Chia Tohumunun Sağlığa Etkileri

Aztek ve Maya medeniyetlerinde MÖ 3500’li yıllardan beri  önemli besin kaynaklarından olan chia tohumları, yüzlerce yıl Güney Amerika’da yaşayan topluluklar tarafından önemli bir besin olarak  kullanıldı. Zengin protein, yağ ve lif içerdiği ile Aztekler’in en önemli besin kaynağı olan chia tohumuna, mayalar güç anlamında chia ismini vermişlerdir.  Chia tohumu,  Meksika ve Guetemala  topraklarında yetişen bir adaçayı türünün (Salvia hispanica) tohumlarıdır. Bu minik, sevimli tohumun tüketimi, bütün dünyada  Omega-3 yağ asitleri (alfa-linolenik asit), antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve diyet lifi açısından oldukça iyi bir kaynak olduğu için giderek yaygınlaşmaktadır.

Chia tohumunun faydaları

*Chia tohumu, tüm bitkiler arasında en yüksek Omega 3 yağ asitleri içeriğine sahiptir. Kolesterol içermez. Balık tüketmekten haz etmeyenler için iyi bir omega-3 kaynağıdır. Yapılan çalışmalarda, omega-3 yağ asidinin dengeli alımının  kalp ve damar sağlığı açısından yararlı olduğu gösterilmektedir. Chia tohumu yağlı bir balık olan somon balığından daha fazla omega-3 yağ asidine sahiptir.

* Gluten içermez, bu nedenle çölyak hastaları ve glüten intoleransı olan bireyler tarafından rahatlıkla kullanılabilir.

*Diğer bitkisel protein kaynaklarına göre, yapısında vücut için gerekli olan  elzem aminoasitler (aminoasit proteinin yapıtaşıdır) daha fazladır. 

*Karbonhidrat içeriği tamamen, vücutta yıkıma uğramayıp doğrudan dışarı atılan ( çözünmez ) liflerden oluşur. Bu nedenle sindirim sistemimizin daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.  Sağlıklı bir beslenmede günlük tüketilmesi gereken lif miktarı 20-30 gr’dır. 20 gr (2 yemek kaşığı) chia tohumu tüketildiğinde yaklaşık  8 gr lif alınmaktadır. Ayrıca kompleks karbonhidrat içeriğinden dolayı kan şekerini düzenler. İnsülin direncine karşı korur.

*Dünya üzerinde yapılmış olan bilimsel çalışmalara göre zayıflama üzerine kanıtlanmış bir etkisi bulunmamaktadır. Ancak chia tohumu, su tutma özelliği ile sıvı ile temas ettiğinde 9-12 kat kadar büyüyüp şişer ve doygunluk hissi verir. Bu özelliği ile kilo vermeye yardımcıdır.

*Kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi mineralleri içerdiği için kemik sağlığında önemli bir yere sahiptir. 100 gram chia tohumu tükettiğinizde kalsiyum, magnezyum ve demir ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılamış oluyorsunuz.

*Chia tohumu yüksek miktarda antioksidan maddeler içerir.  Antioksidanlar hücrelerimizi zararlardan korumak için gereklidir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Nasıl tüketebiliriz ?

Chia tohumunun tadı yoktur, nötr bir besindir, kıvam artırıcı özelliğe sahiptir. Bu nedenle her türlü tuzlu veya tatlı  yiyecek ve içeceğe eklenebilir.  Salatalara, sebze- meyve sularına, yoğurda, süte, kahvaltılık tahıllara, yemeklerinize ve çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.

Günlük ne kadar tüketilmeli ?

Günlük maksimum iki yemek kaşığı kadar tüketilebilir.

Kimler Tüketmemeli ?

Chia tohumu bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Düzenli ilaç kullanan, kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilerin ve ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarının hekim ve diyetisyene danışmadan kullanmaması gerekir. Ayrıca gebe ve emziklilerin de kullanması önerilmez.

Keyifli bir hafta dileğiyle…

YORUM EKLE