Kaldırım işgali...

Her sokağın başında, her dükkânın önünde, kâh kaldırımın üstünde kâh asfaltın (yolun) üstünde bir reklâm tabelâsı. Sorarsanız sözüm ona yük almak yada boşaltmak için gelecek olan araçlarına yer tutuyorlar.

Oysa çoğunun araçla filan işi de yok hani, maksat muhabbet olsun dostlar alışverişte görsün. Bu arada çaktırmadan reklâm işini de aradan çıkarı vermek maksat.
Buraya kadar iyi güzel de, hemen yakın bir yerdeki dükkândan alışveriş yapmak için kısa bir duraklama yapmak isteyenin vay haline. Boş yer bulacağım diye GÜMÜŞHANE caddelerinde deli danalar gibi dolaşıp durursun, yada 100, 200 metre ileride bir yer bulursan park edip tabana kuvvet gerisin geriye gelirsin.

Neden?

Yer mi yok?


Hayır yer var, var ama işyeri sahipleri tarafından reklâm tabelâlarıyla bu yerler rezerve edilmiş durumda. Sanki babasının tapulu malıymış gibi sahiplenmiştir. Hele bu tabelâları bir çekmeye kalk bakalım.”hop birader koy onu yerine, git başka yere park et, birazdan bizim araba gelecek” “ çok fazla işim yok on dakika sonra gelirim n’olur idare edin” dersiniz. Cevap hazır; bizim araba yolda birazdan burada olur, ben senimi arayacağım, çek kardeşim arabanı başka yere park et” cevabını alır yol boyunca rezerve edilmemiş boş bir alan ararsınız.

200 metre ilerde boş bir yer bulup tam park etmeye kalkarsınız, kaldırımı işgal etmiş manavın sesini duyarsın, “kardeş park edecek başka yer mi bulamadın, karpuzların üstüne çıksaydın bari” bakarsınız evet haklı, çünkü karpuzlar dükkânın içinde değil kaldırımın üstünde, üstelik kaldırım almamış yola taşmış.

Burası kaldırım, karpuz sergisi yeri değil ki dersiniz, ama şamar gibi cevap gelir ardından “burası park yerimi, git kendine park yeri bul kardeşim, çek arabanı tezgâhın önünden” Sanki Gümüşhane’nın her yerinden park fışkırıyor. Oysa topu topu işiniz 10 dakikadır, fakat siz yarım saattir dolaşıyor ve halâ kendinize park edecek bir boşluk bulamamışsınızdır.
Ha birde ukalâlık edipte, “kardeşim senin bu kaldırımları işgal etmeye hakkın mı var” derseniz; yanılıp ta. İşte sana cevabı “elbette var, ben belediyeye dünya kadar işgaliye harcı ödüyorum, istediğim yere malımı koyarım sana ne” cevabını alırsanız hiç şaşırmayın.

Peki haklı mı?

Haklı herhalde, baksanıza bu güne kadar bu kaldırım işgalleri azalacağı yerde çoğalıyor. Neredeyse her köşe başındaki kaldırımlar manav dükkânına dönmüş durumda.
Böyle giderse Gümüşhane’de açılan SALI pazarlarının yerini, Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe, Cuma, Cumartesi ve Pazar pazarları kurulmuş olacak.


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ