Sebze meyve hali istiyoruz

Türkiye yılda ürettiği 45 milyon tonluk sebze ve meyve üretimiyle dünyada 4’üncü sırada... Yani böylesine önemli bir tarım ve tarımsal sanayi ülkesiyiz… Ama tuhaflık şurada; bu devasa üretimin tam olarak hesaplanamayan bir bölümü tarlada, bağda ve bahçede, nakliye ve diğer dağıtım aşamalarında ‘zayi’ oluyor. Başka bir ifadeyle aynı ekmekte olduğu gibi sebze ve meyvede de müthiş bir israf söz konusu. Aslında yüzde 10 ila 30 arasında olduğu tahmin edilen fire oranının nasıl önlenebileceği başlı başına bir ulusal hedef olmalı.

FİYAT OLUŞUMU

GÜMÜŞHANE de hal olmadığından perakende satış yapan esnafın (pazarcı – manav) uygun fiyat ve çeşitlerle tüketiciye hizmet sunmamaktadır. Çünkü Hal’de oluşan gerçekçi fiyatlarla mümkündür. Bizler bu sorumluluğun bilincinde miyiz” Hayır. Gerçekten de GÜMÜŞHANE’nin nüfusu giderek artmakta; insan yaşadığına göre, çok tüketilen bir ürünün fiyatının nasıl oluştuğu ve milyonlarca tüketiciye hangi şartlarda ulaştığı önem taşıyan bir husustur.

İZLENEBİLİRLİK VE DENETİM

GÜMÜŞHANE halkı bilmelidir ki Hal olmadan satılan tüm ürünler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca rutin olarak denetlenmiyor. Her türlü olumsuzluğa karşı geriye doğru izlenebilirlik ilkesi içinde değil. Tüm üretim süreci sıkı denetim altında olmadı olmayacaktır da.


ELVAN SARI