Yazdırdığınız Makale: KARNE ZAMANI.


KARNE ZAMANI

 

      Evet, yeniden yarıyıl tatili ve karne zamanı geldi. Bütün çocuklarımız ve anne babalarımız da tatlı heyecan ve bekleyiş var. Çocuklarımız acaba karnem nasıl diye düşünürlerken, anne babalar da çocuğumun karnesi iyi mi kötü mü gelecek diye düşünmekteler. Kimileri için tatilin başlangıcı kimileri için ise korku dolu günler demektir karne. Aslında karne alınmadan önce zaten notların çoğu bilinmekte ama yine de karne almanın heyecanı farklı.
      Bu dönemde anne babaların gösterecekleri yaklaşım ve tutumlar çok önemli. Takdir ve teşekkürlerle dolu bir karne getirmiş olan çocuk, hediye ve ödüllerle karşılanırken, düşük notlarla gelen çocuk değişik cezalarla karşılaşabilir. Anne babaların gösterecekleri katı tutum ve davranışlar çocuklarımız üzerinde çok olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Ne yazık ki gazetelerden karne tatili dönemlerinde sık sık değişik ve üzücü haberler okunmakta veya izlemekteyiz.(Evden kaçan çocuklar, intihar eden çocuklar)
      Bazı öğrenciler karnelerini alıp eve götürürlerken korkuya düştüğü görülmektedir. Bu kaygı anne babanın göstereceği tepkiden kaynaklanmaktadır. Şu unutulmamalıdır ki karne, çocuğun başarısı olduğu kadar anne babaların da başarısıdır. Çünkü yapılan bilimsel araştırmalar, çocuklardaki okul başarısızlığının en önemli nedenlerinden biri de uygun olmayan aile ortamını göstermektir.
      “Çocuğun gereksinimi olan aile içindeki mutlu ve huzurlu ortam sağlanmalıdır ve anne babanın mutsuz olduğu, beklentilerinin farklı olduğu bir ortamda çocuğun mutluluğunu beklemek doğru olmaz.”
      Peki, böyle önemli bir dönemde çocuğun karnesini inceleyen aile ne yapmalıdır?
    *  İlk olarak çocuğumuzun başarısızlığını bir utanç kaynağı olarak değerlendirmemek gerekir. Çükü   çalışılınca aşılabilecek bir engel olarak değerlendirilmelidir.
    * Çocuğumuzun karnesindeki notlara bakarak katı bir tutumla suçlamayın. Özellikle onları eleştirmekten, yargılamaktan kaçının. Şu unutulmamalıdır ki çocuğunuz ve sizin aranızdaki iletişimi olumsuz etkileyen başlıca nedenler yargılamak, suçlamak ve eleştirmektir.
    * Fiziksel şiddet ve cezadan kesinlikle kaçınılmalıdır. Çünkü şiddet gören çocuklarda özgüven yetersizliği oluşur. Dolayısıyla da başarısında gözle görülür düşüş olabilmektedir.
    * Çocuğunuzun karnesiyle ilgili düşüncelerinizi; onu kırmadan incitmeden ama doğruları göstererek anlatmak da fayda vardır.
    *Anne babaların karne döneminde yapmış oldukları en önemli yanlış tutumlardan birisi de çocuklarını; arkadaşları, kardeşleri ve komşu çocukları ile karşılaştırmalarıdır. Çocuklarımızın hepsinin ayrı ayrı bireyseI farklılıkları olduğunu ve bu nedenle ilgi yeteneklerinin de farklı olabileceği unutmamak gerekir.
    * Çocuğunuza başarısı düşük olsa da her zaman ona güvendiğinizi söyleyin. Tabi ki bu sadece söylem de kalmamalı, davranışlarımızla da bunu hissettirmeliyiz.
    * Çocuğumuza neden okuması gerektiğini paylaşımlarla anlatmaya çalışın.
   * Paniğe kapılmadan başarısızlığın nedenlerini araştırın. Başarısızlığa yol açan nedenleri birlikte belirlemeye çalışın. Başarısızlığın temelinde aile hayatının düzensizliği, tv izleme, anne baba geçimsizliği bulunabildiği gibi okul hayatı vs... Olabilir.
    * Karne tatilinde çocuklarınızın dinlenmesini sağlayın. Tatil döneminde çocukların kendilerini eğlendirebilecekleri aktivitelere katılmasını sağlayın. Onları ders çalışmaları için zorlamayın.
                    Onur AYDIN 
               Psikolojik Danışman 
    Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü