Yardım - Arama - Üyeler - Takvim
Tam Forum Görünümü: SADAK KÖYÜ/SATALA ŞEHRİ
www.gumushane.gen.tr - Forum > Haberleriniz > Kelkit
DELİKIZ
BRONZ BÜST
- Bu büst, British, Museum'da (Londra) bulunmaktadır. Bir tanrıçayı tasvir eden bu eser Satala şehrinde (Sadak köyünde) bulunmuştur. Asırlarca süren tahribe rağmen, Sadak köyünde zaman zaman gayet kıymetli eserlerin halen ortaya çıkısı buranın tarihi zenginliğini ortaya koymaktadır. Ne yazık ki bunlar değerlendirilmeden kaybolmaktadır. Hayli yoksul olan bugünün Satala'sında bu meşhur büst ile mukayese edilebilecek bir eser görülmediğinden olsa gerek, büstün Küçük Asya'nın (Anadolu'nun) bir mabedinden buraya getirildiği düşünülür. Fakat Satala, tıpkı Lidya'daki Satala'da olduğu gibi, Artemis ya da Afrodit kültü diye vasıflandıran eski bir Anaeitis kültünün yeridir. Tanrıça Artemis-Aneaitis adıyla anılır ki bunlardan birincisi onun karakteriyle bagdaşan Grek kaynaklı ikincisi belki İran kaynaklıdır.
... Söz konusu olan tanrıça büstünün, ince çekiciliği hakkında Newton, 10 Nisan 1873 tarihli Times'daki bir mektubunda bahseder. O zamanlar eser, Alessandro Castellani'ye aitti. Newton'a göre bu baş, Phidias devrinde Grek bronz sanatının tek örneğidir. British Museum'un eski yetkililerinin bu büst hakkında methiyeleri bugün biraz abartılmış görülür. Fakat bugün bu eserin Praxiteles'in Afrodit'inin bir kopyası olduğu söylenmekle beraber bronzun meydana getirdiği tip itibariyle büstün (M.O.) V.yy.'a ait olması daha doğrudur. Gerçekte biraz konturlu, kudretli bir tertip ile bu büstde Praxiteles'den eser yoktur. Yalnız eser (M.O.) IV. yy. başlarından olup (M.O.) V. yy. ustalarından ilham almıştır. Bu başla birlikte bir kumaş kıvrımı tutan kırık bir sol elde bulunmustur. Fakat ip uçları Rayet'in hipotezini doğrulamağa yetmez. Ona göre Sadak'ta bulunan bu baş, bronzdan yapılmış bir Afrodit'den kalmış olmalıdır. Fakat mevcut parça katiyetle Afrodit'e benzemeyip ondan başka özellikler gösterir. İki dalgalı sağ alın üzerinde serbest bırakılmış, saçlar bir bant ile sıkıştırılmıştır. Bantın üzerinde şüphesiz altından olan süslemelerin izi farkedilmektedir. Oldukça iri olan gözler, cam veya emayebir madde ile doluydu. Burun kuvvetli dudaklar hafifçe aralık, fakat ciddi çene enerjiktir. Yanakların kıvrımı haşindir. Böylece burada orijinal bir çalışma ortaya koyulmaktadır ve eser bir kopyadan uzaktır.O halde yüksek kaliteye sahip olup bir Grek eseridir ve (M.O.) IV. yüzyılın ilk yarısından kalan bu büst Eriza (Erzincan) da Anaitis mabedinden kalmıştır .
DELİKIZ
Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en önemli orduğahı olarak bilinen Satala antik kenti bulunur.Yumuşak bir eğimle yükselen dağ eteğine kurulmuş kent , en parlak günlerini Bizans İmparatoru Iustinianos döneminde yaşamış.
Satala kadar eski olmaya ve Ortaçağ'da kurulduğu sanılan Santa yerleşiminin de 300'ü aşkın hanesiyle zengin bir geçmişi kucakladığı anlaşılır.

Bugün Sadak"ta bulunan harabeler amfitiyatro şeklinde yükselen bir dağın eteğindedir.Kalenin Pers tehlikesine karşı İmp.Jüstiyen tarafından onarıldığını anlıyoruz.Asya,Afrika,Avrupa kalelerine benzeyen kaleye ait köylülerin çıkardığı bir burç durmaktadır.Taş tuğla ve ince harçtan yapılmıştır. Dış sur uzantısı doğuya doğru 200m.,kuzeye doğru 400m.dir. Köşe kulelerinden kalıntılar durmaktadır.

İkinci teras 5m.aşağıda olup birinci surdan farklı olarak kulesiz surla çevrilir.




DELİKIZ
DELİKIZ
Satala gün yüzüne çıkacak

Kelkit Kaymakamlığı, saklı kent Satala'da arkeolojik kazılar yapılabilmesi için resmi prosedürü başlattı. Saklı kent Satala şehri gün yüzüne çıktığı takdirde bölge, turist akınına uğrayacak.

15. yüzyıla ait olup, adını antik devirden alan Hitit, Asur, Makedonya, Roma, Bizans, dönemlerinde önemli bir askeri merkez olan Satala şehri; sır güzelliği ve tarihi kalıntıları ile gün yüzüne çıkartılmayı bekliyor.

Gümüşhane'nin Kelkit ilçesi sınırları içerisinde yeralan Satala, tarihi kaynaklarda garnizon kenti olarak geçerken, Anadolu ve Kapodokya'dan Karadeniz'e geçen askeri yolların birleştiği bir kent olduğu da kaynaklar arasında yer veriliyor. Erken Bizans döneminden kalma saklı kentte tiyatro, agora ve bir saraya ait kalıntıların yer aldığını belirten kaynaklar, Satala şehrinde anfitiyatro görünümünde olan dağların eteğinde Asya, Afrika, Avrupa, kalelerine benzer burçlar yer alıyor. Taş, tuğla ve ince harçtan yapılmış olan surlarda dış sur uzantısı doğuya doğru 200 metre, kuzeye doğru 400 metre olduğu tespit edildi.

Satala şehrinin gün yüzüne çıkmış kısmı olarak sadece 47 su kemerinden ancak 7'si bu zamana kadar muhafaza edilebilmiş.

Satala şehrinin ortaya çıkarılıp turizme kazandırılması için harekete geçen Kelkit Kaymakamlığı, Kültür Bakanlığı'na müracaat ederek arkeolojik kazılar için resmi prosedürü başlattı. Saklı kent Satala şehri gün yüzüne çıktığı takdirde bölge, ağırlıklı olarak yabancı turistlerin uğrak mekanı olacak
.


ramazan_29
Sadak barajıda 2014 de sona erecekmiş. Ayrı bir güzellik katacak bölgeye.
Asıl içeriğin sadece basit bir görünümüdür. Resimlendirilmiş tam halini görüntülemek için lütfen, buraya tıklayınız.
Invision Power Board © 2001-2024 Invision Power Services, Inc.