Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: HER BELEDİYE GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİNİ DESTEKLEMELİDİR
www.gumushane.gen.tr - Forum > Gümüşhane Sorun ve Çözüm Önerileri > Sorunlar
kaderimsin29
GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

"Geri Dönüşüm - Yeniden Kazanım" terim olarak, kullanım dışı kalan nesnenin yani çöpün ham madde olarak kullanılıp yeniden imalata katılmasıdır.

Tabii kaynakların sınırsız olmadığı, dikkatlice kullanılmadığı takdirde bir gün bu kaynakların tükeneceği şüphesizdir. Kaynak israfını önlemenin yanında, hayat standartlarını yükseltme çabaları ve ortaya çıkan enerji krizi ile bu gerçeği gören gelişmiş ülkeler atıkların geri kazınılması ve tekrar kullanılması için yöntemler aramış ve geliştirmişlerdir.

Kalkınma çabasında olan ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya bulunan gelişmekte olan ülkelerin de tabii kaynaklarından uzun vadede ve maksimum bir şekilde faydalanabilmeleri için atık israfına son vermeleri, ekonomik değeri olan maddeleri geri kazanma ve tekrar kullanma yöntemlerini araştırmaları gerekmektedir.

Demir, çelik, bakır, kurşun, kağıt, plastik, kauçuk, cam gibi maddelerin geri kazanılması ve tekrar kullanılması, tabii kaynaklarımızın tükenmesini önleyeceği gibi ülke ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ithal edilen hurda malzemeye ödenen döviz miktarını da azaltacak, kullanılan enerjiden büyük ölçüde tasarruf edilecektir. En az yukarıda sayılanlar kadar önemli olan diğer bir husus da uzaklaştırılacak katı atık miktarlarındaki büyük azalma ve dolayısıyla çevre kirliliğinin önemli ölçüde önlenmesidir. Özellikle katı atıkları düzenli bir şekilde bertaraf edebilmek için yeterli alan bulunmayan ülkeler için katı atık miktarının ve hacminin azalması büyük bir avantajdır.

Atıkların önemli bir miktarını geri dönüştürülerek ve yeniden kullanılabilir malzemeler yapılmaktadır. Örneğin; atıklar içindeki cam, metal, plastik ve kağıt/karton gibi atıklar çeşitli işlemlerden geçirilerek yeni bir hammadde olarak değerlendirilebilmektedir. Bu atıkların hammadde gibi kullanılarak şişe, kutu, plastik, kağıt, gübre gibi yeni bir maddeye dönüştürülmelerine geri dönüşüm denir. Sağlıklı bir geri dönüşüm sisteminin ilk basamağı ise bu malzemelerin kaynağında ayırmak sureti ile toplanılmasıdır. Geri dönüştürülebilir nitelikteki bu atıklar normal çöple karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük nitelikte olmakta ve temizlik işlemlerinde sorunlar olabilmektedir. Bu yüzden geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynakta ayırma ve ayrı toplama oluşturur.

Başlamak işin yarısıdır diye bize okullarda hep kompozisyon yazdırılırdı hatırlarsınız. Bu şunu ifade eder. Eğer güzel şeylere niyet etmişseniz, o güzel işin yapılmasına çok önemli bir sinerji oluşturacak katkınız başlamış demektir.
Burada sorun şu. Henüz yerleşim alanlarımızda geri dönüştürülecek malzemeleri toplayan sistemlerimiz tam yok. Bunu beklemekteyiz. Ama beklerken kendimizi gönlümüzü, gönüllülüğümüzü bozmadan, güzel düşüncelerimizi azaltmadan, artırarak devam ettiriyoruz. Bu arada konuyla ilgili olarak, nasıl böyle bir sisteme adapte olabiliz gibi birtakım bilgileri dağarcığımıza biriktiriyoruz.

Ama bize yakın geri dönüşüm konteynerlerini tespit edip, buraya haftada bir kere (hafta sonu olabilir. hatta spor giysilerimizi de giyip yürüyüşe de çıkmış olabiliriz) geri dönüştürülecek malzemeleri götürebiliriz.

Sonsuz tüketim, savurganlık, yarınını düşünmemek herhalde gelecekte bu güzel günlerimizi aramamıza neden olacak ve daha bir çok krizlere hazırlıksız yakalanacağız. Bunun önlenmesi günümüz medeniyetinin kurtarılması, gelir düzeyinin devam ettirilmesi kaynakların idareli kullanılmasına bağlı. Yani medeniyeti kurtaracak olan, bazı insanların farkında olmadıkları geri dönüşümden geçmektedir.


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ
Celalcee
Üstünde durulması gereken bir konu...Destekliyorum...
kaderimsin29
TEŞEKKÜR EDERİM


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ
DELİKIZ
Biz 2 aile olarak çöplerimizi ayrıştırıyoruz.Belediyenin taşeron firması haftada birgün gelip alıyor.Çöp konteynırı filan yok.Poşetlerde biriktirip veriyoruz.Bize çöp poşetini lütfen veriyor.Bu memnuniyetsizliği defalarca bildirmiş olmamıza rağmen bi gelişme yok.İstanbul gibi bir şehirde bu hizmet tam anlamıyla verilmiyorsa söylenecek pek birşey yok. mad.gif
kaderimsin29
sag duyulu olmak gerekir


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ

Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.