Müzik piyasasında bir çok Karadenizli Sanatçı olmasına rağmen bir kaç kişi dışında kimseden Gümüşhane Halk Türkülerini duymadık. Bunun sebebi kemençe kültürünün sadece Trabzon-Rize dolaylarında bilinmesi olabilir mi? Bildiğiniz gibi bu ilçelerde kemençe kültürü hat safhada olmasına rağmen halen söylenmeyen ve ya bilinmeyen bir çok Gümüşhane türküleri var. Diğer bir soruda Gümüşhaneli olup, Karadeniz müziği yapan kaç kişi var? Yöremizin ve Gümüşhanemizin türkülerini seslendiren kişileri tanıyormuyuz? Şimdi size bir örnek vereceğim, bu örnek verdiğim kişi belki sizi çok gururlandıracak ama bu arkadaşı iyi tanımanızı tavsiye ediyorum..



Volkan CEBECİ 8 Ocak 1985 İst. doğumlu aslen Gümüşhane Torul- Demirkapı köyünden (Annesi Özkürtün-Karaçukur) lise öğrenimi yıllarında şiir, edebiyat,felsefe ve müzikle yakından ilgilenir. 15 yaşında bağlama, 17 yaşında gitar çalmaya başlar. Daha ileri ki yıllarda müziğe kendini daha da odaklar. 2004 yılının Kasım ayında "NENA" adında bir grubun kurucusu olur. Ayrıca Nena grubunun hem gitaristi hemde Solistidir. Nena, (Etnik)Karadeniz Rock yapan bir grup olur ilerleyen zamanlarda birçok konserlerde sahne alır. Düzce, Yalova, İstanbul, Kıbrıs v.s... Ardından birkaç Üniversite öğrencisinden oluşan tiyatro filmlerinin müzikleri NENA tarafından yapılmıştır. Volkan grupla çalışma içerisindeyken anneanesi ve dedesinden duyduğu atma türküleri derler, düzenler ve türkü yapar. Bütün yaptığı atma türküleri yöresine itafen kullanır. Özellikle Gümüşhane de yok olma tehlikesi yaşayan atma türküleri kayıt altına alır ve grubun ilerleyen albümlerinde ve konserlerine kullanmak üzere seslendirir. "Heyya" adlı türkünün sözleri ve "Aybara" adlı türkünün sözleri tamamıyle yöresel terimleri ve Torul-Kürtün hattında olan yer imgeleriyle meşhurdur.

" Torul-Kürtün arası heyya"
kaldı yürek yarası heyya
Ben gidemem köylere heyya
Ander kalsın gadası heyya"

Henüz 22 yaşında olan Volkan'ın bu şekilde Gümüşhane türkülerini seslendirmesi gurbetteki yöre halkına gurur ve cesaret getirir. Adeta tüm Gümüşhane'nin "bizde varız" sesidir.

Grup Nena'nın daha öncelerden duyulmamasının sebebi Volkanın askerlik görevini yapıyor olmasıydı. Grup albüm hazırlıklarına tam gaz devam ediyor ve bu albümde 2-3 tane Gümüşhane türküleri var. Şarkılarını etnik ezgilerle yapmaları ise daha keyif verici bir durumdur. Çok sesli dünya müziğini Karadeniz müziğine işlemeye çalışan gruptur NENA...

Şimdi burada size vurgulamak istediğim şu bu gruba tüm Gümüşhaneliler olarak destek vermemiz gereklidir. Çünkü böyle müzisyenler dünyaya 10 senede bir gelir. Sakın burada birisini yüceltmek gibi bir kaygım olduğunu düşünmeyin. Bu arkadaş bizim kültürümüzün ve bizim yöremizin insanıdır bence en çok desteği bizler olmalıyız. Kim bilir belki ilerleyen zamanlarda T.V gösterime giren Karadeniz dizilerinde Gümüşhane türkülerini bile duyabiliriz. Grubu yakından incelemek isteyenler için grubun geçici olarak kullandığı sitelerinin adresini ve yanınada Resmi Web Sitelerinin adresini yazacağım(Resmi Web Sitesi Bakımda olduğu için geçici web sitelerini kullanıyorlar.) Dostlukla Kalın... grupnena.anatolianrock.com ve www.grupnena.com