Son mesaj - Gönderen: Recep Ergin - Salı, 01 Kasım 2011 23:40
Sitemizin yeni hali www.gumushane.gen.tr/v2 adresinde test edilmektedir. Lütfen belirli aralıklarla ziyaret ederek, yaşadığınız aksaklıkları ve önerilerinizi admin@gumushane.gen.tr adresinden veya buradaki formdan bize bildirin.
Köşe Yazıları Bölgesi

Köşe Yazıları->Banu ATASU->TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM [ Arama ]

TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM
Başlık TÜRKİYE'DE ORGANİK TARIM
Açıklama 19 temmuz 2006 tarihli demokrat Gümüşhane Gazetesindeki yazısı
Siteye Ekleyen AdamGibi

         Son yıllarda insanoğlunun hayatına o kadar çok yabancı kelime girdi ki  birçoğunun anlamını yeni yeni çözmeye başladık.Düne kadar birçok kişi 'hormon' kelimesinin ne anlama geldiğini bile bilmezken bugün  bu konuyla ilgili herkes senaryolar üretir oldu.İnsanların artık geleceklerini görmeleri için  sihirli bir küreye de ihtiyaçları yok.Dün yaptıklarımızın sonuçlarıyla bugün yaşıyoruz ve artık yaşadıklarımızdan ders almışa benziyoruz ki  hayatımızda organik,biyolojik gibi doğallığı simgeleyen kelimeler yer  etmeye başlamış.
       Organik tarım, disiplin isteyen ve eğitim gerektiren altyapısız başarısız olan bir üretim biçimi olup sözleşmeli tarım esasına dayanır.Böylelikle çiftçiler ürettikleri ürünler için daha rahat pazar bulabilir,talep artar dolayısıyla planlı üretim sağlanabilir.Türkiye'de organik tarım faaliyetleri 1985 yılında Ege Bölgesi merkezli olarak başlamış olup halen Ege Bölgesinde daha fazla uygulanmaktadır.
       Türkiye , biyolojik çeşitliliğinin yüksek olması ve ikliminin müsait olmasına rağmen organik tarımın yeni yeni bilincine varıyor.Bu   nedenle bazı sorunlar yaşanıyor.Türkiye'de yeni bir üretim biçimi olduğu için organik ürünlere iç piyasada pek talep olmuyor.Bu durumda ürünlerini yurt dışına satmak isteyen çiftçiler  zor durumda kalıyor.Yinede üretilen ürünlerin hemen hemen hepsi yurt dışında alıcı buluyor.Bizler için para kazanmak,sağlıktan hep bir adım önde olduğundan dolayı bugün daha ucuz ve sağlıksız olanı kendi payımıza ayırırız yarında  doğal ürünler sattığımız ülkelerden  ilaç ithal edip bozulan sağlığımızı düzeltmeye çalışırız.
      Organik tarım,bizim tahmin ettiğimiz kadar kolay olmayan titizlik gerektiren bir üretimdir.Bu yöntemde çevreye verilen zarar minimize edilirken ,çevresel faktörlerden de etkileniliyor.Bu sebeple üretimin yapılacağı yerler, kimyasal ilaçların kullanılmadığı,trafiğin sebep olduğu kirlilikten uzak yerler olmalıdır.

AVANTAJLARI:
-Fiyatı yüksek olan kimyasal gübre,pestisit kullanımından büyük oranda tasarruf edilir.
-Sözleşmeli tarım uygulanacağından üretilen tüm ürünlerin satışı garanti edilir.
-Tarımda ihracat oranı artar.
-Organik tarım ürünlerinin ihracatı ile yeni bir tüketici kitle oluşacaktır.

DEZAVANTAJLARI:
-Organik tarımla üretilen ürünlerin az olması,tüketim düzeyinin ve çeşitliliğinin giderek artması,yakın zamanda organik tarımın gelişmesinin zor olduğunu gösteriyor.
-Ülkemizde arazilerin birbirine yakın ve parçalı olması üretimi zorlaştırır.Çünkü bu üretimin yapılacağı araziye yakın olan yerlerde dahi kimyasal kullanımı olmamalıdır.Dolayısıyla çok titiz davranılmalıdır.
-Organik tarımın  Türkiye'de yeni olması özellikle iç piyasada bir belirsizliğe sebep olmuştur.Konu yeni olduğu için  eleman sorunu yaşanmaktadır.

Oyu Puanı: 30 - Ortalama: 2.33

Yorum Gönder Değerlendir Yazdır
Yorumlar

Bilgiler
Burda 2491 Köşe Yazısı Kayıtlı
Enfazla Bakılan: TARİMİZDEKİ KAHRAMAN KADINLAR...
Enfazla Değerlendirilen: TEKNOLOJİ VE İNSAN

Köşe Yazıları Bölgesini Gezen: 14 (0 Kayıtlı Üye 14 Ziyaretçi ve 0 Bilinmeyen Üye)
Görünen üyeler: 0


 


MKPortal M1.1.1 ©2003-2006 mkportal.it
Bu safya 1.22034 saniyede 15 sorguyla oluşturuldu