8 MART ÜZERİNE

Dünya da ve ülkemizde 8 Mart dünya kadınlar günü olarak kutlanıyor. Anlamlı ve özel bir gün.

Bizim kültürümüzün birleştirici unsuru aile ocağıdır. Bu ocağın tütmesi, devam ettirilmesi pırıl pırıl evlatların yetiştirilmesi şüphesiz kadın eliyle olur.

“Yuvayı dişi kuş yapar sözü” ile de vurgulanmıştır.

Ana olur, sarar sarmalar uykusuz sabahlar.

Yar olur, yaren olur.

Anneanne ve babaanne rolüyle, tecrübesiyle, birikimi ve anacan sevgisi ve hayır duası  ile kucaklar örnek olur.

Başarısı, saygısı ve hürmeti ile ümit ve gurur kaynağı evlat olur yeğen olur.

Gönül verilen, dert ortağı olan kadın, derler toplar, evini barkını eş olur.

Anne ve baba izi taşıyan, huyunu ve suyunu benzettiğimiz kardeş olur, bacı olur. Baba hatırlatan hala, anne yarısı diye sığındığımız teyze olur.

İnsanlık, kadın sayesinde dünyaya geldi. Kadın sayesinde sevgiyi, şefkati ve merhameti öğrendi. Kadın sayesinde "Aile Ocağı" denilen huzur ve mutluluk ortamında büyüdü ve topluma katıldı.

 Kadın derledi toparladı evini, barkını Kadınla paylaştı, kişi hayatın zorluklarını ve kadınla aştı karşılaştığı engelleri.

Kıymeti, sevgiyi, samimiyeti, iş ve sosyal hayattaki varlığı saygınlığı ile hak eden kadın, maalesef özel günlerin anlamını; internet ortamında yapılan alış-verişlerin ekonomik verileri ve kadınlar günü reklamları öteliyor.

En güzel hediye her gün için 8 Mart olmalıdır. Hak edilen değeri her an göstermektir.

Bugün dünyada önde gelen isimlerin bu anlamlı günde verecekleri formalite mesajlardan ziyade, Suriye ve mısırda mahkum edilen kadınların onurunu ayaklar altına alan muameleleri, Türkistan da Çin zulmü altında olan kadınların sesine, Filistin de kucağında öldürülen yavrusunun acısına, ülkemizde kadın cinayetleri ve şiddetine maruz kalan, çocuk yaşta evliliğe zorlanan kadınların çaresizliğine kulak vermeleri gerekir.

Kadın olmak rahmettir, kadın olmak merhamettir, kadın olmak annelik yüceliğinde olmak demektir, kadın olmak bu dünyayı çiçeklerle donatan olmak demektir.

Sadece kadın olması bile yeter ona saygı duyulması için.

 

Şuna inanmak gerekir ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir.

(Mustafa Kemal Atatürk)

YORUM EKLE