Bugüne kadar insanları hep geçmiş kavimlerin ilkel olduğu, insanın yavaş yavaş geliştiği şeklinde haberlerle kandırdılar. Yok taş devri, maden devri, yontma taş devri diyerek sanki insanların belli bir sürede çağdaşlaştığını kabul ettirmeye çalıştılar. Fakat günümüzde ortaya çıkarılan kazılar bundan yüzyıllar önce beyin ameliyatları yapıldığını, lambanın icat edidiği, elektriğin bulunduğunu gösteriyor. Mağaraların duvarlarına çizilen resimlerde kullanılan tekniklerin üstünlüğü, boyaların kalitesi günümüzde bile elde edilemiyor. Çin’de insanların gözünden gizlenen 100 tane yüksekliği 300 metreyi geçen piramitlerin sırrı hala çözülemiyor. Bütün bu kanıtlar geçmiş dönemde yaşayan insanların hiç de gelişmemiş, maymundan gelmiş insanlar olmadıklarını, tam tersine çok üstün teknolojiler kullandıklarını gösteriyor.

Kazılardan örnek verirsek, Irak’ta M.Ö. 2500’lü yıllara ait Sümer kazıları sırasında bulunan cisim PİL’den başka bir şey değildi, gümüş çömleklerin üzerindeki kaplama ise ELEKTROLİZ işlemi ile uygulanmıştı. İnsanoğlunun tarihi insanları şaşırtmaya devam ediyor.

1938 Yılında Avusturyalı Arkeolog Dr. Wilhelm Konig bir müze oluşturmaya çalışıyor ve durmaksızın kazı yapıyordu. Kazı sırasında, 15 cm yüksekliğinde parlak sarı renkte kilden yapılmış 2000 yıllık bir çömlek buldu; çömleğin içinde bakır levhadan yapılmış 3, 81 cm çapında 5 cm yüksekliğinde bir silindir vardı.

Silindirin kenarları 60/40 oranında kurşun/kalay alaşımıyla kaplanmıştı ve bu oran günümüzde kullanılan en iyi orandı. Tepesinde şapka gibi duran katlanmış ve bakırın içine gömülmüş mühre benzer zift ya da asfalt bir parça veya katman görülüyordu. Bu katmanın içinden çıkan bir demir çubuk, bakır silindirin içine doğru asılı duruyordu, bakar bakmaz demir çubuğun paslanmış olduğu yani asitlendiği anlaşılıyordu. Bir mekanik uzmanı olmayan Dr. Konig bu garip cisme önce uzun uzun baktı ama fazla düşünmesine ve uzman olmasına hiç gerek yoktu çünkü kil çömlek antik pilden başka birşey olamazdı.

Bu pil şu anda Bağdat Müzesindedir ve resmi kayıtlara geçen tarihlemesi M.Ö. 248 ile M.S. 226 arasındaki Part/Pers işgalidir - yani o dönemden kaldığı bilimsel olarak kabul edilmiştir. Dr. Konig bu garip çömleğin dışında yine şu anda aynı müzede bulunan gümüş kaplı başka bakır çömlekler de bulmuştu; tüm çömleklerin bulunduğu yer Güney Irak'taki Sümer kazılarıydı ve bu alanın arkeolojik tarihi M.Ö. 2500 olarak belirlenmişti ama bir takım müzeciler bunu kayıtlara geçirmeyerek inatla kendi bildikleri tarihi çömleklerin yanına yazmaktan geri kalmadılar. Bugün özellikle gümüş kaplı çömleklere baktığınızda, yüzeydeki parlak mavimsi rengi görebilirsiniz; bu renk gümüşün elektro kaplama yöntemiyle bakıra kaplanması halinde ortaya çıkan karakteristik renktir.

Ancak ister müzecilerin tarihi, ister kazı alanının tarihi gerçek olsun, Sümerler bunu yapıyordu, yani Pil yapmayı ve Elektroliz işlemini biliyorlardı. Peki ama biz neden pil yapmayı ve elektrolizi 4000 yıl sonra hatırladık?

“Yeryüzünde gezip dolaşmıyorlar mı ki, kendilerinden öncekilerin nasıl bir sona uğradıklarını görsünler; üstelik onlar kuvvet bakımından kendilerinden daha güçlüydüler. Göklerde ve yerde Allah'ı aciz bırakacak hiçbir şey yoktur. Şüphesiz O, bilendir, güç yetirendir.” (Fatır Suresi, 44.ayet)