Şu anda tüm dünyada yaşanan gelişmelere toplu olarak bakıldığında Türkiye’nin lider devlet olma yolunda hızla ilerlediği ve Türk İslam Birliği’ni kurmaya hazırlandığı görülüyor.Bugün son zamanlarda yaşanan gelişmelerden örnekler vermek ve sizlerinde çok net bir şekilde oluşan tabloyu görmenizi sağlamak istiyorum.

İngiltere’nin başkenti Londra’da yayımlanan el Kudüs El Arabi Gazetesi’nde yayımlanan bir makalede Müslüman ülkelerin en itibarlısının Türkiye olduğu bildirildi.

Hindistan’a resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Hind kanaat önderlerinden bir öneri geldi. “AB eskidi, Türkiye, Rusya ve Hindistan yeni birlik kuralım.”

Diyanet-Sen’in yeni Genel Başkanı Mehmet Bayraktutar, “Bizler İslam kardeşliği için milli birlik projesini anlatacağız” dedi.

BM Medeniyetler İttifakı Yüksek Düzeyli Grup Üyesi John Esposito, Türkiye'nin İslam Batı ilişkilerinde önemli bir rolü olduğuna işaret ederek, bunun Türkiye’nin jeopolitik konumundan ve tarihi kökeninden kaynaklandığını ifade etti. John Esposito, sözlerini şöyle tamamladı: "Türkiye’nin bu rolü yaptıklarıyla olacak, sözleriyle değil. Türkiye, Batı ile İslam arasında bir köprü olabilir. Obama da bu anlayışla Türkiye’ye geldi. İslam dünyasına mesajını buradan verdi.

Yeni Şafak yazarı Hakan Albayrak, bugünkü köşesinde Eymen Halid başta olmak üzere bir çok Filistinlinin isteğini dile getirdi; Filistinlilere Türk pasaportu verilsin.

Türkiye’nin girişimiyle Bosna-Hersek’in Sırbistan’da büyükelçilik açma kararından sonra Sırbistan Srebrenica soykırımını kınayacak.

Muhammed Noruzpur’un yazdığı köşe yazısında şu düşüncelere yer verildi: “Türkiye’nin İsrail’e karşı yürüttüğü politika, ekonomik açıdan geldiği durum, İslam dünyasındaki popülaritesinin artmasına neden oldu. Türkiye Ortadoğu’da devam eden aktif ve etkin diplomasisiyle bölgede liderliğe oynuyor.”

Amerika'nın Pakistan ve Afganistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke, Afganistan'da Türkiye'nin üstlendiği rolün çok önemli olduğuna işaret ederek, Türkiye'nin lider kadrosunu yakından tanıdığı için çok şanslı olduğunu söyledi. Türk yetkililer ile Afganistan ve Pakistan konusunda detaylı olarak sürekli görüş alış-verişinde olduklarını belirten Holbrooke, "ISAF çerçevesinde Afganistan'da Türkiye'den daha önemli bir rol alabilecek başka bir ülke yoktur." dedi.

Başbakan Erdoğan’ın sanatçılarla demokratik açılımı anlatmak için yaptığı toplantıda gündeme gelen vize kolaylığı talebi İspanya’da neticelendi. İşadamları, akademisyenler ve sanatçılara beş yıllık çok girişli vize verilmesi konusunda mutabakata varıldı.

Amerikan siyasi analiz şirketi Stratfor’un, 2010-2020 dönemi tahminlerinde, Türkiye’nin güçlü ordusu ve ekonomisiyle, gelecek 10 yılda da kendine güvenen bölgesel lider olarak ortaya çıkışını sürdüreceği ve bölgede hakim güç haline geleceği belirtildi.

Türk İslam Birliği’nin kurulması için atılan yüzlerce yeni adım var, bugün sadece birkaç tanesine değindim, sizleri bu konuda bilgilendirmeye devam edeceğim.