Yazdırdığınız Makale: TEKKE ŞEHİR GEÇİŞİ DAHA NE KADAR CAN YAKACAK.


TEKKE ŞEHİR GEÇİŞİ DAHA NE KADAR CAN YAKACAK

 
Karayolları Tekke Şehir geçişini yaparken herkes gibi bende mutlu olmuştum. Netice bölünmüş yollar, kaldırımlar her nerede yapılırsa yapılsın şehirleşme, modernleşme demektir. Tabii o gün bu mühendislik harikası bölünmüş yolun kimlere mezar olabileceğini kestirmek zordu. Bilmiyorum yeterli genişliği olmayan bir yolu ikiye bölüp iki aracın yan yana zor geçebileceği bir keçi yolu haline getirmek çok mu zorunluydu.

Bu yolun ikiye bölünerek, ikişer şerit halinde hizmete girmesinin üzerinden 2 veya 3 yıl geçti. Fazla araştırma yapmaya gerek yok, sadece www.gumushane.gen.tr adresinin arşivine bakarsanız bu süre içerisinde bu yolda meydana gelen kazaların sayısının ne kadar fazla olduğunu yayınlanan haberlerden görürsünüz. Tabi görmesi veya duyması gerekenler okuyucularımızdan evvel idarecilerimizdir. O yolu mezbele hale getiren Karayolları yetkilileri ve projeye imza koyan mühendisleridir.

Bu yol hizmete girdiği günden beri can almakta, can yakmaktadır. Son iki günde meydana gelen iki kazada Aktutan Köyü nüfusuna kayıtlı bir arkadaşımız maalesef hayatını kaybetti. Bugün ise benimde tanık olduğum bir başka kazada beldede ikamet eden bir ilköğretim öğrencisi ciddi şekilde yaralandı ve şu an hayatta kalma mücadelesi vermektedir.

Tekke Belediye Başkanı Gürsel Şeyhoğlu belediye olarak, daha önce yolun standartlara uygun hale getirilmesi için resmi girişimleri olduğunu fakat bir netice alamadıklarını belirtiyor. Belli ki Karayolları yetkilileri yaptıkları yolla gurur duyuyorlar. Annelerin feryadı onların vicdanlarını hiç rahatsız etmiyor.

Burada atılan kör düğümü çözmek hiç şüphesiz Sayın Valimize, Emniyet Müdürlüğü yetkililerimize düşmektedir. Bu yaraya neşter vurmanın zamanı çoktan geldi ve geçiyor. Tekke’de ikamet eden veya bu yolu kullanan hiçbir insanımızın bundan sonra burnunun kanamaması için acil bir çözüm şarttır. Yapılacak çözüm ise oldukça basittir.

Bilindiği üzere Gümüşhane’den Tekke istikametine giderken yolların fiziki durumu araçların sürat veya solama yapmasına pek imkan vermemektedir. Taki Tekke’de bölünmüş yolun başladığı noktaya kadar. Burada yolun bölünmüş olması ve fazla virajlı olmaması Tekke şehir geçişini yarış pistine çevirmektedir. Araçlar sanki geride yapamadıkları hızın intikamını alırcasına Tekke’den geçmektedirler. Kaldı ki merkezde araçların park yapabileceği bir alan olmadığı için bütün araçlar yol üzerine park edilmek zorundadır. Bu durumda çok noktada yol aniden tek şeride düşmektedir.

Aklın yolu bir olduğuna göre; burada ilk yapılacak iş araçların sürat yapmalarının önüne geçilmesidir. Yol üzerinde bölünmüş yolun her iki başına ve merkeze konulacak trafik lambaları araçların durmasına ve insanların yoğun olarak yaşadığı bu güzergahta sürat yapamamalarına sebebiyet verecektir. Aynı uygulama şu an Gümüşhane’de Karşıyaka ve Hastane kavşağında yapılmaktadır ve çokta sağlıklı şekilde yürümektedir. Ayrıca yol kenarına yapılan kaldırımlar hem çok geniş tutulmuş, hemde yol boyunca kaldırımların arka kısmı boş bırakılmıştır. Madem yol o kadar dar neden bu boşluklar bırakılmış anlamak mümkün değil. O boşluklar yol için yada araçların durabileceği tali bir şerit için neden kullanılmamış bunu da yolun mühendislerine sormak isterim.

Ayrıca Tekke’deki bu durumun önüne geçilmesi için İl Emniyet Müdürlüğümüze de görevler düşmektedir. Yerleşim yerinde araçların yapabilecekleri hız limiti bellidir. Ancak araç şoförlerimizin bu limitleri pek dikkate almadıkları da ortadadır. O zaman Emniyetimiz burada sürekli radarla hız kontrolü yapmalı ve trafik cezalarının caydırıcılığını etkin hale getirmelidir.

Karayollarının tam merkezde bir üst geçit yaparak kendisini hukuki olarak sağlama aldığını görüyoruz. Ancak şunu bilmek gerekir ki burada hala bir köy kültürü hakimdir ve özellikle çocuk ve yaşlı kesimlerin bu üst geçidi kullanmak gibi bir alışkanlıkları bulunmamaktadır. Burada aslolan araçların süratlerinin düşürülerek kontrollü geçişlerinin sağlanmasıdır.

Değerli yetkililer, sevgili okuyucular; Burada giden canlar bizim canlarımız, üzüntü hepimizin üzüntüsüdür. Ne Tekke’deki, nede bir başka yerde ikamet edipte bu yolu kullanan hiçbir insanımızın artık burnunun kanamasını istemiyoruz.

Türkiye’de adettir önce bedel ödenir, sonra önlem alınır. Tekke’de bu bedel çok fazlasıyla ödendi. Şimdi önlem alma zamanı.