25 KURUŞ

Çevre Kanunu ve bazı kanunlarda yapılan değişiklikler sonrasında, ülkemizde artık manav, fırın ve eczaneler dışında poşet ücretli.

Son günlerde ülke gündeminden düşmeyen, poşetin ücretli olması aslında neyi ifade ediyor?

Toplumda bir kesim, devlet para için poşetten ücret alıyor derken bir kesim ise çevre kirliliğini önlemek için olduğunu dile getiriyor.

Olayın özüne indiğimizde Çevre Kanununda yapılan bu düzenleme ile asıl hedeflenenin çevre kirliliğini önlemek olduğunu görüyoruz.

25 Kuruşluk poşet ücretinin 15 kuruşunun devlete, 10 kuruşunun ise işletmeye kaldığını duyan vatandaşlarımız düzenlemenin para için yapıldığını öne sürse de şu kısmı göz ardı ediyor:

Devlet nezdinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, poşet başına alınan 15 kuruşluk ücretin çevre ile ilgili projelerde harcanacağını dile getiriyor,

İşletmeler ise zaten maliyetlerine yansıttıkları ve çaktırmadan aldıkları poşet parasını şimdi çaktırarak alıyor.

Bazısı ise çıkıp diyor ki ‘’Her şeyin ambalajı plastik, iş poşete mi kaldı?’’, işte tam da burada bu düzenlemenin ne kadar anlamlı olduğunu görüyoruz. Çünkü biz elli sene uğraşsak, binlerce lira harcayıp eğitimler versek dahi toplumun birçok kesimine anlatamadığımız şeyi 25 kuruşla fazlaca anlaşılır hale getirdik.

Düzenleme ile birçok ülkede poşet kullanımı %80-98 arasında azalmaktadır. Ülkemizde ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’un açıklamalarına göre daha ilk günden %70 azalmış durumda.

Hayatımızdan plastiği çıkarmamız belki ilk etapta zor ama doğayı plastikten kurtarmak için alın size eşsiz bir fırsat. Bunu poşet kullanmayarak veyahut pet şişe su almayıp şehrimizde musluktan akan suyun içilebilir hale getirilmesi için kamuoyu oluşturarak ya da en önemlisi kullanılan plastikleri çöpe ve doğaya atmayıp geri dönüşüme kazandırarak sağlayabiliriz.

Doğada 1000 yılda çözünen plastik hiç de masum değil. Her yıl denizlerimizde 100 bin, karada ise yüzlerce bin canlımız plastikler yüzünden ölüyor. 

‘’Dünya kendini yeniliyor’’ yalanına lütfen artık inanmayın ve dünyamız için sizler de bir şeyler yapın. 

Eski bir tişörtünüzden kolayca bez çanta yapabileceğiniz videolara internet üzerinden rahatça ulaşabilirsiniz.

Bu kanun değişikliğini çok yerinde buluyor ve sonuna kadar destekliyorum. Çevre Ve Şehircilik Bakanlığını bu düzenlemeyi hayata geçirdiği için, Milli Eğitim Bakanlığını ‘’sıfır atık’’ projesine destek verdiği için, Türkiye’nin en büyük Çevre Sivil Toplum Kuruluşu Olan TEMA Vakfını ise kurumlarla ahenk içerisinde böylesi çevreci projelere imza atılmasına katkı sağladığı için kutluyorum.

Sağlıcakla Kalın.

E posta; yusuforal29@hotmail.com

Instagram-Twitter-Facebook ; @yusuforal29 

YORUM EKLE