Tavandan prim ödememek için 30 Eylül son gün

Gümüşhane Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, 1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmaya başlanan zorunlu Genel Sağlık sigortası (GSS) tescili yapıldığı halde bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanlar için tanınan ek başvuru süresinin 30 Eylül’de sona ereceğini söyledi.

Tavandan prim ödememek için 30 Eylül son gün
Gümüşhane Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu, 1 Ocak 2012 tarihinde uygulanmaya başlanan zorunlu Genel Sağlık sigortası (GSS) tescili yapıldığı halde bugüne kadar hiç gelir testi yaptırmayanlar için tanınan ek başvuru süresinin 30 Eylül’de sona ereceğini söyledi.

Vatandaşların bugün için aylık 305,6 lira olan tavandan hesaplanan GSS prim borçlarını cezasıyla birlikte ödemek zorunda kalacaklarını, GSS prim borcu bulunanların sağlık hizmetlerinden de yararlanamayacaklarını hatırlatan İslamoğlu'nun konuyla ilgili açıklaması şu şekilde:

5510 Sayılı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren Türkiye’de yaşayan herkes Genel Sağlık Sigortası kapsamına alındı. SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığı statüsünde çalışmakta olanların GSS için ayrıca bir işlem yapmalarına gerek bulunmuyor. Onların GSS primleri doğrudan kesiliyor.

GELİR TESTİ İÇİN SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKIFLARINA BAŞVURUNUZ

Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları beyanlar ve devlet kurumlarından topladığı (aileye kayıtlı tapu, otomobil, anne babanın geliri, ailenin harcamaları gibi) verilerle, ailede kişi başına düşen geliri hesaplıyor.

GELİR TESTİ SONUCUNA GÖRE ÖDENECEK PRİM

Gelir testinde aile içinde kişi başına aylık gelir 424.5 liranın altında olursa, primler devlet tarafından karşılanıyor. Bu kişiler için daha önce çıkarılmış borçlar da tümüyle siliniyor. Hane içerisinde kişi başına düşen aylık gelir 424.5 ila bin 273.5 lira arasında ise aylık 50.9 lira prim ödenmesi gerekecek. Kişi başına aylık gelir bin 273.5 lira ile 2 bin 547 lira arasında olanlar aylık 152.8 lira prim ödeyecek.

Hane içerisinde kişi başına aylık geliri 2 bin 547 liranın üzerinde olanlar ise tavandan, yani aylık 305.6 lira prim ödeyecek. Gelir testine girmeyenlere ise doğrudan aylık 305.6 lira prim borcu çıkarılıyor.

GSS PRİM BORCUNUZU SORGULAYIN

Genel Sağlık Sigortası prim borcunuzun olup olmadığını sorgulamak için www.turkiye.gov.tr internet adresine girmeniz gerekiyor.

Bu adresten işlem yapabilmek için e-devlet şifreniz olmalı.

E-devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden almalısınız.

E-devlet şifresiyle girdiğiniz internet sitesinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sunduğu hizmetler arasından “Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama” başlığını seçmelisiniz.

T.C. kimlik numaranızı yazarak yapacağınız sorgulamada borç çıkarsa hemen bağlı bulunduğunuz ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına gelir testi başvurusu yapmalısınız.
Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 12:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER