Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: KURAL'IN KURALI
www.gumushane.gen.tr - Forum > Gümüşhane Sorun ve Çözüm Önerileri > Sorunlar
kaderimsin29
KURAL'IN KURALI

Dünya sularının ancak %3'ü içme suyu olarak kullanılabilir ve bu içme suyundan %77'si buzullardan elde edilmekte, geri kalan bölümü de yer altı suları, nehirler, göller, kar ve yağmur sularının toplanması ile sağlanmaktadır.



Yeni dünyanın ‘son kullanma tarihi’



Dünya sularının ancak %3'ü içme suyu olarak kullanılabilir ve bu içme suyundan %77'si buzullardan elde edilmekte, geri kalan bölümü de yer altı suları, nehirler, göller, kar ve yağmur sularının toplanması ile sağlanmaktadır.



Artik veya Antartika bölgesinde aslında çok yağış yoktur ama yağan kar erimeyip kalıcı olduğu için birikir. Zamanla üst üste biriken kar tabakaları sertleşir, buzullaşmaya başlar. Binlerce yıl sonra basıncın etkisi ile kar içindeki hava kabarcıkları azalır ve buzul oluşur. Sonra çoğalan buzun kütlesi eğim ile hareket edip denize doğru kaymaya başlar. Bu arada yolu üzerindeki toprak ve volkan tüflerini de beraberinde taşır. Buzulun açtığı vadiye daha sonra suyun girmesi ile "fiyordlar" meydana gelir.



Buzul denize ulaşınca kırılır ve denize düşen parçalarına "buz dağı" denir. Buzdağları akıntının gücü ve buzdağının şekline göre değişen bir hızla sürüklenirler. Denizlerdeki ömürleri 12 ile 18 yıl arasında değişir. Daha sonra eriyerek kaybolurlar.



Buzdağının %15'i su üzerinde geri kalan esas hacmi ise su altındadır. Su altındaki bölümü daha hızlı eridiğinden ağırlık merkezi yer değiştirir ve bir süre sonra buzdağı ters döner. Bu yüzden üstleri genellikle yuvarlaktır. Eğer bu buzdağı suyun dibine tamamen ortasaydı o bölgedeki yaşam dengesi alt üst olurdu.



En tehlikeli buz dağları saydam olanlardır. Eğer buzul içindeki su, buzdolabında olduğu gibi eridikten sonra tekrar donarsa, "saydam buzullar" oluşur. Bunları uzaktan tespit etmek çok zordur. Titanik işte böyle bir buz dağına çarparak battı.



Perma - Frost olayı ise toprağın 30 santimetre altının buzla kaplı olmasıdır. Bu bölgelerde ağaç yetiştirilemez ve temel açılamadığı için inşaat yapılması da çok zordur.



"Barkiz" denilen deniz buzulları ise deniz yüzeyinin en fazla 3 metre donmasıyla oluşur. Bu arada denizin tuzu doğanın bir mucizevî işlemi ile özel porlarla denizin alt seviyelerine aktarılır ve böylece üst buz tabakası sadece tatlı sudan oluşur. Zaten bunu bilen balina avcıları barkizleri içme suyu olarak kullanmışlardır. Fok balıkları nefes almak için buz üzerindeki bir delikten istifade ederler. Burada, başta insanlar ve sonra kutup ayıları beklemektedir. Amaçlarını biliyorsunuz! Kutup tilkisi de kutup ayısının artıkları ile idare eder.



İşte küresel ısınmadan en çok etkilenen kutup artik bölgesinde buzulların hızla erimesi ile dünyayı çok kötü günler bekliyor.



Efendim, dünya daha önce de defalarca buz devri geçirdi, bu "olağandır" diyenler okusun!,



1. Küresel ısınma dünyanın hiçbir evresinde bu denli hızlı gerçekleşmemiştir.

2. Gene tüm zamanlarda hiçbir zaman sera gazları bu kadar tehlikeli seviyelere ulaşmamıştır.



Buzulların içindeki hava kabarcıklarından on binlerce, yüz binlerce yıl öncesinin atmosferin fiziksel ve kimyasal yapısı hakkında bilgilerini alabiliyoruz. 2007-2008 kış aylarında daha önce kışın hiç ulaşılmayan artik daire içindeki çok sayıda liman navigasyona açıldı.



Tüm bu gerçeklerden hareketle bilim adamlarının dünyanın sonu için bize verdikleri en iyimser tarih: 2040. Yeni dünyanın en son kullanma tarihi bu.



Bizler profesyonel futbol, diziler, magazin, araba yarışları, birer tüketim mabedi olan alışveriş merkezleri, moda denen tüketim canavarı ile oyalanırken dünyamızı hızla yok ediyoruz. Belki de insan ve zekası dünyayı yok etmek için programlanmış ve "kıyamet" denen bu sona eriş, uçağın düşmesi gibi kısa bir zamanda olacak.



ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ
kaderimsin29
smile.gif
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.