AT BİNENİN KILIÇ KUŞANANIN

“At Binenin Kılıç Kuşananın” sloganı ile bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen Etnospor etkinlikleri 9 - 13 Mayıs 2018 tarihleri arasında yapıldı. Televizyonlardan, internetten, sosyal iletişim ağlarından ve diğer iletişim kaynaklarından haberini duyduğumuz bu Etnospor nedir, ne amaçla kurulmuştur, ne gibi etkinlikler yapar diye hepimiz birbirimize sormuşuzdur. İstanbul ve çevre illerde yaşayanlar Etnospor etkinliklerini görme-izleme-yaşama imkanı buldu. Geçtiğimiz yıl ve bu yıl etkinlikleri izleme şansımız oldu. Etnospor hakkında açıklama yaptıktan sonra sizlerle izlenimlerimi paylaşacağım.

Dünya Etnospor Konfederasyonu 2015 yılında Kırgızistan’da kurulmuştur. Kurucuları Türkiye ve Kırgızistan. Milletlere mâl olmuş geleneksel oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için uluslararası düzeyde faaliyetlerde bulunan konfederasyon binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan ata sporlarını profesyonel bir bakış açısı ile icra etmeyi ve sürdürülebilirlik kazandırmayı hedeflemektedir. 

Kurumsal yapı olarak bünyesinde şu an yedi ülkeden farklı geleneksel spor dallarını temsil eden on sekiz federasyon bulunduran konfederasyon stratejik hedef olarak uluslararası üye kabulünü ve icraatlarını arttırmayı planlamaktadır. Bölgesel kıta federasyon birliklerinin kurulması ve konfederasyona dâhil olmasıyla konfederasyonun kurumsal yapısı ve bilinirliliğini güçlendirecektir. Kurulumundan bugüne birçok başarılı organizasyona imza atan konfederasyon etkinliklerine katılım ve teveccüh üst düzeyde gerçekleşmektedir. Uluslararası geleneksel oyunların zirvesi olarak kabul edilen Dünya Göçebe Oyunlarına ana sponsor olarak destek veren konfederasyon, Türkiye’de Etnospor Kültür Festivali’ni düzenlemiş ve yüzbinlerce insanın ata sporlarını öğrenmesine veya hatırlamasına katkıda bulunmuştur. Bunun yanı sıra, çeşitli ilköğretim okullarında okul etkinlikleri düzenleyerek çocuklarımızın ve gençlerimizin geleneksel sporlarımızı tanımasına ve deneyimlemesine yönelik çalışmalar yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir. 

Dünya Etnospor Konfederasyonu, çocukların eğitiminde önemli bir yere sahip olması hasebiyle sportif oyunları da diğer spor dalları kadar önemser. Gerek bedensel gerekse zihinsel becerileri geliştiren mangala, misket, halat, kabak, menekşe, çember ve topaç gibi bu oyunlar geçmişten günümüze önemli bir yere sahiptir. Dünya Etnospor Konfederasyonu bu nedenle bahsi geçen oyunların yanı sıra daha adını saymadığımız pek çok sportif oyunun tanıtımı ve oynanması için zemin hazırlar.

Milletlere mâl olmuş geleneksel oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için uluslararası düzeyde faaliyetlerde bulunan konfederasyon, binlerce yıldır kuşaktan kuşağa aktarılan ata sporlarını profesyonel bir bakış açısı ile icra etmeyi ve sürdürülebilirlik kazandırmayı hedeflemektedir. 

Dünya Etnospor Konfederasyonu, geleneksel spor dallarının tanıtılmasını, profesyonelleşmesini ve olimpiyatlarda yer almasını sağlamak amacıyla kurulan Etnospor Konfederasyonu’nun başkanlığını Bilal Erdoğan yapıyor.
Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen festivallerde okçuluk, kökbörü, atlı cirit, kuşak güreşi, yağlı güreş, aşırtmalı aba güreşi ve mas güreşi sporlarına yer veriliyor. 

Üç yıldır yapılan Etnospor etkinlikleri artık İstanbullular için bir gelenek haline geldi diyebiliriz. Geçen yıla göre bu yıl  yapılan etkinliklerin hem sayısı hem kalitesi arttı. İş daha profesyonel yapılır hale geldi. Etkinlik alanları daha muntazam  bir şekilde düzenlendi.

İstanbul Yenikapı etkinlik alanında yapılan etkinlikleri yüzbinlerce insan beş gün izleme imkânı buldu. Binlerce insan etkinliklere bir fiil katıldı. Yukarıda bahsettiğimiz oyunları küçükler ve büyükler oynama fırsatı buldu. Türkiye’ye ve konfederasyona dahil ülkelerin geleneksel yaşam alanları ve yaşam tarzlarının sergilenmesinden tutun da geleneksel kıyafetler vs. her şey etkinlik alanında idi. Atlı takımların gösterilerinden tutun cirit yarışları etkinliğin önemli anlarındandı.
Etkinlik alanına gelip ata binmek isteyen herkes ata binme fırsatı buldu. İsteyen herkes ok atma denemesi yaptı. Geleneksel oyunları oynama, yarışmalara katılma fırsatı oldu. Geleneksek kıyafetler, ev eşyaları, geleneksel oyun aparatları ve aklınıza gelebilecek kültürel her değer etkinlik alanında idi. Geleneksel olan her şeyin sergilendiği sergi alanlarını görmek muhteşemdi. Cam sanatı, demirci ustalığı, nal yapımı, ipek ipliği üretimi ve daha nicelerini görme fırsatını buldu Yenikapı etkinlik alanına gelenler. Biz burada etkinlik alanında yapılanların abartılı olmazsa binde birini anlattık dersek yeridir. Gerçekten gidenler bunu bilirler profesyonelce hazırlanmış bir etkinlik. Şöyle tarihe sanata bir yolculuk yapıyorsunuz günün stresinden uzaklaşarak belki çocukluk yıllarınızın en mutlu anlarına bir sefer yapıyorsunuz. O dingin limanda demirleyerek anlık da olsa saadeti yaşıyorsunuz. Etnospor festivalinin hazırlanmasında ve organizasyonun her biriminde emeği geçenlere canı gönülden teşekkürler.

YORUM EKLE