FESTİVAL-İ GÜMÜŞHANE

“Her şeyin mühim noktası, başlangıçtır”
Eflatun
           

              Malumunuz festivaller şehirlerin tanıtımlarında en önemli yeri tutan adeta şehirlerin reklam vitrinleridir. Şehrin tarihi, kültürel ve sanatsal değerlerinin görücüye çıktığı, şehrin yılda bir kez de olsa stresinden uzaklaşma fırsatı yakaladığı aktivitesidir, eğlencesidir. İçinde geniş bir yelpazeye ulaşan edebiyatı, sanatı, aşıklık geleneği, kültürü, eğitimi ve diğer birçok objesi ile birlikte folklorumuzu yaşattığımız, gösterdiğimiz bir gelenektir, aktivitedir, bilhassa gurbetten gelen hemşerilerimizle kucaklaşma ve hasret giderme vesilemizdir.

            Gümüşhane’mizin yaklaşık 50 şirket ile en önemli marka değeri olan, Gümüşhaneli gençlerimizin ve insanımızın ekmek kaynağı ve şehrin tanıtımı için en önemli reklam sembolümüz olan pestil ve kömenin görücüye çıktığı bir süreçtir festival.

            Başta Gümüşhane’mizin genç ve güler yüzlü Valisi Sayın Okay Memiş’in önderliğinde, şehrimizin çalışkan ve üretken Belediye Başkanı Ercan Çimen’in gayretleriyle ve başta GTSO Başkanı İsmail Akçay olmak üzere herkesin bu ortak davada omuz omuza gayret göstereceğine inanıyorum. 

            Bu yıl 25-27 Ağustos 2017 tarihleri arasında 23’üncüsünü yapacak olduğumuz Uluslarası Festivalimiz 1993 yılında zamanın Gümüşhane Valisi Merhum Ayhan Çevik’in öncülüğünde başlamıştı. O yıllarda daha amatör bakışla ve sade olarak yapılan festivallerimiz zaman geçtikçe daha kapsamlı bir hal almaya başlamıştır. Bazı yıllarda ülkemizin baş belası olan terör olayları nedeniyle ertelenen ve yapılmayan festivaller olsa da biz eksikliklerine rağmen festivallerin şehrin en azından yorgunluğunu attığını, stresinden uzaklaştığı bir etkinlik olarak görüyor ve destekliyoruz.

            Tabi her zaman olduğu gibi içimizdeki İrlandalılar ötede beride “ne gereği var”, “her boyayı boyadıkta bir fıstık yeşili eksikti” gibi önyargılı cümlelerle mesaiye başlayacaklar. Ancak bizler bu önyargılı cümlelere kulaklarımızı tıkayıp bu şehre nasıl bir katma değer verebilirizin muhasebesinde olmamız gerekmektedir. 

Ben şahsen şehrin bir yazarı olarak her aktivitede bir görev verilir mi diye beklemek yerine Gümüşhane Belediyesi’ne giderek bir stant istedim. Ve o stantta Rabbim nasip ederse “Gümüşhane Eğitim Tarihi” kitabım başta olmak üzere kitaplarımı imzalayacağım.

Bu şehrin ekonomik ve kültürel değerlerini bu festivalde masaya yatırmalıyız. Açılacak olan stantlarımızda maddi kazanımdan ziyade her şirket manevi anlamda kazanım edinmeyi düşünür ve ürünlerini sergilerlerse asıl amaç o zaman hâsıl olur kanaatindeyim.    

Her festivalde yaptığımız yanlışlardan sıyrılarak özümüze ve kültürümüze yakışan başta kendi öz evladımız olan sanatçıları ve ulusal anlamda diğer sanatçıları getirmemiz gerekiyor. Ve bana göre en önemlisi bu festivalde yapılacak olan panel, turistik gezi ve şair yazar dinleti ve imza günleri yerinde çalışmalar olacaktır. Ancak bu konuda da sürekli aynı kişilere ulaşmak yerine yelpazeyi genişletmek daha erdemli bir hareket olacaktır.  

Bu festivalde öncelikle açılacak olan büyük bir stantta 15 Temmuz Destanının Gümüşhane ve ülke sürecini yansıtan fotoğraf sergisi, şehit ve gazilerimizin biyografileri yer almalıdır diye düşünüyorum. 

Bu şehrin hemen her alanda sembolü olan değerlerimizi “Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevi, Dilaver Cebeci, Vasfi Mahir Kocatürk, Kamil Akdik, Şeref Akdik, Şinasi Özdenoğlu, Mahmut Oltan Sungurlu” başta olmak üzere açılacak bir stantta biyografi ve eserlerinin tanıtımı yapılmalıdır.  

Yukarıda ifade ettiğim gibi şehrin azda olsa yazan kalemleri bir araya getirilerek imza etkinliğinde destek verilmelidir. Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen şair ve yazarlarımızdan en azından 100’er kitap alarak şair ve yazarlarımıza destek vererek onları onore etmelerini bekliyoruz. 

Ayrıca Gümüşhane’de yer alan resmi ve özel kurumların bu festivalde yer almasını, çalışmalarını sergilemeleri, ürünlerini tanıtmalarını ve festivale renk katmalarını ümit ediyoruz.

Ben şahsım adına 23. Festivalimizin ince elenip sık dokunarak yapılması neticesinde son derece yararlı olacağına tüm kalbimle inanıyorum. Bu festivalin Gümüşhane’mizin tanıtımına fayda vereceğini biliyorum.

Ve biz şahsi egolarımızdan sıyrılarak şairi, yazarı, esnafı, sanatçısı ve her kademesi ile ortak payda Gümüşhane ekseninde bir ve beraber olduğumuzu gösterebilirsek şehrimizin ufuklarını açma adına çok hayırlı bir iş yapacağımıza inanıyorum.

Bu festivalde ve bundan başka her Gümüşhane aktivitesinde ter akıtan herkesin güzel yüreğinden öpüyorum.   

YORUM EKLE