle bir girişim belki de toplum sağlığını korumada en önemli adımlardan biri olacaktır. Zira civa ve kadmiyumun zehirli maddeler oldukları çok iyi bilinmektedir.


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ
( SORUMLU MESÜL MÜDÜR )