ÇANAKKALE: ‘ŞEHİTLER DİYARI’

Geçtiğimiz hafta Çanakkale’ye Gümüşhaneli Ankara da okuyan üniversiteli öğrencilerimizle beraber gittik. Aziz şehitlerimizi ziyaret ettik. İlkokul kitaplarından sayfa sayfa okuduğumuz Çanakkale ve orda amansız verilen vatan mücadelesini hissettik.

O toprağı yerinde görmek, beni, eşim tekin beyi ve gençlerimizi de bir hayli duygulandırdı. Bu toprağı vatan eden şehitlerimize dualarımızı kabirleri başında gönderdik. Dünyada eşi benzeri bulunmayan bir Çanakkale destanını ve bir neslin bittiği yeri görmek bana 46 yaşımda nasip oldu. İnşallah gençlerimiz insanlarımız buldukları ilk fırsatta orayı ziyaret ederler. Hani derler ya anlatılmaz görmek lazım. Göğsünde iman, dilinde kelime-i şahadetlerle vatanı için, toprağı için ölüme gittiler. Yaşları daha 15, 17, 19, 20 olan, gençliğini görmeden, gençliğini yaşamadan ve gençliğini bilmeden canını veren kahramanlarımızı dua ile ziyaret ettik.   Orda Seyit Onbaşının 276 kg ağırlığındaki mermiyi kaldırması ve namluya sürmesi, Yahya Çavuşun son askerine kadar direnerek şehit düşmesi, Mustafa Kemal Atatürk’ün inanılmaz bir hamle ile düşmanı kuşatması ve yok etmesi. Daha anlatılacak o kadar yaşanan olaylar var ki dediğim gibi oraya gitmek görmek ve düşünmek gerek.   Ayrıca savaşın başlangıcından bitimine kadar on bölümden oluşan ve ayrı ayrı sahnelerden kurulu Simülasyon Merkezi kuruldu. Bu merkezde 10 bölüm savaş sahneleri yapılmış ve müthiş canlandırmalarla sahneleri yaşıyor gibi izlenebiliyor. Şehitliği ziyaret edenlerin bu merkezi mutlaka izlemelidir. Nasıl bir ecdadın torunu olduğumuzu insan gururla izleyince anlıyor.

Conkbayırı Anafartalar Alçıtepe gibi daha birçok cephede,  cana can dişe diş mücadeleyi yaşayan, tabyalarıyla kısaca bastığın her karış toprağıyla adeta şehitler diyarı Çanakkale.  Hakikaten amansız mücadele veren canını ortaya koyan hatta saniyeler sonra öleceğini bile bile cephesini savunan kahraman şehitlerimize minnet borçluyuz. Onlara layık olmalıyız Bu vesile ile aziz şehitlerimize Allahtan rahmet diliyorum mekanları cennet olsun.Bu arada Çanakkale yolculuğumuzun ilk durağı Eskişehir ilimiz oldu.
Eskişehir de görev yapan hemşerimiz ve aynı zamanda kardeşim Sayın HÜSEYİN TURHAN Bey gece saat 23.00 de bizi karşılayarak öğrencilerimize ikramlarda bulundu. Çanakkale’nin önemi  üzerine öğrencilerimizle bir hikaye paylaşarak bizleri uğurladı. Çanakkale’den dönüşümüzde öğrencilerimiz Bursa ilimizi de görmek istediler. Bursa da gece saat 02.00 de bizleri karşılayarak misafir eden ve ertesi gün bize rehber görevlendirerek Bursa’nın tarihi yerlerini ziyaret etmemizi sağlayan başta Bursa Gümüşhaneliler derneği olmak üzere özellikle aynı dernekte görevli olan kıymetli hemşerimiz  Sayın ORHAN AYDIN  Beye de çok çok teşekkür ediyoruz. Gerek Orhan Bey gerekse Hüseyin beyin  geleceğimiz olan gençlerimize karşı duyarlı samimi ve misafirperverliği bizleri ziyadesiyle mutlu etti.  

YORUM EKLE