Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Ali Coşkun HİRİK->GAZETECİLİKTE EDEBİYAT [ Arama ]

GAZETECİLİKTE EDEBİYAT
Başlık GAZETECİLİKTE EDEBİYAT
Açıklama -
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Çoğu zaman soruyorlar, gazetecilik mi edebiyatçılık mı diye.

Her ikisi de diyorum.

Çünkü her ikisi de birbirinden besleniyor.

Öncelikle şu son zamanlarda halkın edebiyattan uzaklaşmasıyla yazılı basının gelişimi arasında bir müthiş bir ilişki olduğunu yazmam gerek.

Kapitalizmin acımasızca gelişmesi ve tüketim toplumuyla birlikte gündelik reel hayatın tek ve biricik hayata dönüşmesiyle, gazete okumak roman okumanın önüne geçmiştir.

Gündelik reel hayata bir bakın isterseniz…

Gündemlik hayat ne kadar yüzeyselleşiyorsa, gazeteler de o kadar yüzeyselleşir.

Okuma zahmetli bir iş, televizyonların başında saatlerde en çok izlenen programları izlemek keyifli bir iş olarak görülüyor.

Artık gündelik hayat, televizyon sayesinde sokaklardan ekranlara taşınmıştır.

Ne var televizyonlarda insanları be denli çeken?

Yemek programları, gelin-kaynana tartışmaları, yarışmalar...

Ve tabi gazetelerde gündelik hayatın işleyişine ve hızına ayak uydurmaya çalışıyor.

Peki ya edebiyat?

Ne yazık ki edebiyat bu sığ gündemin peşinde takılmak istemediği -veya takılamayacağı için belki de- bütün bu yaşananları bir köşeden öksüz bir çocuk gibi izlemektedir.

Baş döndürücü bir teknolojik değişimle yazılı ve görsel basının insanın hayatını her anlamda kuşatması, insana,  bütün bu süreçte “edebiyatın getirdiği ince söz güzelliği hayatımızda nerde duruyor?” sorusunu sorduruyor!

Viktor Hugo’nun bir yazısında “Sefillir”in yeni ciltlerine ulaşmak için sabahın köründe matbaaların önünde uzun uzun kuyrukların oluştuğunu söylediği o günlerden, romanın artık çok az sattığı ve ilgi gördüğü günlere geldik.

Ünlü İrlandalı şair Yeats’in, gazeteciliğin edebiyatın gücünü azalttığına dair bir öngörüsü bile vardır.

Son yirmi yılını gazetecilikle edebiyatçılığı yan yana bağdaştırarak bu günlere gelen bu satırların yazarı, kimi zaman gazeteciliği ağır basan yazılar yazmış, kimi zaman da edebiyatın kanatları altında daha yazılırken uçan kelimelere sığınmıştır. Ama, edebiyatçılıkla gazetecilik arasındaki ayırımın hiç bu kadar derinleştiğini hissetmemiştim.

Çoğu zaman ibretle izlemişimdir: Adam oturuyor, bütün nezih söz sanatlarını paramparça ederek, birikim ve kültürden kopuk olarak, dedikodu ve kışkırtıcılığı gıdıklayan bir şeyler yazıyor ve bu adamın yazdıkları okunuyor? Diğer yandan ne yaman bir çelişkidir ki, Tanpınar’ın ismini ilk kez duyduklarını söyleyenler “Yemekteyiz” yarışma programlarını seyrederek edebiyattan kopuş sürecini daha da hızlandırıyorlar.

İşte tam burada gazeteciliğin edebiyattan yararlanması gerektiğini düşünüyoruz: Gazeteciliğin, insanlara, gündelik hayat içinde düşünmek zorunda olmadıkları şeyleri düşündürtme ve gözden kaçırdıkları gerçekleri bulup çıkartma gibi bir misyonu yok mudur? Gazeteci-yazarların artık  edebiyatla ilişki kurmaları ve hatta sadece edebiyatla da değil, felsefeyle ve sanatın diğer bütün türleriyle işbirliği yaparak gerçeği “etkili” bir şekilde  yazmaları gerekir.

Ben şahsen içinde edep ve edebiyat olmayan hiç bir gazeteyi okumak istemiyorum.
Oyu Puanı: 39 - Ortalama: 3

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 20 (0 Kayıtlı Üye 20 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.33637 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu