İş sağlığı ve güvenliği kursu ve gerekliliği hakkında bilgileri paylaşmadan önce, İş sağlığı ve iş güvenliğinin tarihçesi hakkında kısa bir hatırlatma yapalım. Arşivleri karıştırdığımızda İş Güvenliği kavramının ilk defa 1989 yılında ortaya çıktığını görüyoruz. 1986 yılında meydana gelen Çernobil faciasıyla birlikte OECD tarafından oluşturulan bu kavram, zamanla, özellikle gelişmiş ülkelerde ve medeni toplumlarda değişmez bir kural hatta çalışma hayatının önemli bir parçası haline gelmiştir.

Uluslararası çalışma Örgütünün hazırladığı verileri incelediğimizde, meydana gelen iş kazalarının %98'nin önlenebilir buna karşılık %2'nin ise engellenebilir olduğunu görüyoruz. Bu istatistiklerden yola çıkarak vardığımız sonuç, işveren ve işçilerin karşılaşabilecekleri kazaların vereceği zararları önceden tespit etme ve bunu minimuma indirme ve söz konusu tespitler ışığında alınacak önlemleri belirleme işlemine İş Güvenliği diyoruz. Bu süreçte görev alan yetkili kişilere ise İş Güvenliği Uzmanı diyoruz. İş güvenliği kursunda İş güvenliği uzmanları yetiştirmektedir.

Yeni Mevzuatla birlikte İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı açığı çıktı ve bu açıkla birlikte hayatımıza İş sağlığı kursu kavramı girdi. İş Sağlığı Kurslarına bu süreçte fazlasıyla iş düşüyor. Geçmiş yıllara bakacak olursak ülkemizde İş Sağlığı ve İş güvenliği ile alakalı çok ciddi çalışmalar olduğunu söyleyemeyiz. 2000 yılların başlarında Avrupa Birliği Üyeliği sürecinde yeni birçok yasanın toplumsal hayatta yer almasıyla birlikte, çalışma alanlarında da yeni yasalar ve buna bağlı olarak da kurallar yürürlüğe girdi. İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili kısa bir süre önce çıkan yasalarla birlikte eski mevzuat değiştirildi ve yeni mevzuatla ilgili olarak işveren ve işçiler için bazı zorunluluklar getirildi. Söz konusu yasa ve değiştirilen mevzuatla ilgili olarak aşağıdaki verileri incelediğimizde, ne kadar doğru ve yerinde bir çalışma yapıldığını anlamamız mümkün.

İlgili Bakanlığın verilerine göre Türkiye'de her gün ortalama 172 iş kazası meydana geliyor ve bunların %3'ü ölümle sonuçlanıyor. %6 ise iş görmezliğe yol açıyor. Fakat yasının çıkması mevzuatın değişmesiyle birlikte beklenmedik bir İş sağlığı ve güvenliği uzmanı açığı ortaya çıktı. Bu yüzden devreye İş Sağlığı ve Güvenliği Kursları girdi. İş sağlığı kursu kavramı hayatımıza yeni yeni girmiş durumda fakat ilerleyen süreçte İş Sağlığı Kursu ve İş Güvenliği Kursu hakkında daha çok şey duyacağız.