BUGÜN NE YAZSAM?..

Hangisini yazsam nereden başlasam? Yazı mahkumlarının klasik sorusudur bu.Hele benim gibi arada ıskalayanlar için konular birden çullanır insanın üstüne. Hangisini yazacağım diye şaşırıverirsiniz..
Bugüne kadar yazdığım yazıların konusunu seçerken, kentle ilgili olmasına hep özen gösterdim. Amacımız ise: Hizmete susamış güzel Gümüşhanemizin ekonomik, kültür, sanat, barış, hoşgörü, kardeşlik, beraberlik, siyaset ve hemşehrilik aidiyeti duyguları gibi önde gelen değerlerimize katkı sağlamak olmuştur. Yazılarımın her birinin önemli bir haber içermesi, düşündürücü olması, yarar sağlaması farklı bir bakış açısı sunması, gazetemizin misyonu ile örtüşmesi kuralına her zaman özen göstermişimdir. Bu açıklamayı niye yaptın derseniz? Aşağıdaki doruklarda sunacağım gerçekler biraz yorumlanmaya müsait olduğu için eleştiri yapacak okurlarımız  bu hassasiyetimizi göz önünde bulundursunlar diye :

Herkes bugün ne giysem, bugün ne pişirsem? Derken, bende ne yazacağıma karar vermiş oldum..

Özel bir TV.de “Bugün ne giysem” adlı moda yarışması programına katılan stilist bir yarışmacı mesleği olduğu halde jüri üyelerinin eleştirisinden kurtulamadı.  Gazeteci olarak  yazdığımız yazılara ne bir eleştiri var nede olumsuzluklar için muhatapları tarafından yapılan bir açıklama. Ancak günlük işlerinde karşılaştıkları engelleri “Neden Yazmıyorsunuz?” diye burnunun dikine giden okurlar var…

Hal böyle olunca, gelelim konularımıza:..

TEOG ve DERS MÜFREDATLARI

Temel Eğitimden Orta öğretime geçiş için tam bir kural belirlendi mi? Ben şahsen bilmiyorum.  Milli Eğitim bakanlığının en yüksek kurulu “Talim Ve Terbiye Kurulu” (1991-92  kitap yazma komisyonunda görevli idim) Bu sorunu çözecek her türlü donanıma sahip. Anlaşılan o ki  yandan ve tepeden müdahale var.. Hukuka saygılıyız ama 20 milyonu aşkın velinin daha fazla sinirlerini germeğe de kimsenin hakkı olmasa gerek..

MÜFREDAT ( okutulacak dersleri içeren konular)

Tanıyanlar bilir eğitim kökenliyiz. En pahalı dönemde 1962 yılında Eğitim Yüksekokulunu bitirdim. Geçen günlerde arkadaşlar tartışıyor. Birisi: “kaldırılan FELSEFE dersleri yeniden konacakmış” dedi. Diğer bir arkadaş kafa bulurcasına: “Ayıp hiç yakışmıyor. Felsefe düşünceyi geliştirir. Düşünce, doğruyu arar..” Efendim felsefe,  psikoloji, sosyoloji ve mantık derslerini kapsar.. Mantık, kısa tanımıyla “doğru düşünmektir”. Liseyi okuyan gençler bilir Modern Matematiğin kurallarının tamamı bu mantık dersinin konularıdır…

Tarih boyunca düşünürler filozoflar doğrunun bulunmasına yardımcı olmuşlardır. Alimler yazıp çizdiklerini ve anlattıklarını hep düşünce üzerine yoğunlaştırmışlardır. Bazılarına göre felsefe boş iş boş laf demekmiş deseler de öğle olmadığı apaçık ortada. Fesle dersleri bence de gerekli. Çünkü düşünceye ve düşünce üretecek adamlara çok hem de çoook ihtiyacımız var.

ABD ‘nin KUDÜS kaosu..

Genelde ve yerelde Kudüs olayı Müslüman coğrafyasında ve Türkiye’de büyük tepkilere yol açtığını hepimiz biliyoruz. Bu ilk değil. Yeniden bir Haçlı Seferi için nabız yoklamasıdır. Ülkemize açıktan gösterilen bir sopadır. Sayın Cumhurbaşkanının çağrısı ile İstanbul’da yapılan İslam işbirliği toplantısı büyük bir başarıya atılan imzadır. 67 müslüman devletin 58 tanesini devlet ve hükümet başkanları düzeyinde buluşturmak tam bir başarıdır. Bu birliktelik umarım hristiyan aleminin gözünü germeğe yeter…

KEDİYE ŞİDDET

Geçtiğimiz günlerde Erzincan’da bir askeri birlikte erin birisi kediye işkence yaptı diye günlerce yerel ve görsel medyada gösterildi. Herkes zavallı askerimizi suçladı. Kimse çıkıp ta yav bu er kedi düşmanımı yoksa psikolojik bir rahatsızlığımı var? Demedi. Tıpkı Su dolu bardakta düzgün çatalı kırık görenler gibi. Bence araştırılmaya değer. En azından silah kullanıp kullanamayacağı belirlenir.

GAZETE ELEŞTİRİLERİ.:

Yukarıda arz etmiştim Okurlarımız duyarsız. Geçtiğimiz günlerde yerel bir gazetemizin köşe yazarı, bir siyası partimizin yöneticilerine epey sitem etti. Aslında cevap hakkı doğdu ama henüz bir açıklama yok.

GÜMÜŞHANESPOR:

Ligi birinci sırada bitiren Gümüşhanespor en yakın rakibine 4 puan fark attı. Kulübün maddi sorunu var mı yok mu onu tam bilmiyorum ama en az para bir ihtiyaç. Futbol ise para demek. Altay karşısında pasif kaldığı söylenen takımımız için galibiyet ve ligi birincilikle bitirme Primi gündeme gelmedi ise skorun böyle olması sürpriz değil. Taraftar üzerine düşeni yaptı. Maddi destek için ne yapılabilir. Bir kereye mahsus katkı sağlansa gerisi gelir mi? Ciddi manada bir sponsora ihtiyaç var. Bu güne kadar emeğini esirgemeyenleri biliyoruz ona ve onlara minnet borcumuz olduğunu da biliyoruz. Bir ihtimal daha var: değerli hemşehrimiz orman bilim adamı Prof Dr. Cantürk Gümüş yönetime bir proje sundu ama galaa alınmadı. Bir Bilim adamının ötelenmesi hoş bir şey değil. Üstelik bu değerli hemşehrimiz  hem Gümüşhaneliler derneğinde hem de Gümüşhanespor’a destek vermede önde gelen bir isim ve hemşehrimizdir. Davet edilip dinlenmelidir. Değerli Profesörün, Gümüşhanespor için “hedef 100.000 bin üye” projesi tutar mı? Bence neden tutmasın. Çünkü, tutması için sebep çok, tutmaması için sebep yok.

Ne yazsam derken, memleketim sağ olsun. Malzeme bol, yeter ki yaz.

YORUM EKLE