Çağdaş ve halkını düşünen bir belediyecilik


Modern alt ve üst yapı şart

Sağlıklı kentleşmenin sağlanabilmesi, yerel yönetimlerin çevreye yönelik yatırımlar yapmasını zorunlu kılmıştır. Bu yönde yapılacak yatırımların en başında şüphesiz alt ve üst yapı çalışmaları gelmektedir. Çünkü bu çalışmalar, bir kentin çevresini ve o kentte yaşayan insanların sağlık ve huzurunu koruma adına büyük önem taşımaktadır.

Bir kent düşünün; kanalizasyonları yetersiz. Kanalizasyon atıkları her yağmurda sokakları sarıyor. Kent koku ve pislikten geçilmiyor. Ya da yolları bozuk veya dar. Gerek yayalar gerekse de araçlar için büyük riskler taşıyor. Veya o kentin sularının içilmeyecek kadar kalitesiz, mikrop yuvası olduğunu hayal edin. Sizce böyle bir kentte yaşanılır mı? Yüksek sesle ‘Hayır’ dediğinizi duyar gibiyiz. Elbette ki altyapısı yetersiz, sağlıksız ve düzensiz bir kentte yaşamak, her an için ölümle koyun koyuna olmak gibi bir şey. Ve maalesef ki, bugün yaşadığımız kentlerin birçoğu bu standartlarda.

İhtiyaç değil zorunluluk

İnsanlarının daha modern, daha yaşanılabilir, daha düzenli ortamlarda yaşamasını isteyen yerel yönetimlerin, gerek alt gerekse de üst yapı çalışmalarına önem vermesi, yatırımlarının büyük bölümünü buraya kanalize etmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

Bunun için de şu hususlara dikkat edilmesi şarttır.

- Çöplerin düzenli toplanması, depolanması ve bertarafını sağlayacak, hatta bunlardan enerji elde edebilecek tesisler kurmak.

- Kentin kanalizasyon şebekesini modernize etmek, özellikle olası yoğun yağışlara ve beraberinde getireceği sele karşı, su tahliyesinin sağlanması için buraları mümkün olduğunca genişletmek, kanalizasyon atıklarını, çevreye zarar vermeyecek şekilde tahliye etmek.

- Diğer atıkların düzenli şekilde bertarafını sağlamak

- Kentin parklarını ve yeşil alanlarını korumak, genişletmek ve yeni yeşil alanlar, parklar yapmak.

- Kente düzenli, geniş yollar yapmak, buraların bakım ve onarımını sağlamak.

- İçme suyu sorununu halletmek; Kentin su havzalarını koruyarak, kaliteli içme suyu üretecek tesisler yaparak, bunları sağlıklı bir şekilde musluklara taşıyarak, insanlara sağlıklı içme ve kullanma suyu temin etmek.

- Kaçak yapılaşmayı önlemek, insanların deprem ve her türlü doğal afete dayanıklı konutlarda oturmasını teşvik edecek önlemler almak

- Kentin tarihi dokusunu korumak, tarihi dokuya ait eserlerin bakım ve onarımını sağlamak,

- Gürültü kirliliği yaratan unsurlara izin vermemek,

- Eğer kent deniz kıyısındaysa, gemi ve teknelerin denizi kirletme eğilimlerini kontrol ve denetim altında tutmak,

- Çevreyi kirleten kurum ve kuruluşlara engel olmak, bunları sürekli denetime tabi tutmak,

Öncelikle ‘kendi işini’ yapan belediyecilik

Şüphesiz ki bütün bunlar; yeterli ekip, araç gereç ve donanıma sahip olmak, özveri ve kararlılık gerektiren konulardır. Bunun için de, yerel yönetimlerin gereksiz harcamalarını kısıp (spor kulübü işletmek gibi) bu alanlara yatırımı ön plana almaları gerekir. Çağdaş ve halkını düşünen bir belediyecilik de bunu gerektirir.

ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ