SUSMAK YİNE BUNLARIN ZİHNİYETİ

Harşit çayı üzerinde birçok köyümüz,ilçelerimiz hatta barajlarımız bulunmakta buralarda balık üretimi yapan vatandaşlarımız,bahçelerini sulamak için kullanılan sulama suyu ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimiz hayvanlarını su içirmek için Harşit çayını kullanmakta olduğunu bilenler.Bunlarında bizim yada sizlerin sofrasına kadar geldiğini bilmekteyiz. Bizleri neden böyle tehlikelerle karşı karşıya bırakmış olduğunuzu hala bilmiş değiliz.


Yine Gümüşhane sustu susturuldu 14-15 şubat tarihleri arsında harşit çayında ölen balıklar haber oldu bu ölen balıklar için başta valilik, il orman müdürlüğü, il sağlık müdürlüğü tarım il müdürlüğü tarafından yapılan anlık ölçümlerin değerlendirmelerinin sonucunun temiz olduklarını gelen raporların temiz çıktıklarını açıkladılar. İlimizin sanayi tesislerinden yoğun olmakla birlik de mevcut olan tesislerden,

Harşit çayı ‘na deşarj yapılmamaktadır ayrıca balık ölümlerinin gözlemlendiği güzergâha kaza sonucu harşit boyunca herhangi bir tehlikeli madde bulunmadığını açıkladılar harşit çayının atık sulardan kaynaklandığını açıklayan yetkili kurumlara ben naçizane gönlümden şu soruları sormak geçiyor
23/02/2011 tarihinde il çevre ve orman müdürlüğü ve tarım il müdürlüğü ortaklaşa mescitli mevkiinde üç adet canlı balık tutularak ve 1 adet yüzey suyu numunesi alınarak trabzon su ürünleri merkez araştırma enstitüsü müdürlüğüne gönderilmiştir.

Acaba;
bir su numunesi ve 3 balık yederli mi?
04/03/2011 tarihli trabzon su ürünleri merkez araştırma enstitüsü müdürlüğünce hazırlanıp tarım il müdürlüğüne gönderilen analiz raporunda alınan balık numunelerinde bakteriyolojik ve parazit er incelemeler sonucunda herhangi bir etkene rastlanılmamıştır.

Acaba;
bu rapor ne kadar şeffaf ne kadar doğru bu rapora acaba eli uzun olanlar müdahale etmediler imi? Ben bu raporun doğruluğuna inanmıyorum
biz bir il olara Trabzon un arka bahçesiyiz dediğimizde birilerinin zoruna gidiyor biz daha bir su tahlilini bile Trabzon a gönderiyoruz bu tahlil laboratuarı veya da su ürünleri araştırma merkez müdürlüğü de acilen Gümüşhane ye kurulması gerek çünkü sularımızı zehirleyen bir altın şirketi var artık Gümüşhane de
ve bu laboratuar sağlık müdürlüğün de, il çere müdürlüğün de,il tarım müdürlüğün de ve Gümüşhane belediyesinde zaden olması gerek bu su analizini Gümüşhaneliler yapmalı ?ama ne gerek var diyerek bir su numunesini ve üç balığı Trabzon yollayalım oradan gelen raporunu da göğsümüz kabara kabara halka açıklayalım resmi sitelerimizde.

Acaba her numuneyi balık ölümlerinde mi alıyorlar harşit çayında?
Ben eminim sürekli bu su analizi yapılmıyor.
su ürünleri merkez araştırma enstitüsü müdürlüğü bizim müdürlerimize gönderdiği raporun sonucu
04/03/2011 tarihli Trabzon su ürünleri merkez araştırma enstitüsü müdürlüğünce hazırlanıp tarım il müdürlüğüne gönderilen analiz raporunda alınan balık numunelerinde bakteriyolojik ve parazit er incelemeler sonucunda herhangi bir etkene rastlanılmamıştır.

04/03/2011 tarihli Trabzon su ürünleri merkez araştırma enstitüsü müdürlüğünce hazırlanıp tarım il müdürlüğüne gönderilen analiz raporunda yüzey suyu numunesindeki serbest amonyak azotunun ( 3,5 mg/lt) olduğu ve bu değerin mevzuatlarda belirtilen sınır değerden ( 0,02 mg/lt) yüksek olduğu değerlendirilmesi yapılmaktadır.

Raporda belirlenen serbest amonyak azot değerinin balıklar için belirlenen kritik değerlerin üzerinde olduğu ve alkali ph şartlarında balıklar için öldürücü etki göstereceği kaçınılmaz olduğu belirtilmektedir. Ayrıca yüzey sularında serbest amonyak azotunun yüksek olmasının kanalizasyon atık sularından olabileceği değerlendirmesi de yapılmaktadır.

ben bir Gümüşhane sevdalısı olarak yine sormak istiyorum. Şimdiye kadar amonyak azotundan kanalizasyon atığından Gümüşhane de kaç balık öldü? Altın şirketleri kurulduktan sonra kaç defa toplu balık ölümleri oldu. merak ediyorum ben hiç görmedim duymadım bilen büyüklerim varsa söylesin bende bileyim yıllardı Gümüşhane kanalizasyonu harşit çayına akıyor buda ayrı bir konu bu da ayrı bir muamma Gümüşhane belediyesinin yüz akı olsun yıllardı Gümüşhane nin kanalizasyonu nu harşit çayına akıtması ama bu na rağmen balık ölümleri olmuyordu ama şimdi ölen balıkların faturasını kanalizasyon ve atık sulara çıkardılar bizde yedik bu kuyruklu yalanı (mesut atay)



ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ