AY- YILDIZ'IN SIRRI

Bir  milletin, bir devletin  bağımsızlığını simgeleyen işaretler vardır. Bunlardan biride bayraktır.Dünyanın en köklü milletlerden biri olan Türk Milletinin de bağımsızlığını simgeleyen  ay-yıldızlı bayrağı vardır.

Bizim bayrağımız rengini şehitlerin kanından aldığını biliyoruz. Gökteki ay ve yıldızı da bayrağa simge olarak konulduğunu da ayrıca biliyoruz.

Peki ecdadımız neden ay ve yıldızı seçmiştir? Acaba ayın bir manası var mıdır?  Yıldızın bir manası var mıdır?

Atalarımız değer verdiği ,  saygı duyduğu,sevgi beslediği manevi kavramları yükseklik kavramıyla ilişkilendirir.

Manevi değeri yüce olanın, mekan bakımından da yüksekte olmasını arzu eder. Onun için Kur’an-ı  Kerim’i en yükseğe asarız.Resmi ve gayri resmi  dairelerde bayrağı en üstte asarız.

Her milletin bayrağı kendine göre değerlidir. Onun için her millet diğer milletin bayrağına saygı göstermelidir.

Hıristiyan  milletlerin  bayraklarında genelde haç işareti vardır.  Yine onların sağlık teşkilatlarında da haç işareti vardır. Bu işaret Hz. İsa’nın çarmıha gerilme sembolüdür. İslamiyeti  kabul eden milletlerde hilali sembol kabul etmişlerdir.

Atalarımız dolunayı değil de neden hilali sembol olarak acaba seçmiştir? Şimdi de bu sorunun cevabını vermeye çalışalım:

Hilal kelimesi şeklinden dolayı değil,  ismi dolayısıyla önemlidir. Çünkü  hilal  kelimesindeki harfler ile Allah kelimesindeki harflerin ebced değeri birdir yani altmış altıdır. Allah yazarken hilal kelimesinin harflerini kullanıyoruz.He: 5 , Lam: 30 ,Elif : 1 İkinci lam :30  =Toplam  66. Türk kültüründen  dolayı bayrağımıza Allah yazmak veya hilal yazmaktansa  hilali koymak daha anlamlı ve uygundur.Allah ‘ın zati ve ismi tenzih edilerek, ebced hesabıyla eşdeğerdeki hilali sembol olarak kullanmak daha anlamlıdır.

Allah yazmak , hilal yazmak , hilali şekil olarak göstermek veya sembol olarak kullanmak hep eşdeğerdedir .Hilal  aynı zaman da Allah’ın birliğini yani tevhid  inancını da  ( La ilahe illallah) ifade eder.

Peki bayrağa Allah ismi yazılamaz mı ? Yazılabilir . Suudi Arabistan bayrağında yazıyor.Ama biz Türk Milleti olarak  nasıl ki Muhammed ismi yerine  saygıdan dolayı Mehmet ismini daha çok kullanıyorsak Allah’a da saygıdan ötürü bayrakta hilali sembol olarak kullanıyoruz.Bu bir kültür meselesi .Biz bazı şeyleri sembollerle ifade etmeyi seviyoruz ve önemsiyoruz. Fuzuli, Mevlana,Şeyh Galip  gibi.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Bayrağımızdaki yıldız ise doğrudan doğruya şeklinden alır. Arapça Muhammed yazısının çıkıntıları ile yıldızın köşelerinin  çıkıntıları    aynıdır.

Yıldızda beş çıkıntı vardır. Bu aynı zamanda İslamın beş şartını  da ifade eder. Hilal Allah (C C)’a , yıldızda Hz. Peygamberimize bağlılığımızı  ifade eder.Bayrağımızdaki anlam aynı zamanda Kelimeyi şahadeti ifade eder.

Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz: Birlik ve beraberliğe daha fazla ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, bayrağımızın manasını açıklamaya çalıştık. Birileri bazen çıkıp bayrağa bez parçası  diyor.Olmasa da olur diyor veya başka Milletlerin bayrağıyla eşdeğerde tutuyor.Bizler Türk Milletinin birer ferdi olarak bağımsızlık sembollerimizden biri olan bayrağımızdaki hilalin, yıldızın ne manaya geldiğini bilirsek,bayrağımıza da  hak ettiği değeri vermiş oluruz.

Bayrağımıza yazılmış birkaç şiir örneği vererek yazımızı bitirelim:

Aşağıda şairimiz, bayrağımızın bizim için neden değerli olduğunu belirtiyor.

Ey,mavi göklerin beyaz ve kızıl süsü,
Kız kardeşimin gelinliği,şehidimin son örtüsü!
Işık ışık, dalga dalga bayrağım,
Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.
………………………………………………………
(A.Nihat ASYA)
 
 
Ben denizde, kutsallarımızdan olan  bayrağımızın adını anarak kutsal davadan dönmeyeceğime yemin ediyorum.
 
Gökteki aya yıldıza yemin olsun
İsterse kemiklerim yerinden kopsun
Yarab ben ki bu yoldan dönersem eğer
Yediğim lokmalar bana haram olsun
…………………………………………………..
(A.Münir TOK)
 

İstiklal Marşımızın yazarı Çanakkale Marşında
Hilal  için bakın ne diyor:

……………………………………………………………………………..
Vurulup tertemiz alnından, uzanmış yatıyor,
Bir hilâl uğruna, yâ Rab, ne güneşler batıyor!
…………………………………………………………………………..
(Mehmet Akif ERSOY)
 
NOT:Fikirlerinden  yararlandığım  E. Işık hocamıza da şükranlarımı sunuyorum.
YORUM EKLE