Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Eyüp DEMİREL->TUTARLILIK İHTİYACI VE KIYMETLER [ Arama ]

TUTARLILIK İHTİYACI VE KIYMETLER
Başlık TUTARLILIK İHTİYACI VE KIYMETLER
Açıklama -
Mail Adresi eydem@mynet.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Değerler niçin birbirinden bağımsız olamaz ? Çünkü insan intibakının en önemli problemlerinden biri gerek davranışlar, gerekse düşünce unsurları arasında ahenk sağlayabilmektedir. Bu ahenk veya uyuşma sadece insan davranışlarının mantıki bir insicam göstermesi gerektiğini düşünen psikologların ortaya attığı bir kavramdan ibaret değildir. İnsan böyle bir ahengi fiili olarak arar ve herhangi bir sebeple uzlaşmayan unsurları bir denge veya uyuşma haline getirir.

Uyuşmazlık düşünce ve davranışlar arasında olabileceği gibi, düşünce muhtevasının çeşitli unsurları (değerler, tutumlar, bilgiler vs.) arasında da olabilir.Örnek verecek olursak, yağmur yağacağını bildiği halde şemsiyesini almadan çıkan adamın düşüncesi ile davranışı birbiriyle uyuşmamaktadır.

Düşünce unsurlarına gelince, bir kimse hem insanın tek hücreden tekamül yoluyla ortaya çıktığını söyleten bir biyolojik teoriye, hem de doğruya yaratıldığını söyleyen bir dine inanabilir.

Birinci örnekte şahıs içine düştüğü mantıksızlığı tutarlı bir hale getirebilmek için şöyle düşünebilir.(1) Ben ahmağın biriyim, yağmur yağacağını bildiğim halde şemsiyemi almadım.Zaten ne zaman tedbirli davrandım ki. (2) İki dakika yağmurda kalmak iki saat şemsiye aramaktan daha iyidir.Zaten karım beni derbederlikle suçlayıp duruyor. (3) Yağmur o kadar şiddetli değildi, üstelik yağmurda kaldıktan sonra sıcak bir yere kavuşup, bir fincan çay içmenin zevki bu sıkıntıya kat, kat değer…

İkinci halde ise dindar şahıs Adem ve Havva hikayesinin bir takım ahlaki prensipleri –insanların aynı soydan gelmiş eşit yaratıklar olduğu gibi- göstermek üzere bir metafor (istiare)  olarak anladığını, kutsal bir kitabın biyoloji kitabı gibi ilim teorileriyle uğraşmayacağını söyleyebilir.

Bu düşüncelerin hepsi de başkalarına karşı mazeret göstermek gibi maksatlı uydurulmuş şeyler olmayıp tamamen samimi bir zihnin kendi içinde tutarlı olma çabasını aksettirir. Dışarıdan baktığınız zaman bir kimsenin pek tutarsız düşünce ve davranışlarının onu hiç de rahatsız etmiyor görünmesinin başlıca sebebi budur.

Değer bizim zihni muhtevamızın başlıca unsurlarıdır. Onlar arasında da yüksek seviyede bir ahengin kurulması, ortaya çıkacak uyuşmazlıkların hemen giderilmesi insan intibakı için zorunludur.Bir kimse hürriyete çok değer veriyorsa, herhangi bir şekilde bir otoritaryanizme de aynı şekilde değer veremez.Yine, hürriyete verdiği değerle birlikte sanata da değer vermesi kaçınılmaz görülmektedir.
Oyu Puanı: 30 - Ortalama: 2.33

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 9 (0 Kayıtlı Üye 9 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 0.71362 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu