ER KİŞİ OLMAK KOLAY DEĞİL


İnsan bazen merak ediyor, birbirimizi neden anlayamıyoruz ya da ne kadar anlamaya çalışıyoruz. Bu basit bir soru mu? Aslında basit gibi görünüyor, yani anlamak, hani hep akıllıyız ya hep anlarız biz, ama maalesef öyle değil, insan olmak çok zor gerçekten, yani en başta sorumluluk sahibiyiz ve yapmamız gerekenler ve yaptıklarımız işte bu çizgiyi ayırt etmek yani daha doğrusu kesiştirmek ne kadar da zor. Akıl sahibi olmak kadar zor şey mi var?

YOK elbet

Yani sanırım her insan haklı olan kişi olmayı çok ister ama genelde bir haklı vardır. Ve bu durumda genelde karşı tarafın haklılığını sanırım hiçbirimiz kabullenemeyiz. Çünkü: evet sen haklısın demek, öyle her kişinin yapacağı türden bir davranış olmasa gerek. Ancak er kişiler farkına varır yaptığı hatanın ve bundan ders almanın. Keşke bu bahsettiğim vasıfları tamamen ben de taşıyabilsem fakat er kişi olmak da zor.

Hepimizin hayattan bıktığı zamanlar olmuştur ama mutlaka olmuştur, yani ben olmadı diyebilecek birini tanımıyorum, işte bu anlarda ne olur tepkimiz hep merak konusu olmuştur bende. Ya kendimizi öldürmekle tehdit ederiz ve bunun sanki son çare olduğunu düşünürüz ve kaçarız…

Ama nereye kadar diye sorsalar!

Hiç! Evet, sadece bir hiç.

Sebebini bile bilmediğimiz bir hiç uğruna kaç kişiyi incittik acaba ve kaç kalp parçaladık Hayat 2 dakika da bitiriliverecek kadar basit bir oyun mu ki hiç kaygı olmadan ve hiç bir şeye aldırmadan, tamamen tepkisiz ve tabiri caizse bir ruh gibi yaşarız. Olanlar çok mu basit?

Ya da bizi neden bu kadar ilgilendiremez hiçbir şey?

Hep doğru olmayı, varlığımızı varlığına armağan etmeyi öğretirler bize. Ve kimse de çıkıp karşı gelmez buna. Prosedürler o kadar çoktur ki burada, kimse takmaz bunların davranış olup olmamasına. Onlar için klişeleri yeni nesle aktarmak önemlidir ve savaşı kazanmış bir serdar edasıyla boy gösterirler etrafta, aslında onlarında umurunda değildir birilerinin anısına bir yığın insanı toplayıp sürü gibi yürütmek ama yaparlar işte.

Yine çok merak ettiğim bir konudur: neden hep doğruyu telkin eden o temsil insanlar yanlış yaparlar, bize hep sigara içmenin ne kadar da kötü olduğundan bahsederler ama bir bakmışsın elinde tütün ve muhabbet oldukça adice. Hiç düşünmez mi acaba bu insanlar yapmadığını söylemek ne kadar tesir eder? Ya da bir gün yapmadıkları nasıl karşılarına çıkar?

Hım; belki anlamsız gelir size bu sözler ve belki de deli saçması. Ama bildiğim şeyler bunlar.

Sanırım hata yapmak kadar normal bir şey yoktur ama yaptığı hatayı davranış edinmek ve ısrarcı olmak bana hiç de masum görünmüyor. Hele “ Türküm, doğruyum, çalışkanım “ diye bizi avaz avaz bağırtanlar yok mu, acaba kaç kişi o günden bugüne Türk doğru ve çalışkan olarak kalabildi, farkında değiller miydi, her sabah zorla okutulan bir şeyin sıkıcılığının. Ve davranışa dönüşmeyen her bilginin, raflar dolusu okunmayan kitaplardan farksız olduğunun.
Aslında yaptıklarına değil sözüm, sen dediğimizi yap ama yaptığımızı yapma zihniyeti, hayır, artık o eski saf insanlar yok karşılarında, yeni bir nesil var ve değişecek muhteşem bir toplum. Yeter ki birazcık olsun anlayış.


ELVAN SARI
ÇEVRE TEKNİKERİ