Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Önder TURHAN->REKTÖR NE DEMEK İSTEDİ? [ Arama ]

REKTÖR NE DEMEK İSTEDİ?
Başlık REKTÖR NE DEMEK İSTEDİ?
Açıklama 5 Ocak 2009 tarihli Kuşakkaya gazetesindeki yazısı
Mail Adresi: onderturhan@mynet.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
      Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın’ın düzenlediği basın toplantısında ifade ettiklerini tekrar tekrar okudum.

     Tespitlerim beni ziyadesiyle endişeye sevk ettiği gibi,   gelecekle ilgili de çeşitli kaygılar duymama neden oldu.

     Her şey bir yana sayın Rektör’den üniversitenin yapılanma sürecinde gelecekteki açılımlarının neler olacağını duymak yerine gazetecileri hedef alan açıklamalarda bulunmasını hayli ilginç buldum.

     Sayın Rektör’ün meseleyi “İletişim okumadıysanız siz köşe yazarlığı yapamazsınız” demeye getirmesi talihsizliktir.

     Bu yaklaşımın hangi ölçüde geçerli olduğu ya da geçerli olacağı tartışmaya açıktır ve mutlaka tartışılmalıdır.

     Dünya’nın hiçbir yerinde duygu ve düşünce adamlarının tamamının iletişim fakültesi mezunu oldukları ifade edilebilir mi?

     Rektör’ün “Gazeteci iletişim fakültesi mezunu olacak, iletişim okuyanlar gazetelerin köşelerinde yazacak” ifadelerinin altında yer alan nedenlerin irdelenmesi gerekiyor. Kaldı ki; bütünüyle bir genelleme yapmasını yadırgadım. Gümüşhane’de yaklaşık 15 yılı aşkın bir süredir çeşitli gazetelerimizde başyazarlık, yazarlık, araştırma haberleri, röportajlar ve bir derneğe ait gazete çıkarmış birisi olarak, memleketimizin sorunlarına parmak basmaya çalıştık. Hemşehrilerimizle birlikte çözüm yollarını araştırdık.

     Bugün geldiğimiz noktada Gümüşhane genelinde iyilikler ve güzellikler adına gerçekleştirilen hizmetlerin tamamında gazetecilerin emekleri vardır. İşte bütün bu nedenlerden dolayı sayın Rektör’ü anlamakta güçlük çekiyorum. Gümüşhane’nin meselelerini dillendiren, çözümler üreten ve öneren bir köşe yazarı olarak sayın rektörün bu tavrını kabullenemiyorum.

     Kuşkusuz bilime ve bilim adamına olan derin saygımız bakidir. Ancak üstlendiği görevi layıkıyla yerine getirmek yerine, hele de küçük bir şehrin üniversitesini nasıl geliştirip, diğer üniversitelerle nasıl rekabet edebilir  hale getirebilirim gibi konulara  kafa yorması gereken bir insanın gazetecileri hedef almasını doğru bir yaklaşım değildir.

      Gazetelerde köşe yazarlığı yapmak, tamamen birikim, bilgi, yorumlama ve düşündüğünü ifade edebilme yeteneğiyle doğrudan ilgilidir.

     Her eline kalem alanı hangi gazete köşe yazarı diye kabul ediyor?

     Sayın Rektör’ün bununla ilgili örnekleri varsa açıklanmasında fayda vardır.  Ayrıca köşe yazarlarına yönelik eleştirilerde bulunanları fazla değil, yalnızca bir ay boyunca günlük köşe yazarlığı yapmaya davet ediyorum.

     Bana göre Gümüşhane geleceğini arayan bir ildir, Gümüşhane üniversitesi ise ilimizin ekonomik ve eğitim açılımı projesinin adıdır. Bunun tepe noktasında ki kişiler ise bütün bu gerçekleri göz önünde tutarak, toplumsal ahengi, üniversite ile şehrin kucaklamasını ısrarla sağlamakla görevlidir.

     Şimdiden belirtmekte yarar var. “Ben derim, ben yaptım oldu, benim şu gücüm var” şeklinde düşünen ve bu doğrultuda çıkışlar yapanların ne kendilerine ne de başkalarına bir yararı olabilir. Bunun zararı Gümüşhane’ye olacaktır.

     Elbette ki; her yeni oluşumu destekleyenler olacağı gibi, eleştirenler de olacaktır. Hatta bazen bunun dozu da artacaktır. Ancak sorumluluk noktasında bulunanlar bütün bunları bir harman yaparak kendilerine yol haritası çizmek zorundadırlar.

     Talihsizlik o dur ki; Gümüşhane’de  görev yapanların bazıları, sayılı günlerin tükenmesini beklemeyi yalnızca devletin kendilerine tanıdığı olanakları kullanmayı tercih ediyorlar. Bu gerçekleri yalnızca ben değil, Gümüşhane’de kime sorarsanız herkes rahatlıkla ifade edecektir.  Bütün bunlara rağmen, Gümüşhane insanı vakarlı ve onurlu duruşuyla, devlet adamlarının, bürokratların ve şehrin yıpranmaması için susmayı, adeta bağrına taş basmayı tercih etmektedir.

     Konuyu fazla dağıtmadan yeniden sayın Rektör’ün ifadelerine dönmek istiyorum.

     Sayın Rektör diyor ki; ‘İletişim mezunu olmayanlar gazetelerde yazamaz’ Şimdi isimlerini sıralayacağım ünlü gazetecileri ve mezun oldukları fakülteleri bilgilerinize sunuyorum.

     Ahmet Altan; İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi,

     Haşmet Bababoğlu İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü,

     Ekrem Dumanlı; İstanbul Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü,

     Fikret Bila; Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi,

     Ali Kırca; Deniz Harp Akademisi,

     Yavuz Donat ; Ankara İktisadi Ticari İlimler Akademisi,

     Reha Muhtar; TED Ankara Koleji

     Güneri Civaoğlu; Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi.

     Örnekleri çoğaltmak mümkün… Sayın Rektör acaba bu gazetecilerin de iletişim fakültesi mezunu olmadıkları gerekçesiyle  işlerini  bırakmalarını öneriyor mu doğrusu çok merak ediyorum.

     Ümit ederim ki; Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, kısa sürede yaptığı hatadan döner ve gazetecilerden özür diler.
Oyu Puanı: 34 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 16 (0 Kayıtlı Üye 16 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.24363 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu