Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Ertürk YAKUT->KIŞ TURİZMİ VE SÜLEYMANİYE [ Arama ]

KIŞ TURİZMİ VE SÜLEYMANİYE
Başlık KIŞ TURİZMİ VE SÜLEYMANİYE
Açıklama -
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Kayak yapmaya uygun kar varlığı, kış turizminin en önemli bileşenidir. Karın uzun bir süre pistlerde kalması, kayak yapılabilme süresini artırmaktadır. Tatillerini genellikle yaz mevsiminde geçiren insanlar, bu alışkanlıklarını kış mevsiminde de sürdürmeye başlamışlar bunun sonucunda, dağ ve kış turizmi hareketlerinin hızlanmasına sebep olmuşlardır. Kış turizmi olgusunun çok erken farkına varan Alp ülkeleri, bu yönde giderek büyüyen talebi karşılayabilmek için, dağ ve kış turizminin yoğunlaştığı yörelerde, çalışmalar yapmışlardır. İsviçre ve Avusturya’nın Alp dağlarında oluşturdukları turizm olanakları sayesinde, yaz turizmi ile önemli döviz girdisi sağlayan ülkeler ile yarışmaya başlamışlarıdır.

Türkiye’de 1930 lu yıllarda askeri amaçlı olarak kayak faaliyetleri başlasa da birkaç gönüllünün çalışmaları ile çok yavaş yol alan kayak sporu turizm geliri olarak ülkeye döviz girdisi kazandıracak kadar atılımların yapılmasına yetmemiştir. Türkiye kış turizmi döviz girdisinin farkına çok geç varmıştır. Anadolu insanı kahve köşelerinde dumanaltı olurken, bir Erzurum ili kadar bile olmayan İsviçre kayakta inanılmaz noktalara gelmiş, dünya şampiyonaları organize ediyordu. Avusturya Alpleri kışın dolup taşarken Türkiye’de metrelerce karın içinde insanlar sadece üşümekle yetiniyordu. Nitekim ortalama 1500 metre yükselti ve 6 ay kar altında kalan ülkemiz dağları kış turizmi açısından oldukça verimlidir.

Gümüşhane Süleymaniye mahallesinde planlanan turizm merkezi ise; bu şehir için ne kadar önemlidir bunu Gümüşhaneli olan herkes artık anlamış durumdadır. 5 Şubat talimatı ise bunun bir göstergesidir. Bölge turizm alanı olarak ilan edildikten sonra yatırımcıya açılacaktır. Umuyor ve diliyorum ki 2012 yılından itibaren kayak pistinin açılması ile şehir yerli ve yabancı turist akınına uğrayacaktır. Bu da kış aylarında kabuğuna çekilen Gümüşhane için neler kazandıracak bunu tahmin etmek hiçte zor olmayacaktır.

Spordan sorumlu devlet bakanlığına Sayın Faruk Nafiz ÖZAK geldikten sonra kayak ve kış turizmi için inanılmaz hamleler yapılmaya başlanmıştır. Sayın Bakan ve Kayak Federasyonu Başkanı Doç.Dr Özer AYIK tüm kayak merkezlerini karış karış gezerek eksiklikleri yerinde görme ve yenileme şansı doğmuştur. Bu gezilerden Zigana kayak merkezi de nasiplenmiştir. Sayın Bakanın Karadenizli oluşunun bizim için iyi bir şans olduğunu düşünenlerdenim. 2011 yılında, yanı başımızda organize edilecek olan üniversite kış oyunlarının da ayrı bir şans olduğu kanaatindeyim. Çünkü kış turizmi için 2011 yılı atılım yılı olacaktır. Bu atılımdan Gümüşhane Süleymaniye projesi nasibini almalıdır.

Kış turizmi, tarih turizmi, din turizmini, dağ turizminin bir arada olduğu başka bir bölge yoktur. Yetkililer bu avantajı çok iyi kullanmalı ve bu şehrin kaderini değiştirmelidirler.
Oyu Puanı: 2 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 27 (0 Kayıtlı Üye 27 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.32502 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu