BİR FERAHLIK VESİLESİ...

Her ne kadar bu hafta 1 Kasım seçimleri için siyasi parti listeleri konuşulacak olsa da, siyaset haftayı kapatmış gibi görünse de diğer yanda yaklaşan Kurban Bayramı ilerleyen zamana ağırlığını koyacaktır. Bayramdan önce bilinmesi ve yapılması, hatırlatılması gereken işler var.

Acı, gözyaşı ve kulislerden uzak bir şekilde Kurban Bayramı havasını şimdiden iliklerimize kadar çekmek istiyoruz. Birlik, beraberlik, kardeşlik, sevgi, dayanışma, paylaşmanın olgusu olan Bayramlar bu acı günlerimizde bizler için bir ferahlık vesilesi…

Kurban kavramı ve Kurban Bayramı kaynaklarda nasıl anlatılıyor bir kulak verelim:

Peygamber Efendimiz Zilhicce ayının ilk on günü hakkında şöyle buyurmuştur:

Günlerden hiçbiri yoktur ki onlarda yapılan bir amel, bu ‘on günde’ yapılan amelden daha faziletli ve Allah’a daha sevgili olsun.”

Ashap sordu:

“Allah yolunda cihaddan da faziletli mi?”

Peygamber Efendimiz (s.a.v) cevap verdi:

“Allah yolunda cihaddan da daha faziletlidir.

Ancak malıyla ve canıyla Allah yolunda cihad edip onlardan hiçbir şey ile geri dönmeyen (malını ve canını da bu cihada veren) hariç (Sadece bu kişinin yaptığı amel, zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha üstün olabilir).” (Ebû Davud, Savm, 61)

Zilhicce ayının onuncu günü kurban bayramıdır. Bayram günü ve ondan önceki dokuz günün fazileti konusunda bütün İslâm âlimleri ittifak etmişlerdir. Bu günler, hayırlı amellerin daha düzenli ve daha fazla yapılmasının hadislerle tavsiye edildiği özel ikram günleridir.

Arefe Günü Oruç Tutmak
Hz. Peygamber (s.a.v), şöyle buyurmuştur:
Arefe günü tutulan orucun, geçen yılın ve gelecek yılın günahlarına kefâret olacağına, Allah’ın rahmetinden ümidim vardır.”(Müslim, Sıyâm, 36; Ebû Davud, Savm, 53; İbn Mâce, Sıyâm, 40; Tirmizî, Savm, 46)

Teşrîk Tekbirleri
“Allahüekber Allahüekber lâ ilâhe illellâhü vellâhü ekber, Allahüekber ve lillâhi’l-hamd.” Arefe günü sabah namazının farzından sonra bu tekbirin getirilmesi, Hanefî âlimlerin çoğuna göre vâciptir.  Teşrik tekbirleri, Şâfiî ve Hanbelî mezhebine göre sünnet, Mâlikî mezhebine göre ise menduptur  Arefe günü sabah namazının farzından itibaren bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar her vakit namazının farzından sonra aynı tekbir getirilir. Vakit namazlarının farzından sonra toplam yirmi üç tekbir getirilmiş olur.

Bayram günlerindeki coşkunun zemini, tevhid anlayışı üzerinde tutulur. Bayram coşkusu helâl dairede çeşitli eğlenceler ve ikramlar ile devam etmelidir. İbadetle eğlencenin aynı anlayış içinde yapılabileceği ispat edilmelidir. Helâl dairede eğlencenin ibadete, ibadetin de eğlenceye aykırı olmadığı bir hayat tarzı benimsenmelidir. Saâdet asrında olduğu gibi… Ezan okunduğunda eğlenen insanların hemen namaza koşmaları, namaz bittikten sonra da gönül hoşluğuyla bayram eğlencelerine devam etmeleri, sünnete uygun bir davranış olur.

KURBAN

Bir müslümanın Rabb’ine yapabileceği ibadet türlerinden biri şüphesiz kurban ibadetidir. Hacca gidenler, Harem topraklarında kurbanlarını keserken, dünyanın dört bir yanında müslümanlar kurbanlarını memleketlerinde keserek bir anlamda Harem topraklarının coşkusunu yeryüzüne yayarlar. Peygamber Efendimiz (s.a.v) umreye ve hacca gittiğinde de kurban kesmiş, Medine’de kaldığı yıllarda da kurban ibadetini yerine getirmiştir.

Allah Takvâ İstiyor.

Kurban bayramı yaklaştıkça, aileleri tatlı bir telâş sarar. Bayram sevincinin yanında kurbanlık hayvanın tesbiti, nasıl ve nerede kesileceği, gerekli malzemelerin nasıl hazırlanacağı düşünülür. Bunların hepsi güzel. Bir de bu güzelliklere, övünme duygusu karıştırılmasa ve kurban, her türlü basit düşüncelerden uzak, sadece Allah rızâsı için kesilebilse…

Bayramımız şimdiden Mübarek olsun.

Ülkemize ve Dünyaya Huzur dileklerimizle…

Sevgi ve Saygılar…
YORUM EKLE