Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Haberler

Haberler->Gümüşhane->ELAZIĞ-KARAKOÇAN'DA YAŞANAN DEPREMİN ARDINDAN   

ELAZIĞ-KARAKOÇAN'DA YAŞANAN DEPREMİN ARDINDAN


-GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ JEOFİZİK MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÖZTÜRK:
-“DEPREMLERİN HABERCİSİ ÖNCÜ SİSMİK DURGUNLUK”
-“BÖLGEDE, ÖNCÜ SİSMİK DURGUNLUĞUN 2004 YILINDAN SONRA BAŞLADIĞI, 2009 YILINDA DA DEVAM ETTİĞİ ORTAYA KONMUŞ VE 2009-2010 YILLARI ARASINDA BU BÖLGEDE BİR DEPREMİN OLABİLECEĞİ ÖNGÖRÜLMÜŞTÜR”

      Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Serkan Öztürk, öncü sismik durgunluğun özellikle depremin yeri, zamanı ve büyüklüğü ile ilgili olarak oldukça önemli bilgiler sunduğunu söyledi.

         Öztürk, 2009 yılında Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Erzurum, Erzincan ve Hakkari’yi içine alan bölgede gerçekleştirdiği çalışmasına dayanarak yaptığı açıklamada, 2009 yılının ikinci yarısı ile 2010 yılının ilk yarısında bahse konu bölgede muhtemel bir depremin gelme olasılığı ile ilgili bilimsel verilerin daha önceden oluştuğunu ifade etti.

         Türkiye’nin yüzde 92’si, nüfusun yüzde 95’i, büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’i ve barajların yüzde 92’sinin deprem tehlikesi altında olduğunun altını çizen Yrd.Doç.Dr. Öztürk, . 1992 Erzincan, 1999 İzmit ve Düzce depremlerinin bir çok can ve mal kaybına neden olduğu düşünüldüğünde, depremlerin yeri ve zamanı üzerine yapılan çalışmaların ülke için önemli bir hale geldiğini belirtti.

-DEPREMLERİN HABERCİSİ  ÖNCÜ SİSMİK DURGUNLUK 

       Açıklamasında sismik durgunluk çalışmalarının bir bölgedeki deprem riskini tanımlayıcı araç olarak yaygın bir şekilde kullanıldığını belirten Öztürk, sismik durgunluğu ‘ana şokun oluşumundan önce deprem aktivitesinde önemli derecede düşüşü’ olarak tarif etti.

        Ana şoktan birkaç yıl  önce başlayan bu tür öncü sismik durgunluğun bilim adamları tarafından dünyanın birçok bölgesinde kanıtlandığına değinen Yrd.Doç.Dr. Öztürk, bu nedenle öncü sismik durgunluk çalışmalarının özellikle depremin yeri, zamanı ve büyüklüğü ile ilgili olarak oldukça önemli bilgiler sunduğunu söyledi.

-ÖNCÜ SİSMİK DURGUNLUK SÜRESİ ORTALAMA 5 YIL

        Gümüşhane Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Serkan Öztürk, doktora çalışması kapsamında Türkiye’nin doğusunda yer alan Tunceli, Bingöl, Elazığ, Malatya, Erzurum, Erzincan ve Hakkari’yi içine alan bölgede sismik durgunluk çalışmalarına bağlı olarak bir araştırma yaptığını, çalışmasında 1970-2005 yılları arasındaki büyük depremlerin öncü sismik durgunluk analizlerini yaparak 2005 yılından sonraki olası büyük bir depremin öncü sismik durgunluk süresini belirlemeye çalıştığını belirterek, “Türkiye’nin doğusunda oluşabilecek 5.0’den büyük bir deprem için öncü sismik durgunluk süresini ortalama 5 yıl olarak hesaplamıştır. Çalışmamız da kullandığımız verileri ISC, TÜBİTAK, TURKNET, IRIS ve KANDİLLİ gibi birçok kaynaktan derleyerek güncelledik ve Elazığ’ı da içine alan bölgede 2009 yılından önceki deprem aktivitesindeki değişimi belirlemek için ayrıntılı sismik durgunluk analizlerini yaptık. Bu analizler sonucunda, 08 Mart Pazartesi günü meydana gelen Elazığ-Karakoçan depremini içine alan bölgede, öncü sismik durgunluğun 2004 yılından sonra başladığı, 2009 yılında da devam ettiği ortaya konmuş ve 2009-2010 yılları arasında bu bölgede bir depremin olabileceği öngörülmüştür.” diye konuştu.



TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DİL OKULU GÜMÜŞHANE'DE


| More

 Gönderen Recep Ergin, Salı, 09 Mart 2010 16:04, Yorumlar(0)
Yorumlar


MKPNews ©2004-2006 mkportal.it
 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.88437 saniyede 9 sorguyla oluşturuldu