BAŞARI MUTLAKA DEĞERLENDİRİLMELİ VE ÖDÜLLENDİRİLMELİDİR

Başarı, değerlendirme, ödül. Tıpkı üçüz kardeşlerde olduğu gibi, herhangi birini diğerinden ayrı düşünmek olası değil. Hatta imkânsızdır diyebilirim.

Bir iş yerinde çalışanların ulaşılması gereken güzel bir hedefe varabilme konusunda gösterdikleri performansları yapılan değerlendirme sonunda başarılı bulunmuş ise bunun ileri aşaması ödülle taçlandırma olmalıdır.

Ödül, insanın daha çok başarılarına imza atması için bir teşviktir. Bunun adına eğitimde, “motivasyon” deniyor. Kişi motive olduğu oranda merakı artar, ileri hamleler için gereksinim duyduğu psikolojik gücü kendinde hisseder.

Ol sebeptendir ki her başarı mutlaka ödüllendirilmelidir.

Her nedense, kamu da olsun, özel sektörde olsun ödüllendirilmenin önemine vurgu yapılır, kriterler belirlenir ama sıra uygulamaya gelince, başarısızlık anında cezalandırılırken BAŞARI görmezlikten gelinir ya da yeterli görülmez. Oysaki ödüllendirme, yerinde ve zamanında kullanılması halinde kurumun stratejik hedeflerine varmada insanları güdüleyen en büyük güç olduğu görülecektir.

Özetle, insana başarılı olduğunu hissettiren, övgü ve takdir edilme duygusu herkeste vardır. Diyerek, bununla ilintili olarak başka bir konudan, geçen öğretim yılında ilimizin elde ettiği üstün başarıdan söz etmek istiyorum.

Şirin Gümüşhane’miz, kısa adı TEOG olan “Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş” sınavlarında Türkiye genelinde birinci oldu. Elde edilen bu başarının nazar boncuğu. Şiran Yunus Emre Ortaokulundan İKRA YENİÇERİ. İkra, sınavda sorulan 120 sorunun tamamını doğru cevaplayarak 500 tam puan alıp Türkiye birincisi oldu. İkra Yeniçeri bu başarısını diğer arkadaşları ile de paylaşarak ilimize Türkiye birinciliğini getirmiş oldular. Ne var ki bu başarı kamuoyu ile yeterince paylaşılmadı. Aynı durum sporda(Atıcılık ve Kros) başarılı olan gençler ve antrenörler içinde geçerli oldu. Yani bir ödül töreni düzenlenmedi. Oysaki bu birinciliklerin muhatapları değerlendirilip mutlaka ödüllendirilmelidirler.

Başta, özelde İkra Yeniçeri olmak üzere annesi, babası, okulu, yöneticileri, öğretmenleri, genelde ise İl’in tamamını kapsayacak şekilde memur ve hizmetliler dahil kaymakamlar müdürler denetmenler ve derece yapan öğrenciler düzenlenecek görkemli bir ödül töreni ile halka tanıtılmalı ve ödüllendirilmelidirler.

Valimiz Sayın Yücel Yavuz’un bir değerlendirme toplantısı yaptığını biliyoruz. Ama yeterli değil. Ortada bir Türkiye birinciliği var bu başarı asla yadsınmamalı gereği ne ise yapılmalıdır. 

Valiliğimizin himayelerinde yerel yönetimlerin, iş adamlarının, STK’ların ve basınımızın katılımı ile gerçekleştirilecek olan bir organizasyon ile yükselen sesimiz Türkiye semalarında yankılanmalıdır diye hayal ediyorum. Sponsorluk söz konusu olursa şayet, onunda kolayı var. Kentin sıradan tanıtılması için İstanbul’da, Ankara’da olmadık işler için yapılan harcamalar sıradışı tanıtım olan bu etkinlik için neden yapılmasın ki? Şirin Gümüşhane’mizin de tanıtılmasına katkı sağlayacak bu etkinlik için herkesin duyarlı olmasını ümit ediyor konuyu özlü bir söz ile bitirmek istiyorum.

“Marifet iltifata tabidir. İltifatsız marifet zayiidir.” Diyerek değerlendirmeyi değerli okurlarıma bırakıyorum.
YORUM EKLE