Vergide e-Tebligat dönemi başlıyor

Gümüşhane Defterdarı Turan Kemer, vergide elektronik tebligat döneminin 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle başlayacağını söyledi.

Vergide e-Tebligat dönemi başlıyor
Gümüşhane Defterdarı Turan Kemer, vergide elektronik tebligat döneminin 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle başlayacağını söyledi.

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada vergi dairelerince düzenlenen ve muhataplarına 213 sayılı Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrakın, Gelir İdaresi Başkanlığı aracılığıyla elektronik ortamda tebliğ edilmesi ile ilgili usul ve esaslarının belirlendiğini kaydeden Kemer, şunları söyledi:

-  Bu Tebliğ ile tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirilen ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar aşağıda belirtilmiştir.

a) Kurumlar vergisi mükellefleri,

b) Ticari, zirai ve mesleki kazanç yönünden gelir vergisi mükellefiyeti bulunanlar, (Kazançları basit usulde tespit edilenlerle gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler hariç)

c) İsteğe bağlı olarak kendilerine elektronik tebligat yapılmasını talep edenle
Kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılabilecek olanlar, Tebliğle belirlenen sürelerde bildirimde bulunarak elektronik tebligat adresi almak ve elektronik tebligat sistemini kullanmak zorundadır.

- Kanun hükümlerine göre tebliği gereken evrak muhataplara elektronik tebligat sistemi ile tebliğ edilebileceği gibi Kanunda yer verilen diğer tebligat hükümlerine göre de tebliğ edilebilir.

- Bağlı vergi dairesi müdürlüklerinde (mal müdürlükleri) elektronik tebligat sistemine teknolojik uyum çalışmaları devam etmekte olduğundan, bağlı vergi dairesi müdürlüklerinin mükellefleri Tebliğ kapsamında bulunmamaktadır.

-Elektronik Tebligat uygulamasına, 01.01.2016 tarihi itibariyle başlanılacaktır.
          
Bu nedenle, e- tebligat adresi kullanma sorumluluğu bulunan Muhatabının zamanında müracaat etmemesi ve Elektronik tebligat sistemine dahil olması zorunlu olanlardan bu Tebliğ ile getirilen yükümlülüklere uymamaları halinde, 213 sayılı Kanunun 148, 149 ve mükerrer 257 nci maddeleri uyarınca, Kanunun Mükerrer 355 inci maddesindeki cezai müeyyide uygulanır.

Ceza uygulaması sonrasında re’sen oluşturulan internet vergi dairesi kullanıcı kodu, parola ve şifresi gerçek kişilerde mükellefe, tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerde doğrudan kanuni temsilcisine tebliğ edilir ve elektronik tebligat adreslerine tebligat gönderimine başlanılır.

-Mükelleflere e-tebligat yapıldığında, Elektronik Talep bildiriminde yer alan telefon numarası veya e-posta adreslerine; SMS veya e-posta ile bilgilendirme yapılacaktır.

-Vergi uygulamalarına ilişkin olarak e-tebligat sistemini kullanmak zorunda olan mükelleflerimiz ve bilgi edinmek isteyenler;

- 27/08/2015 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 456 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğini inceleyebilir,

-444 0 189 Vergi İletişim Merkezini arayabilir, "www.gib.gov.tr veya https://intvrg.gib.gov.tr adreslerini ziyaret edebilir,

-İlgili Vergi Dairesi Müdürlükleri ile

İrtibata geçmeleri, siz değerli mükelleflerimizin e- tebligat yönünden zamanında gerekli tedbirleri almaları, mevcut vergi uygulamaları açısından zor durumda kalmamaları hususu saygı ile mükelleflerimize ve kamuoyuna duyurulur.
Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2015, 09:14
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER