Yazdırdığınız Makale: AKIL AKILDIR... EŞEK AKLIDA OLSA....


AKIL AKILDIR... EŞEK AKLIDA OLSA...

 
     Tüm akılları pazara çıkarmışlar, beğenilip alınsın diye... Herkes yinede gidip kendi aklını almış. Sebebi belli: kişiler kendi akıllarını beğenirde ondan...

    İnsanlarda var olan akıl, fehim dediğimiz akıl yürütme yetisiyle de desteklenmektedir. Hayvanlar ise akıllı olmalarına karşın  “akıl yürütme” yetisinden yoksundurlar, olaylar karşısında yorum yapamazlar, yani akıl yürütemezler.  Onlarda hareketlerine içgüdüleri sayesinde yön verirler. Çoğu kez hayvanların akılsızca hareket ettiklerini var sayarak, sakat iş yapanlara da “sen de hiç akıl yok mu? Eşek kafalı” diye de göndermelerde bulunduğumuzu zaman zaman kimilerimiz de yapmışızdır. Ancak, aşağıda anlatacağımız “Eşek Aklı” fıkrası bakalım ki sizlere, “eşek aklı” da olsa akıl akıldır özdeyişini dedirtebilecek mi?

    …”Bir gün, bir çiftçinin eşeği kuyuya düşer.

    Adam ne yapacağını düşünürken, hayvan saatlerce anırır.

    En sonunda çiftçi, hayvanın yaşlı olduğunu ve kuyunun da zaten kapanması gerektiğini düşünür ve eşeği çıkartmaya değmeyeceğine karar verir. Bütün komşularını yardıma çağırır. Her biri birer kürek alarak kuyuya toprak atmaya başlarlar. Eşek ne olduğunu fark edince, önce daha beter bağırmaya başlar. Sonra, herkesin şaşkınlığına, sesini keser.

    Birkaç kürek toprak daha attıktan sonra, çiftçi kuyuya bakar. Gözlerine inanamaz.

    Eşek, sırtına düşen her kürek toprakla müthiş bir şey yapmakta, toprağı aşağıya silkeleyerek yukarı çıkmasına basamak hazırlamaktadır.

    Bir süre sonra, komşular toprak atmaya devam edince, herkesin şaşkınlığı altında eşek, kuyunun kenarından dışarı bir adım atıp, koşarak uzaklaşır.”

    Evet, fıkradaki olay böylece bitiyor. Fıkra günümüzdeki gündeme oturan olaylara uygulandığı gibi günlük yaşantımızda karşılaştığımız olaylara da uygulamak mümkün. Yeter ki her atılan çamuru veya eleştirileri üzerimizden atacak gücümüz yada atacak bir adımlık takatimiz olsun.

    Sıkıntılarımızın her biri bir adımdır. En derin kuyulardan bile yılmayarak usanmayarak çıkabiliriz.

    Fıkradaki eşek sahibi yapmak istediği eylemde başarısız olmuştur.  Acaba bir ders alabilmiş midir? Yani; Eşek’in yaptığı işten bir şey öğrenebildi mi? Mağlup olması beklenen eşek galip gelmiştir. Ama ortaya tüm çıplaklığıyla bir gerçek çıkmıştır. İşe yarayan eşek aklı!..

    Fıkranın bize öğrettiği, DERS ALINMIŞ BAŞARISIZLIK EN BÜYÜK BAŞARIDIR.

    Ve diyoruz ki: Çözümsüz görünen problemlerin çözümünde aklın kullanılması en doğru yoldur.