Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hasan PİR->GÜMÜŞHANE KANSERİN NERESİNDE? [ Arama ]

GÜMÜŞHANE KANSERİN NERESİNDE?
Başlık GÜMÜŞHANE KANSERİN NERESİNDE?
Açıklama -
Mail hasanpir2002@yahoo.com
Siteye Ekleyen Recep Ergin
       Başkanlığını milletvekilimiz Doç. Dr. Sayın Kemalettin AYDIN'ın yaptığı TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun 28 Kasım 2010 Pazar günü ilimize yapacağı bir günlük çalışma ziyaretini Gümüşhane için son zamanların en önemli olaylarından biri olarak görmek gerekir.

       Pazar günü yapılacak toplantıda neler konuşulacak bilemiyoruz. Ama bu gezi, kanser gerçeğinde Gümüşhane'nin de artık çok ciddi olarak gündeme girdiğini göstermektedir.

       TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun yaptığı çalışmaları TBMM Meclis Haber sitesinden takip etmek mümkün. Komisyon önemli çalışmalara imza atmış.

        Kanser Araştırma Komisyonu çalışmalarında  komisyona verilen bazı bilgileri aktarmak istiyorum:

  • Türkiye İstatistik Kurumu yetkililerinin, 04 Haziran 2010 Cuma günü komisyona verdikleri bilgide; (TÜİK) verilerine göre 1999-2008 döneminde kanser kaynaklı ölümlerin yıllık ortalaması 27 bin 161 kişidir.
  • Eletromanyetik Kirliliği Önleme, Ölçme, Araştırma ve Eğitim Derneği (TEMKODER) Başkanı Sayın Mehmet Bayramoğlu,  13 Ekim 2010 Çarşamba  günü  araştırma komisyonuna yaptığı sunumda şunları belirtmiştir: ''Ne yazık ki elektromanyetik saçılım ölçümü yapan bağımsız kuruluş çok az. Bu durumun düzeltilmesi gerekiyor''  sözleri çok dikkat çekicidir.
  • 09 Haziran 2010 Çarşamba günü araştırma komisyonuna bilgi veren Sağlık Bakanlığı Kanser Savaş Dairesi Başkanı Prof. Dr. Sayın Murat Tuncer;  "2030 yılında dünyada kanserli hasta sayısının 25 milyondan 75 milyona çıkacağını" belirtmiştir.
  • Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Başkanlığında (TAEK) görevli Fizik Yüksek Mühendisi Sayın Ayşe Gönül Buyan, 16 Haziran 2010 Çarşamba günü ilgili komisyona verdiği bilgide; Doğu Karadeniz'deki kanser vakasındaki artış hızının diğer bölgelerdekinden fazla olmadığını belirterek, ''Bilimsel veriler ışığında, kanser konusunda Çernobil kesinlikle aklanmıştır. Çünkü dozlar, hesaplar ve riskler ortadadır.'' demiştir.
  • Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Selim Şeker, 11 Haziran 2010 Cuma günü TBMM Kanser Araştırma Komisyonu toplantısında yaptığı sunumda, sanayi devrimin insanoğluna hediyesinin ''çevre kirliliği'' olduğunu ifade etmiş ve cep telefonlarının kullandığı frekansların, insanların DNA'larını bozduğuna dair raporlar olduğunu vurgulayan Şeker, baz istasyonlarının belli yerlerde toplanarak, elektromanyetik yayılımların neden olduğu zararlarının önlenebileceğini söylemiştir. Baz istasyonlarını vatandaşlardan saklamak için çeşitli yöntemlere de başvurulduğuna dikkati çeken Şeker, ''Atom bombasının modası geçti, asrın elektromanyetik bombası cep telefonu. 3G teknoloji daha tehlikeli, çünkü görüntü de iletiyor ve 25 kat daha fazla sinyal yayıyor'' demiştir.
  • Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail Çelik, 09 Temmuz 2010 Cuma günü TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'na sunduğu dokümana göre "Kanser tüm dünyada düzenli olarak artıyor ancak bunu genetik yatkınlıkla açıklamak mümkün değil. Genetik geçiş gösteren kanserler, tüm kanserlerin binde birinden daha az. Kanserin nedenleri, çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenli." Demiştir.
GÜMÜŞHANE'YE GELİNCE

        Yazımızın başlığındaki soruyu tekrar soralım: GÜMÜŞHANE KANSERİN NERESİNDE ?

        Milletvekilimiz Doç. Dr. Sayın Kemalettin AYDIN başkanlığındaki komisyon üyesi değerli milletvekilleri, bilim adamları ve bürokratların bir günlük de olsa Gümüşhane'ye gelmeleri önemli bir gelişmedir.

       Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü'nce yapılan çalışmalar sonunda kanser konusunda sistematik bilgi toplandığı ve bu bilgilerle de ilin kanser fotoğrafının ortaya konduğu da doğrudur.

       İlimizi ziyaret eden ve kuruluşundan beri ciddi çalışmalar yaptığını gördüğümüz TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun, istatistikî olarak yapılan çalışmaları irdelemesinden öteye asıl üzerinde durması gereken konu; Gümüşhane'de yaşanan kanser vakalarının bölgesel sebeplerinin araştırılması olmalıdır.

       Yukarıda konuşmasını verdiğimiz Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Prevantif Onkoloji (Kanserden Korunma Bilimi) Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sayın İsmail Çelik, in tespitleri bölgemiz için de diğer bölgeler için de çok önemlidir. Sayın Çelik ne diyor: "Kanser tüm dünyada düzenli olarak artıyor ancak bunu genetik yatkınlıkla açıklamak mümkün değil. Genetik geçiş gösteren kanserler, tüm kanserlerin binde birinden daha az. Kanserin nedenleri, çoğunlukla çevresel ve yaşam tarzı kökenlidir."

        Bir bilim adamı kanserin nedenini çevresel nedenlere ve yaşam tarzına bağlıyorsa bunu üzerinde çok ciddi durulmalıdır.

        Gümüşhane'de görülen kanser vakalarında etkili olabilecek çevresel nedenler nelerdir?


       Gümüşhane'de, son yirmi otuz yıldan beri yoğun olarak yaşanan maden çalışmalarının ve bu maden çalışmalarında kullanılan siyanür gibi maddelerin, hastalıklar, özellikle de kanser vakaları üzerinde etkisi nedir?

       Maden firmaları ebetteki imkânları elverdiği ölçüde her türlü önlemi alarak üretim yapma gayreti içindedirler. Bundan şüphemiz yoktur. Ancak bu işletmeleri denetimle görevli ilgili kurumların, böyle bir araştırma için yetkileri var mıdır? Ve bu tür araştırmalar yapılıyor mudur?

       Önemli bir diğer çevresel faktör olarak gösterilen baz istasyonları ile ilgili olarak da yine ilgili komisyona bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sayın Selim Şeker'in şu ifadeleri dikkat çekmelidir: "Cep telefonlarının kullandığı frekansların insanların DNA'larını bozduğuna dair raporlar vardır."  ''Atom bombasının modası geçti, asrın elektromanyetik bombası cep telefonu. 3G teknoloji daha tehlikeli, çünkü görüntü
de iletiyor ve 25 kat daha fazla sinyal yayıyor'' demiştir.

       Kamu-Sen Gümüşhane Şube Başkanı Sayın Şevki AŞKIN'ın Kent Konseyi'nde gündeme getirdiği "Son yıllarda dut başta olmak üzere bazı meyve ağaçlarında meyve olmamasının nedenleri araştırılsın" sözü, kanser vakaları için de aynen geçerlidir. Meyve oluşumuna eğer çevresel nedenler etkili oluyorsa, bunu hastalıklar için, özellikle de kanser için de düşünmekte yarar vardır.

        TBMM Kanser Araştırma Komisyonu'nun ilimizi ziyaretinin ve yapacakları çalışmaların hayırlı olmasını dileyerek, komisyon başkanı milletvekilimiz Sayın Doç.Dr. Kemalettin AYDIN'a ve misafirlerine tekrar hoş geldiniz diyorum.

         Güzel günler dileğiyle.
Oyu Puanı: 36 - Ortalama: 4.11

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 12 (0 Kayıtlı Üye 12 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.26905 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu