AYAZMA

Gümüşhane ili Torul İlçesi Musalla Köyünün Pamukkale si,

Özel bir jeolojik oluşum,

Kültür mirası ve doğal sit alanı,

Her yıl Rumi 7, Miladi takvime göre ise 20 Mayısta üzerinde ve etrafında insanların toplanarak şenlik yaptığı Ayazma Taşı.

Mayısın 20 sinde başta İkisu- Artabel- Tarsun vadisi halkı olmak üzere Gümüşhane’nin her bir köşesinden gelen binlerce kişinin buluşma yeri olan Ayazma Şenlikleri ne yazık ki sahipsizlikten dolayı yok olmak üzere.

96 yaşından olan Musalla Köyü Sakini İbrahim SÖNMEZ canlı şahidi olduğu Ayazma Şenliklerini Şu şekilde anlatıyor;

‘’ Ben 90-93 sene öncesini hatırlıyorum. Mayısın yedisinde başta Musalla ve Soroyna sakinleri olmak üzere bütün vadi ve Gümüşhane halkı toplanırdı. Pazarlar kurulur, oyunlar oynanırdı. Suyunun şifa olduğuna inanılan ve uyuz hastalığına iyi geldiği düşüncesinden dolayı çocuklar ve uyuz keçiler o gün Ayazmanın suyu ile çimdirilirdi.’’

İbrahim Amca’nın yaklaşık yüz yılına şahit olduğu binlerce kişinin 20 Mayısta buluştuğu bu değerimiz son iki yıldır ancak yüz kişinin toplanabildiği bir duruma geldi.

Bu kimin ayıbıdır,

Başta kültürel değerine sahip çıkamayan Musalla Köyü halkının ayıbıdır,

Yıllardır var olmasına rağmen Hıdırellez dışında kültürel değerler aklına gelmeyen İkisu Artabel Tarsun Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ayıbıdır.

İnternet tarayıcısına Ayazma yazıldığında onlarca sitesinde 20 Mayıs Gümüşhane şenliği olarak çıkmasına rağmen bu değere sahip çıkmayan Gümüşhane Kültür Turizm İl Müdürlüğünün ayıbıdır.

Gümüşhane Valiliğinin ayıbıdır,

Torul Kaymakamlığının ayıbıdır,

Torul Belediyesinin ayıbıdır.

Rivayetlere göre tarihi Osmanlı Rus Harbine kadar uzanan bu değere neden sahip çıkılmıyor?

Acaba Gümüşhane de bu gün kutlanan yayla şenliklerinden kaçının Ayazma kadar tarihi var?

Başta Gümüşhane Valiliği, Torul Kaymakamlığı, Kültür Turizm İl Müdürlüğü olmak üzere İkisu Artabel Tarsun Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin önümüzdeki 20 Mayıs 2017 de iyi bir organizasyonla can çekişen Ayazmayı eski günlerine döndürmelerini temenni ediyorum.

Kültürel ve doğal değerlerine sahip çıkan bir Gümüşhane’ye kavuşmak dileği ile.

Sağlıcakla kalın.






YORUM EKLE