BİR EFSANE (Ali Metin TOKDEMİR)

1959’da Kelkit’te doğan ve Türk-İslam dünyasına hediye ettiğimiz Metin TOKDEMİR kısacık ömrüne birçok başarıyı sığdırarak, 8 Aralık 1995 tarihinde 36 yaşında, geçirdiği elim trafik kazası sonrası Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur.

Metin TOKDEMİR’i Kelkit’ten ziyade Türkiye daha çok tanır. Bunun çeşitli nedenleri vardır. Kelkit’te eğitimini tamamlamamış olması, siyasi düşüncesi ve halkımız tarafından kadir kıymet bilinmemezlik vb. Bazı memleketler vardır yetiştirdiği insana sağlığında bile sahip çıkar. Benim gördüğüm, bizim memlekette insanımıza sağlığını bırak öldükten sonra bile sahip çıkmıyoruz. Bunun en başta gelen nedeni de aşırı derecede politize olmamızdandır. Bir siyasi düşünceyi savunan diğer siyasi düşünceyi savunanın, düğününe, derneğine, ziyaretine, vakfına hatta camilerde okutulan mevlidine bile gitmez. Allah’tan son zamanlarda taziyelerde bunu aşmış bulunuyoruz.

Kelkit, tarihte önemli şahsiyetler yetiştirmiştir. Bunlardan biride Metin TOKDEMİR’dir. Okul yıllarında ve sonrasında inandığı davayı yaşayan bir şahsiyettir Metin TOKDEMİR. Şahsiyetçiliği, liderlik vasfı, teşkilatçılığı, gençlere verdiği önem ve inandığı değerler uğruna hiç çekinmeden mücadele etmesi onu önemli kılar. İnandığı ve güvendiği değerler doğrultusunda yanlışın karşısında hep olmuştur.         

Y. Kaleli:
Çileye Metindi, mertlikte Ali
Tokdemir’ i kına soktu da gitti
Kanadı yaralı serçe misali
Gerili yaydaki, oktu da gitti


……………………………………..

diyerek  ağıt yakmıştır.

Bir büyüğümüz anlatmıştı: ‘Alparslan TÜRKEŞ bir yerde konferans  verirken  bir konu hakkında yanlış  bilgi vermiş. Partinin önde gelenleri de oradaymış. Ama kimseden  ses çıkmamış. Metin TOKDEMİR el kaldırıp liderden söz istemiş. Partinin ileri gelenleri Metin TOKDEMİR’e ters ters bakmışlar ama o susmamış ve o konu hakkında bildiklerini söylemiş. Alparslan TÜRKEŞ’te Metin TOKDEMİR ‘e duyarlılığından dolayı teşekkür etmiş.’

Metin TOKDEMİR 19-20 Ocak 1990 tarihlerinde Azeri kardeşlerimizin Bakü’deki Azatlık Meydanı’nda Rus tankları altında ezildiği sırada, Türkiye genelinde düzenlediği Organize Tel’in Mitinglerinde güçlü hitabetiyle ve yaptığı konuşmalarla hem halkımızı bilinçlendirmiş hem de milli bilincin uyanmasına katkı sağlamıştır.

M. Yıldızdoğan:

Sevda metin, yürek metin
Yollar yokuş, yollar çetin
Sen vuslata erdin amma
Nesilleri sarar methin


…………………………

diyerek Metin TOKDEMİR ’in unutulmayacağını söylüyor.

Metin TOKDEMİR,  binlerce lise ve üniversite öğrencisi yetiştirmiştir. Yetiştirdiği gençlere vatan, bayrak, doğruluk, cesaret, vefa, kardeşlik, azim, çalışkanlık, eleştiren, sorgulayan ve inandığı değer için yaşamayı öğretmeye çalışmıştır. Türkiye genelinde yaptığı konferanslarda milli ve dini meselelerde halkımızı aydınlatmıştır. Türk dünyasından gelen gençlerle Türk gençlerinin kaynaşmasını sağlamak için birçok projeye de imza atmıştır.

1990 yıllarda tanıma fırsatı bulduğum Metin TOKDEMİR’i  Ankara ‘da da ziyaret etmiştim. Ayrıca o yıllarda köyümüzdeki (Kılıçtaşı-Belindüzü)  piknikte de sohbet etme imkanı bulmuştuk. Gerçekten olaylara hakim birisiydi. Türkiye’nin kalkınıp gelişmesinde gençlerin çok önemli işler yapacağını söylerdi.

Şimdi sorum şu: Ülkü Ocakları Başkanlığı yapmış ve önemli hizmetler vermiş birisine biz Gümüşhane ve Kelkit olarak ahde vefamızı acaba ödedik mi?  

Bende 8/12/1995 tarihinde yazdığım şiirimde şöyle demişim:

……………………………

Son adın senin Metin
Bu yollar çook çetin
İlden ile koşarken
Şimdi toprak oldu etin
 
Soyadın TOKDEMİR
Yumruğun ERDEMİR
Bu dünyadan göçtün
Oldun artık YERDEMİR

………………………………

19 sene önce mübarek üç aylarda ve cuma günü Hakk’a uğurladığımız Metin TOKDEMİR’i ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz. Mekanı cennet olsun.

A.Münir TOK
Şair-Yazar
YORUM EKLE