Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Hüseyin TURHAN->GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAYLA ŞENLİĞİ [ Arama ]

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAYLA ŞENLİĞİ
Başlık GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE YAYLA ŞENLİĞİ
Açıklama -
Siteye Ekleyen Recep Ergin
Yıllar önceydi. Dönemin Dörtkonak Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Dernek Başkanı Metin Balkı Beyin gayreti köylülerimizin istek ve arzusu ile Eski yayla mevkisine yayla şenliği yapalım düşüncesi geri dönülmez bir sevda oldu yüreğimizde.

Biz bu işi başarır mıyız? Evet başarırız. Toplu cevabı yankılandı Miyestir'in (köyde bir yer adı) yamaçlarında.

Temmuz ayının ilk haftası şenlik yapalım kararında birleşti düşüncelerimiz. Eski yayla mevkisinde hummalı bir çalışmanın ilk adımları atıldı.

Araçların yaylaya ulaşması için öncelikle sağlıklı bir yola ihtiyaç vardı. Birlikte görev yaptığımız dönemin Köy Hizmetleri İl Müdürümüz merhum Ruhi Özçilingir'in direktifleriyle yol sorununu el birliği ile kısa sürede çözdük.

Artık eski yaylaya ulaşımın önündeki engeller ortadan kalktı. Zaten yol demek medeniyet demek değil mi sevgili dostlar.

Şenlik alanı için çadır branda,masa sandalye gibi araç gereçleri dönemin Belediye Başkanı Naim Ağaç beyden almak için gittiğimizde bize  yardımcı olmuştu. Hatta aracı olmayanların şenliğe katılabilmeleri için belediyeye ait bir adet otobüs tahsis etmişti.

Birincisini düzenleyeceğimiz yayla şenliği için hazırlıklar tamamlanmış bir hafta öncesinden yaylacılara misafirlere ikram etmek için yöresel yiyeceklerden olan (Kavu dolması,yayla golodu,gözleme v.b.) yapmaları için siparişler verilmişti.

Günler yaklaştıkça içimizdeki heyecan artmıştı. Bu düşünce sarmalında şenlik günü gelip çatmıştı.

Dernek yönetimi programın sunuculuğunu Ayşegül Hanım ile birlikte bana vermişti. Bizlerde yayla şenliğine gelen misafirlerimizin hoşça vakit geçirmeleri için güzel bir program hazırladık. Öylede oldu.

İlk şenliğe katılım beklentilerimizin üstünde oldu. Elektrik olmayınca ses sistemlerini Tedaştan aldığımız jeneratörle yapmıştık.

Eski Tarım ve Köy İşleri Bakanımız merhum Turgut Yücel beyde ilk şenliğimize katılıp selamlama konuşması yapmıştı.

Dönemim Gümüşhane valisi Sayın Mustafa Çetin Bey ve protokol üyeleride bizimle beraberdi. Eski yayla tarihi bir güne ev sahipliği yapıyordu.

İlk şenlikte derneğe gelir getirmesi için yapılan yarışmalar, çekilişler ve dağıtılan hediyeler coşkuyu artırmıştı. Köyümüzün saz ve söz üstadları yaklaşık 2000 rakımlı eski yayla mevkisinde katılımcılara unutulmaz müzik ziyafeti çekmişti.

Çağlayan Turhan Bey şenlikte yaptığı konuşmada  "Benim için bu şenlik bir rüyaydı. Şimdi bu rüyamın gerçekleşmiş olmasından çok mutluyum" cümlesini dün gibi hatırlıyorum.

Bilal Demirel beyin yayıkta ayran yapıp misafirlere ikramı unutulurmu. Gümüşhane'de büyük ilgi uyandıran Dörtkonak Köyü yayla şenliğinin daha düzenli ve derli toplu bir mekânda yapılması ihtiyaç haline gelmişti.

Şenlik  alanına misafirlerin rahat edebilmeleri için bina yapılması gündeme geldi.

İkinci yayla şenliğine şenlik binasını yetiştirelim diye söz birliği yapıldı. İhtiyaç olan bütün malzemeler alınarak inşaata başlandı.

Yine dönemin dernek başkanı Metin Balkı beyin gayretleri ile çalışmalar büyük bir hızla devam ediyordu.

Bizimle birlikte köyümüzün inşaat ustalarından merhum Ömer CAN ile merhum Fahri Demirel binanın yapımında emek veren büyüklerimizden bazılarıydı.

Merhum Ömer CAN binanın taş duvarlarını örerken "Gençler yıllar sonra bu duvarları Ömer CAN amcanız yapmıştı der, beni hatırlarsınız" sözleri hala kulaklarımda.

Akşam iş çıkışı dernek yönetiminden Metin Balkı, Osman Nuri Turhan, Özcan Çetin, ve ismini hatırlayamadığım diğer köylülerim eski yaylaya giderek gecenin geç vakitlerine kadar araçların farları ile etrafı aydınlatarak çalıştıklarını herkes bilir.

Şenlik binası bitince elektrik enerjisi için Tedaşın kapısını çaldık. Dönemin Tedaş İl Müdürü ağabeyimiz İrfan Ataman beyin desteği ile kısa sürede elektrik enerjisi çekildi şenlik alanına. Büyük bir eksiklik böylece giderilmiş oldu.

İkinci yayla şenliği daha iyi şartlarda yapılmıştı. Sanatçılar ve Erzurumlu ozanlar ayrı bir renk katmıştı şenliğimize. Katılım artmış Gümüşhane merkez ve ilçelerden, komşu köylerden çok sayıda misafirlerimiz şenliğimize teşrif etmişlerdi.

Geleneksel hale gelen yayla şenliğimiz kurumsal bir yapıya kavuştu. Yayla şenliği ile uzun süre birbirini görmeyen dostların sohbet ettikleri el ele tutuşup halaylar çektikleri şenlik günü adeta bayram gününe dönüştü.

Gümüşhaneden aldığım izlenimlere göre 10 Temmuz 2011 tarihinde yapılan yayla şenliği de bu anlamda bayram havasında geçmiş. Mehmet Yücel Ergin'in siteye eklediği videoları izleyince bu satırları yazmanın sorumluluğunda hissettim kendimi.

Çalışmalarını yakından takip ettiğim ve önemsediğim başta dernek başkanı Turgay Ergin Bey olmak üzere emek veren diğer isimsiz kahramanlara gösterdikleri bu başarıdan dolayı şükranlarımı sunuyorum. Geçmişten günümüze yayla şenliklerini bizlere hatırlatıp ve yaşattıkları için...

Eskişehir'den selamlar...
Oyu Puanı: 32 - Ortalama: 5

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 0 (0 Kayıtlı Üye 0 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 6.30926 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu