Derneğe Yakışır Bir Gece Oldu

Yağlıdere Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür derneğimiz yenilenen yönetimi ile ilk adımını “Kalandar Gecesi” düzenleyerek atmış oldu. Var olan ve unutulmaya yüz tutan bu tür yerel etkinlikleri canlandırarak geleneklerimizin nesilden nesile aktarılmasına katkı da sağlamış oldu.

Kalandar, Rumi Takvim'in ilk ayıdır. Kalandar'ın birinci günü, Miladi Takvim'e göre Ocak ayının 14. gününe tekabül eder. Kalandar gecesi esasında kara kışın bitmesi kötülükleri gitmesi, bereket ve iyilik dolu bir yılın gelmesi için yapılır.

Özellikle Karadeniz İllerinde bu gecenin ayrı bir önemi vardır. Geleneksel olarak bu gecede çocuklar dışarı çıkar ve evleri dolaşmaya başlarlar. Ellerindeki poşetleri evlerin kapısına koyup zile bastıktan sonra ev ahalisinin poşetin içine koyacakları hediyeleri beklerler ve bu sırada da bazı maniler söylerler. Kalandar günümüzde çok az köyde yaşatılmaya çalışılan 3 bin yıllık bir yeni yıla merhaba” geleneği diyebiliriz.

Kalandar Gecesi çocuklar giydikleri ilginç kıyafetler ve omuzlarına aldıkları torbalarla "Kalandar Gecesi, Devlet Bacası, Torbayı Dolduran, Cennet Hocası" diye seslenerek hanelerden genellikle paraya çevirebilecekleri tahılları (Mısır, Kuru Fasulye gibi) toplar ertesi günü satarlardı. Köyün çocuklarının bazıları korkutucu kıyafetler giyerek gittikleri evdeki çocukları da korkutmayı amaçlar.

Yüzyıllardır yörede devam ettirilen Kalandar Gecesi geleneği Batıya göçün artmasına bağlı olarak önemini kaybetmiş ve unutulmaya yüz tutmuştur. Dernek olarak amacımız unutulan bu gelenekleri yeniden canlandırmak ve gençlerimizin de devam ettirmelerini sağlamaktır.

Bu gece de bulunmak için kara kışın en çetin günlerinden olan 9 ocak günü Ankara’dan yola koyuldum. İstanbul da ikamet eden köylümüz Yusuf Ataman ve sevgili eşleri Esen Ataman ile Ankara’dan Tekin Beyi ve beni alarak Gümüşhane’mize gece yolculuğumuz başladı. Ertesi gün saat 16.00 civarında şirin memleketimiz Gümüşhane’ye vardık. 13 Ocak 2017 tarihinde organize edilecek olan kalandar gecemizin hazırlıklarına başladık.

Dernek başkanımız ve yönetim kurulu arkadaşlarımız ile beraber hummalı bir çalışma yaparak köylülerimizi de davet ederek geceye hazır hale geldik. 1 Haftalık Gümüşhane Programımda Dernek Yönetim Kurulu olarak İl müdürlerimizi, Belediye Başkanımızı ve bazı Sivil Toplum Kuruluşlarımızı ziyaret ettik. Yeni yönetim olarak derneğimizin faaliyetlerinden bahsettik ve katkılarını talep ettik. Yaptığımız ziyaretler bizi ziyadesiyle mutlu etti. Çok iyi karşılandık ve çalışmalarımızı istişare etme fırsatı bulduk. Kendilerine tekrar buradan teşekkürlerimi sunuyorum.

Kalandar gecemizden de bahsedecek olursak, oldukça kalabalıktı. Köylülerimizin bu gecemize yoğun ilgi göstermeleri bizlerin ve belediye Başkanımızın da dikkatinden kaçmadı.

Manilerle bilmecelerle başlayan gecemiz de sazlı sözlü türkülerle devam etti. Kalandar olurda kemençe olmaz mı? Kemençenin teli herkesi kıpır kıpır sahneye taşıdı. Oyunlar oynandı halaylar çekildi. Hediyeli bilmeceler soruldu, şiirler okundu. Hediye çekilişleri yapıldı. Sahnede çiftler çeşitli oyunlar yaparak yeteneklerini sergiledi.

Halkımızın duygularının zirve yaptığı an ise il dışında ve yurt dışında bulunan köylülerimizin video çekimi yaparak canlı canlı geceyi kutlamaları ve selam göndermeleri idi. Geleneklerimiz çok eskiye dayansa da teknoloji ile doğru oranda buluşturulduğunda böyle güzel enstantaneler de ortaya çıkıyor.

Kalandar gecesinin yaşatılmasında Belediye Başkanı Sn Ercan Çimen de derneğimize teşekkür ederek kalandar gecesini kutladı. Ülkemizin birliğine ve beraberliğine olumlu iz bırakan bu tür etkinliklerin önemini vurguladı. Bu tür etkinliklere destek vereceğini söyledi.

Bu geceyi organize eden Yağlıdere Yardımlaşma Dayanışma ve Kültür Derneği Yönetim Kuruluna ve büyük katılımları ile geceye damgasını vuran Yağlıdere Köyü Halkına çok teşekkür ediyorum. Onların teveccühleri bizleri daha güzel organizasyonlara teşvik ediyor.

Yağlıdere Köyü Dayanışma Yardımlaşma ve Kültür Derneği
Başkan: Turgut ATAMAN
Yönetim Kurulu
Hakime ZAL

İdris Kazancı 
HASAN ALİ DEMİR
SÜLEYMAN DEMİR
ŞABAN GÜRSES
SEMANUR ŞAHİN

YORUM EKLE