15 ŞUBAT 100.ÜNCÜ YILIMIZ

100 yıl önce Gümüşhane’de nasıl bir destan yazıldığı, kadın, erkek,genç yaşlı demeden mevzilerde çarpışan, kurtuluş amacı uğruna verilen mücadele ve elde edilen zaferin tarih sayfaları arasındaki yeri bugün daha net görülmektedir.

Vatan toprağı uğruna göz kırpmadan kanlarını, canlarını veren ecdadımızı rahmetle şükranla anıyoruz. Şehrimizin 15 Şubat 1918 yılına kadar işgal altında geçen zaman diliminde yaşanan acılar ve gözyaşları Türk insanını daha da kamçılamış ve birlikte verilen mücadeleyi ateşlemişti.

İşgal döneminde evlerini terk eden, sevdiklerini kaybeden yaşlı ve çocuklar mübadele ile doğduğu topraklardan göç etmek zorunda kalmıştı. Harşit çayının tamamı kan aksa da bu topraklar düşman işgali altında olamazdı. İşte bu inanç galibiyetin müjdecisiydi.

Türk halkı elinden geleni değil, elinden gelmeyeni yapıyordu. Malı ya da bedeniyle katılamayanlar, savaşa adeta ruhlarıyla katılıyordu. Yurduna toprağına şehrine bağlı herkesin istek ve duası topyekün verilen savaşın başarısında birleşiyordu.

işgal edilen topraklarımızın kurtarılması milli mücadelemizin başlangıç esaslarını teşkil etmektedir. Bunun bir parçası olarak gerek ordumuz, gerekse yerel gücümüz kahramanca çarpışmaları sonucu Gümüşhane’miz 15 Şubat 1918 yılında düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Gümüşhane’nin dağı taşı istiklal mücadelesinin nişaneleriyle doludur. Gümüşhane’nin en yüksek tepeleri, Artabel sırtları, Abdal Musa yamaçları bile bu zaferin tanıklarıyla doludur.

Şunu artık çok net biliyoruz ki tarihin her döneminde bu güzel vatanımızda gözü olan bölmek isteyen güçlerin sürekli saldırılarına maruz kalmıştır. Dün olduğu gibi bu günde ülkemiz üzerinde aynı emelleri besleyenler vardır, ancak heveslenmeleri boşunadır.

Hesap edemedikleri olgu ise bu topraklarda yaşayan Türk halkının tarihin hiçbir döneminde esareti kabul etmediğidir. Birlik ve beraberliğinin sonsuza kadar bozulamayacağının örneğini defalarca göstermiş olmasıdır.

Ülkesini sadece imanına ve vatanseverliğine güvenerek koruyan, mevzilerde yüreğiyle çarpışan ve bu amaç uğruna kanlarını döken, canlarını veren aziz şehitlerimiz toplumumuzun kutsal kabul ettiği değeridir

Bu yıl 100.üncü kurtuluş yıldönümünü sevinç, gurur ve coşku ile kutlamanın mutluluğunu bizler gurbette, sizler Gümüşhane de yaşıyorsunuz.

Canlarını veren, bu ülkeyi düşman işgalinden temizleyenleri unutmayıp emanetlerine sonsuza dek sahip çıkacağımız sözünü veriyoruz

Büyük fedakârlıklar göstererek vatanı savunan ve düşmana teslim etmeyen kahraman ecdadımız ilelebet milletimizin gönlünde yaşayacaktır.

"15 Şubat Kurtuluş" günleri; tarihten aldığımız acı dersler ışığında, bizim için birbirimize sıkıca bağlanmanın daima var olacağı günlerdir.

Milli dayanışma ve bütünleşmeyi en güzel şekilde ortaya koyduğumuz, tek hedefte birleşerek bağımsızlık sevincini yaşadığımız Gümüşhane'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 100.üncü yıldönümünde, bu bağımsızlık mücadelesinin bedelini canlarıyla ödeyen aziz şehitlerimizi, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, minnet ve şükran duygularıyla rahmetle anıyorum.

YORUM EKLE