Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Yılmaz GARİP->DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ [ Arama ]

DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ
Başlık DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ
Açıklama 07 Mayıs 2008 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen AdamGibi
        3 Mayıs, Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak ilan edilmiştir. Bu günün anlamına binaen gazeteci hak ve özgürlüklerinin başlangıç ve bitiş noktalarının nelerle sınırlı olması gerektiği hususunu hatırlatmakta fayda mülahaza ediyorum.

        Gazetecilik, fedakarlık isteyen onurlu bir meslek olmakla birlikte, aynı zamanda hizmet birimlerini harekete geçirme yeteneğidir.       

        Zaman zaman tartışmalara konu olan ve her fırsatta gündeme getirilen basın özgürlüğü var mıdır, yok mudur, az mıdır, çok mudur tartışmasına girecek değilim. Yalnız şu var ki; özgürlük, başkalarının hak ve özgürlüklerinin başladığı yere kadardır.

        Günümüzde gizli kameralar, paparazziler insanların yatak odalarına kadar giriyor, magazin haberciliği uğruna mahremiyeti olan hayatlar milyonlarca kişinin gözleri önüne seriliyor. İnsanların ve ailelerin bazı sırları olduğu gibi, Devletimizin de ülke içerisinde ve dışarıda bazı sırları vardır, olmalıdır da. Gazetecilik, bunları hesap edebilen, muhakeme kabiliyetini bu hususta yoğunlaştırabilen insanların elinde daha bir güzellik ve anlam kazanır. Ama birileri kalkar gazetecilik yapacağım diye, sansasyon ve reyting uğruna bunları ifşa ederek Devleti sıkıntıya sokarsa, kişi hak ve özgürlüklerini hiçe sayarak ailevi sırları gazete sayfalarına ve televizyon ekranlarına taşırsa elbette birileri çıkıp bunun hesabını soracaktır ve sormalıdır da.   

        Gazetecinin özgürlüğü, okuyucunun doğru bilgilenme ve habere kolay erişim özgürlüğünü de kısıtlamamalıdır. Haber, yorumsuz verilir. Şayet haber hakkında yorum yapılacak ise, bunu ayrı bir köşede ve makale olarak kaleme almalıdır. Haber ile yorum farklı şeylerdir. Bunları biri birine karıştırmak yanıltıcı olabilir. Devlet birimleri basın organlarına, doğru habere ve bilgiye ulaşabilmeleri hususunda azami gayret içerisinde olmalı ve yeri geldiğinde onları korumasını da bilmelidir.

        Bu arada yeri gelmişken, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar basın tekelciliğinin de mutlaka önüne geçmek, ülkemizi bu tekelcilikten kısa zamanda kurtarmak için Devletimizin bir an önce harekete geçmesi gerekmektedir. Aksi halde toplumumuzun, toplu olarak belli bir fikrin akıntısına kapılmak tehlikesini göğüsleyebilmenin sıkıntılarını ve zorluğunu ve aşılması güç handikaplar meydana getireceğini hatırdan çıkarmamalıdır. 

        Şerefli ve haysiyetli bir gazetecilik, ancak hiç kimsenin şeref ve haysiyetine dokunmamakla olur.

        Gazetecilik onurlu bir meslektir. Bu mesleğe gölge düşürmeye veya lekelemeye kimsenin hakkı yoktur. İfşaat tellallığı yapanlar ise gazeteci değil, olsa olsa jurnalcidirler.

        Unutmamak gerekir ki; “Devlet sırrını ifşa etmek gazetecilik değildir.”
Oyu Puanı: 29 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 5 (0 Kayıtlı Üye 5 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.73856 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu