Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Banu ATASU->ÇARPIK KENTLEŞME [ Arama ]

ÇARPIK KENTLEŞME
Başlık ÇARPIK KENTLEŞME
Açıklama 31 Mayıs 2006 tarihli Demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen AdamGibi

  Bir kızıldereli ifadesi ile “yeryüzü bize atalarımızdan kalan bir miras değil,torunlarımızın bize emanetidir.”
    Titizlikle hazırlanan bir plânlama ile dünyanın doğal kaynaklarının ve ekosistemin korunması mümkündür. Ülke genelinde özellikle çarpık kentleşme ve buna bağlı olarak altyapı sorunları yoğun olarak yaşanmakta bunun etkileri de sadece büyük şehirlerde değil tüm Türkiye 'de görülmektedir. Kentleşme sürecinde ekonomik,sosyo-psikolojik……vs nedenler kırsal alandan kent merkezlerine hızlı ve plansız göçlerin yaşanmasına sebep olmaktadır. Özellikle büyük şehirlerde nüfusa mevcut konutlar yeterli gelmediğinden  gecekondulaşma ile çarpık kentleşme yaşanmakta dolayısıyla çevre sorunları ortaya çıkmaktadır. Çevre sorunlarının gitgide arttığı ülkemizde şehirleşmeye ve sanayileşmeye açılacak alanların seçiminde titizlik göstermek gerekir. Güncel ihtiyaçlara cevap verecek aceleci yatırımlar ilerde çevre sorunlarının yaşanmasına sebep olmaktadır.
      Doğal kaynaklar ve jeolojik yapı kentleşme sürecinde göz önünde bulundurulmayan diğer faktörler arasında. Plânsız büyüyen bir şehrin ,sanayinin yarattığı çevre kirliliği oldukça fazladır. Ayrıca bu durumda oluşan atıkları yok etmek veya geri kazanmak plansız bir şehri kurmaktan daha pahalıya mal olacaktır.Dolayısıyla karşımıza çıkan birçok olumsuzluğun sebebi plansız yapılaşmadır. 
    Plansız kentleşme ile tarım arazileri de kullanılamaz  hale gelmektedir. Sırf yatırım olsun diye,sanayi gelişsin diye en değerli tarım arazileri sanayicilerin yatırım bölgelerine dönüştürülüyor.
   Son yıllarda Gümüşhane'dede yapı kooperatifçiliği konusunda büyük adımlar atıldı. Konut sayısı arttı ve artmaya da devam ediyor. Bu güzel bir gelişme ama şehir merkezinde yeşile az rastlanan bir yerde kalan yeşil alanlarında yok edilmesi kalkınmanın bir şartı olarak görülemez. Harşit çayının tam kenarında yapılan her bahar mevsiminde su taşkınlarına uğrayan bir yerin planlı büyüdüğünü söyleyemeyiz. Ankara'nın merkezinde bir ağacın dahi kesilmemesi için kavşak projesinde değişiklik yapılırken biz hiç göz kırpmadan geçmişten bize miras olan güzelim bahçeleri yok edebiliyor,onlarca ağacı kesiyoruz.
   Çarpık kentleşmenin zararlarını göğüsleyen bir diğer yer ise HARŞİT. Birçok projenin hazırlandığı,temizlenmesi için çalışmaların yapıldığı yer olarak hem bizlerin hem de gurbetteki Gümüşhanelilerin zihinlerinde yer etmiştir. Onca yapılan çalışmaya rağmen hala balık ölümlerinin yaşanmasına sebep olacak kadar  kirli akıyor. Bizler ise her zamanki gibi yine olanları uzaktan seyrediyoruz. Zaten kirletenlerde bizler değil miyiz? Umarım yapılanlar bundan sonra etkisini gösterir ve böyle haberlerle bir daha karşılaşmayız.

Oyu Puanı: 40 - Ortalama: 2.71

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar
mami
04 Haz 2006
bu dünya'yı bizler varetmedik. yeşillikleride bizler yaratmadık ki biler yokedelim yeşillikleri yok edenler yok olsunlar.çarpık kentleşme gün geçtikçe artacaktır.
yalın
01 Haz 2006
Bizler atalarımızın torunu değilmiyiz ?
Dün ne idi bugün ne oldu ?
Yarın ne olacak ?
Konuya özgü olarak yaşanabilecek çarpık kentleşmenin oluşturacağı çevre sorunlarına örnekler vererek bir açıklık getirmiş olsan daha yararlı bir yazı olacaktı.
Çevre sorunları oluşacak derken toplum olarak etkilenilecek noktalar neler olabilir.?

Ülke tarım arazilerini kullanamıyorsa başka amaçlı kullanma hakkı söz konusu olamaz mı?
Kooperatiflerin yapılması bir il için kalkınmanın bir ifadesi değildir diye düşünüyorum öylemi ?
Sizinde bir kooperatife üyeliğiniz olsa bahçeleri düşünmek ikinci planda gelir zannımca?
Çarpık kentleşmenin zararlarını Harşit nasıl göğüslüyor ?
Hazırlanan projeler neden hayata geçirilemiyor ?
Balık ölümlerini değil de son moda bir bir sistemle insanları arasıra harşit kenarında balık avlarken hiç görmediniz mi ?
Sen bir çevreci olarak neden uzaktan izliyorsun ?
Hala kirletmeme bilincine sahip insanlar var mutlaka herkesi aynı kategoriye koymak uygun düşmez değil mi?
Yapılanlar etkisini gösterir umarım derken ne gibi faaliyetler söz konusu ?
Bu bir eleştiri değil, şahsımca asıl yer almasında faydalı olabilecek unsurlardır.

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 18 (0 Kayıtlı Üye 18 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.32188 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu