Kamu düzenin sağlanması amacı ile her alanda belli başlı kurallar oluşturulmuş ve devlet tarafından kanunlaştırılmış bu kurallar her bireyin bulunduğu konumda haklarını koruma amacı ile hazırlanmıştır. Yaşanabilecek suiistimallerin önüne geçilebilmek için yasalarla güvence altına alınan bu haklar sayesinde sosyal alanda birlik ve dirlik sağlanabilmektedir. İş hayatı üzerinde de çeşitli kurallar oluşturulmakta yetkililer her alanın temsilcileri ile yaptıkları görüşmeler sonucunda her kesimin haklarını koruyacak şekilde hem işçinin hem de işverenin lehine kurallar hayata geçirilmektedir. Bu anlamda işten çıkarılmalarda işçilerin mağdur olmaması için işsizlik fonu oluşturulmuştur. İş akdinin işveren tarafından sonlandırılması durumlarında işçilere belli zaman dilimleri içerisinde işsizlik maaşı ödenmesi, sağlık alanında hizmetlerden faydalanabilmesi ve yeni iş bulabilmesi için bireye farklı eğitimler verilerek farklı alanlarda istihdam yolunun açılması ile oluşan mağduriyetin belli ölçülerde giderilebilmesi sağlanmaktadır. İşsizlik maaşı nasıl hesaplanır konu başlığı altında ise, hesaplama için çalışma durumları ile ilgili belli şartlar istenmektedir.

Öncelikle işsizlik maaşından faydalanmak isteyen bireylerin çalıştıkları dönemin son 120 günü içerisinde sürekli çalışmış olması ve priminin eksiksiz yatması gereklidir. Ve geriye dönük son 3 yıl içerisinde 600 gün işsizlik sigorta priminin de ödenmiş olması işsizlik maaşı alabilmek için geçerli kriterler arasında yer almaktadır. 600 gün işsizlik primi yatırmış iseniz 6 ay, 900 gün prim yatıranlar için 8 ay, 1080 gün ve üzeri prim ödemesi yapmış olanlar ise 10 ay boyunca işsizlik maaşı alabileceklerdir. Alınan net maaş son alınan brüt maaş üzerinden hesaplanmakta en fazla brüt maaşın yüzde sekseni oranında maaş işsiz kalan bireye maaş olarak verilebilmektedir. İşten çıkarılma durumda bir ay içerisinde en yakın İŞKUR şubelerine giderek başvuruda bulunmak belirtilen şartlar taşındığı durumlarda işsizlik maaşı alabilmek için yeterli olabilecektir. Maaş hesaplama yapılırken son alınan brüt maaşın yüzde kırkı işsiz kalan bireye maaş olarak bağlanmakta, ptt şubelerinden nüfus kâğıdı ibrazı ile maaş çekilebilmektedir. İşsizlik maaşı İŞKUR'un önerdiği iş ve kurs imkânlarının sebepsizce reddedilmesi ile kesilebileceği gibi yeni bir işe girme durumlarında da yapılan sigorta girişi ile de işsizlik maaşı kesilebilecektir. İşsizlik maaşındaki tek kesinti damga vergisi olmakta oda binde 7,59 lık bir oran olarak karşımıza çıkmaktadır. 1134 tl brüt asgari ücret alan bir kişi iş akdinin fes edilmesi durumunda 453,6 tl işsizlik maaşı oluşmakta 3,44 tl damga vergisi düşülerek 450,16 tl net tutar işsiz bireyin eline geçen maaş olabilmektedir.

2015 yılı itibari ile asgari ücretteki artışın 6+6 olması yönünde anlaşmaya varılmış olup işsizlik maaşı hesaplama 2015 yılı hesaplamalarında baz alınacak asgari ücret brüt tutarı ilk altı ay için 1201,50 tl üzerinden yapılırken ikinci altı ayda 1273,50 tl üzerinden yapılacaktır. Otomatik hesaplamalar için sitemizdeki formu doldurarak almanız gereken net ücreti kolayca öğrenebilmeniz sağlanabilmektedir. Devlet tarafından verilen bu güvence, prim borcunu ödemiş her birey için geçerli olmakta, işsiz kalınan durumlarda en azından bireyin asgari ihtiyaçların giderilmesi ve yeni iş temini için destek olarak verilen hizmetlerle yaşanan olumsuzlukların bir nebze olsun azaltılabilmesi hedeflenmektedir. Hesapmatik.com