EVLAT

“Evlat babanın özetidir”
İsmail HAYAL

Anne, baba ve öğretmenler olarak her ne kadar sorumluluğu en çok bizlerin omzunda olsa da evlatlarımızın hemen her kötülükten korunması toplumun adeta cinnet getirdiği bir zamanda ne kadar elzem derecede önemli olduğu malumunuzdur. Hepimizin göz nuru, yarınları, soyunun devamı ve gururu olan evlatlarımızı en iyi şekilde yetiştirme, dinini, ahlakını, vatan sevgisini ve daha önemlisi insani hasletlerini kazandırma gibi bir sorumluluğumuz olduğu da aşikâr olsa gerek.   

Ezelden ebede emanet sana,
Her daim doğrudan ol haktan yana.
Şehadet onurdur iç kana kana,
İmanı canından aziz bil evlat.

            Allah sevgisini evlatlarımızın minik kalplerine sirayet ettirdikten sonra onlarda artık başkasının hakkını yeme, iltimas bekleme, vatana ihanet etme yerine liyakatin esas olduğunu ve bu bağlamda helal ile haram muhasebesini çok iyi yapacaklarını bekleyebiliriz. Ancak bizler anne ve babalar olarak bir yerlerden torpil yaparak hayata yeni başlayan evlatlarımıza en büyük kötülüğü ederken namaz kılmakla, dürüst görünmekle ancak Allah’ı kandırdığımızın farkında bile değiliz.   

İmanın var ise imkânın vardır,
Yaratan doğruya besbelli yârdır.
Bu asil memleket mukaddes yerdir,
Vatanı canından aziz bil evlat.

İş bu cihetten olsa gerektir ki evlatlarımıza bu güzel hasletleri kazandırırsak o evladımız asla yalan söylemeyecek, harama el uzatmayacak, başkasının hakkını gasp etmeyecek, kötü alışkanlıklardan uzak duracak, vatanını, bayrağını, namusunu asla satmayacak, kötü fikirlerin esiri olmayacaktır.  

İnanma üç beşin namert sözüne,
Osmanlı atandır bir bak özüne.
Kitabı kelâmın varıp izine,
Kur'anı canından aziz bil evlat.

            Atasının nereden geldiğini, ne badireler atlattığını, iç ve dış hainlerin hiç durmak bilmeyen oyunlarının farkında olacak, içi boş izmlerden, cemaatlerden uzak duracak, aklı ve fikri ışığında doğru yolu bulacak ve sağlam bir kişilik kazanacaktır. 

Adalet düsturun rehberin olsun,
Mazlumun gözyaşı neferin olsun.
Nefsinle savaşın zaferin olsun,
Zamanı canından aziz bil evlat.

Ve en önemlisi her daim ezilen, hor görülen mazlumların yanında yer alacak, adaleti şiar edinecek, Aylan bebeğin fotoğrafından etkilenecek, savaş ve zulüm mağdurlarına kucak açabilecek, gezi zekâlıların yanında değil 15 Temmuz’da memleketinin selameti için tanka, uçağa kafa koyabilecek bir Asım’ın nesli olacaklardır.  

Makama bel verme eğilme sakın,
Gülecek talihin yarından yakın.
Hakikat ararsan nefsine dokun,
Mizanı canından aziz bil evlat.

Evlatlarımızı yetiştirirken kılı kırk yararak attığımız her adımda çocuklarımıza en iyi rol model olma mecburiyetinin şuurunda olacağız. Evladının yanında sigara ve içki içen, kumar oynayan, haram yiyen, eşini döven, şiddet uygulayan ve her türlü menem alışkanlığı olanlar maalesef ‘üzüm üzüme baka baka kararır’ atam sözünde verilen mesaja göre hayırlı evlat beklentisi hayalden öteye gitmeyecektir.     

Zalime güvenme her yanı hile,
Kötüyle gezersen düşersin dile.
Sağından yazılır beratın bile,
Yazanı canından aziz bil evlat.

            Benim burada âcizane yaptığım gibi nasihatten ziyade kendimizin örnek olması en önemli mesaj olacaktır. Yoksa yaptığımız havanda su dövmekten başka bir icraat olmayacaktır. 

Hayali sözünden bir öğüt alıp,
Alimin hikmeti ilmine dalıp.
Var ise hesabın Allah'a salıp,
İzanı canından aziz bil evlat.

Her ne kadar çok geç kaldık hocam dediğinizi duysam da asla ümitsiz olmayın ve bu yazıyı okuduğunuz şu andan itibaren evlatlarımızı yetiştirirken nerede nasıl bir yanlış yaptığınızı görün ve ona göre tedbirinizi alın. 

YORUM EKLE