Yazdırdığınız Makale: Y E R E L Y Ö N E T İ M L E R .


Y E R E L Y Ö N E T İ M L E R

 
     5393 Sayılı Belediye Yasası'na göre yerel yönetimler, “Belediyenin ve Belde sakinlerinin yerel ve ortak nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere” kurulmuşlardır. Bu hizmetlerin hayata geçirilmesinde yerellik ve yerindelik esas alınmak durumundadır.    

    Sağlıklı su temini, atık su hizmetleri, çöp ve temizlik hizmetleri, imar çalışmaları, ulaşım hizmetleri, kesintisiz ve sağlıklı enerji temini, çevre sağlığı, zabıta, itfaiye, acil yardım, kurtarma, kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor, sosyal hizmet ve yardım konuları belediyecilik hizmetlerinin ana başlıklardır.       

    Bu hizmetlerin yerine getirilmesi sürecinde, programlı bir eylem planı hazırlamak, önceliklerin belirlenmesinde kamusal yararı ön planda tutmak, yörenin sahip olduğu tüm kaynakları aktif hale getirerek halkın faydasına sunmak, çağdaş tekniklerin kullanıldığı kalıcı altyapı elemanlarını kullanmak iyi bir belediyeciliğin temel gerekleri olmalıdır. Özetle ; iyi bir yaşam kalitesine sahip olan, katılımcı bir birey ortaya koymak belediyecilikte temel politika olmalıdır.   

    Yerel yönetimlerin; kendi kendini yöneten, katılımcılığı benimseyen, temel  sorunların toplumun tüm katmanlarının mutabakatı ile çözülebileceğine inanan, şeffaf, hesap vermeye ve demokratik denetime açık, gücünü halktan alan yönetimler olmaları gerekmektedir.

    Meclis toplantıları halka açık olmalı ve kararlar duyurulmalı, plan-proje-program ve bütçe konularında halk sürekli bilgilendirilmelidir. Yöre hakkında alınacak önemli kararlarda yaygın katılım mekanizmaları hayata geçirilmelidir. Sivil toplum örgütlerinin karar ve yürütme organlarında yer almaları sağlanmalıdır. Bunun yanında “kent konseyleri”, “kent meclisleri”, “mahalle komiteleri” ve “meslek komiteleri” gibi halkın yerel yönetim faaliyetlerine ve karar alma süreçlerine doğrudan katılım olanaklarını sağlayacak yeni organlar oluşturulmalıdır.    

    Demokratikleşmenin başlangıcı olması gereken yerel yönetimler halkın katılımına, taleplerine, denetimlerine yol gösterici olmalıdır. Bunun için halkla ilişkiler birimleri, danışma büroları, araçları, e-belediye, yazılı dökümanlar ile bireysel başvuru, katılım hakkı, mahalle toplantıları, danışma kurulları vb organizasyonları oluşturmak yerel yönetimlerin diğer politikaları olmalıdır.

     Yerel yönetimlerde alınan kararlar sadece bugüne değil geleceği de ilgilendirdiği için, halkın bu kararların alınmasına ve uygulanmasına doğrudan müdahil olması, yerel yönetimlerle birlikte ülke demokrasisini de geliştirecek ve yöre insanının yerel yönetimleri sahiplenmesini de  sağlayacaktır. Dolayısıyla yerel yönetimlerde daha özerk bir yapı oluşturulabilmesi için halkın belediye yönetim organlarında  söz, yetki, ve karar  sahibi olması gereklidir.

    Sonuç olarak,  hizmet sınırları dahilinde yaşayan insanların tüm ihtiyaçlarını gidererek iyi bir yaşam sağlama sorumluluk ve yetkisini taşıyan  yerel yönetimlere aday olanların yörenin problemlerini çözmeye yönelik plan ve  projeleri hazır olmalıdır.      

    SAYGILARIMLA…