GELECEĞİN ALFABESİ: KODLAMA

“Ya bir yol aç, ya bir yol bul, ya da yoldan çekil”
Konfüçyüs

 

Kodlama diğer adıyla programlama kelime anlamıyla belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir. Programlama bilgisayara ya da elektronik devre ve mekanik sistemlerden oluşan düzeneklere bir işlemi yaptırmak için yazılan komutlar dizisinin bütünü veya bir kısmı olarak tanımlanır.

Bilgisayar alanında çok önemli isimlerin hepsinin ortak özelliği küçük yaşta programlama öğrenmiş olmalarıdır. Teknolojideki gelişmeler sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştiren, olaylar arasındaki bağlantıyı görmeyi sağlayan programlamayı hem eğlenceli hem de öğretici olarak çocuklara öğretebilmek artık mümkün hale gelmiştir. Özet olarak programlama öğrenmek insana; sistematik düşünme, problem çözebilme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, yaratıcı düşünebilme gibi yetiler kazandırıyor.

            Küçük yaşta programlama öğrenmenin önemini kavrayan programcılar bunu kolaylaştırmak için çeşitli araçlar ve diller geliştirdiler. Çocuklara programlamayı sevdirecek ve eğlendirecek şekilde hazırlanmış birçok uygulama mevcut.  Aralarında dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates’in de bulunduğu bir grup programcı Amerika’da programlama öğrenmenin yaygınlaşması için bir proje başlattılar ve Code.org’ u kurdular. Bu proje için hazırlanan videoda niçin programlama öğrenmeli-öğretmeliyiz sorusunu cevapladılar;

            Bu bağlamda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın Başdanışmanı olduğu dönemde Kodlama projesini hayata geçiren Valimiz Okay Memiş Gümüşhane için çok büyük bir şanstır. O yüzdendir ki Sayın Valimiz;

            “Dünyanın gelişmiş ülkelerinde zorunlu ders olarak okutulan “kodlama” geleceğin alfabesi, dili olarak kabul edilmektedir. İletişim çağında gençlerimizi biz bu alanda çok iyi eğitmemiz lazım. Sadece teknolojiyi kullanan değil, teknolojiyi üreten çocuklar yetiştirmemiz lazım. Bu konuda 81 ile öncülük etmemiz lazım. Biz Gümüşhane’de bu imkânı sağlayacağız” diyerek Gümüşhane’nin gençlerine Kuşakkaya’nın ötelerini hayal etme imkânını sağlamaktadır.

            Bizler eğitimciler, yazarlar, öğretmenler ve Gümüşhaneli veliler olarak başta “kodlama” olmak üzere bütün teknolojik atılımların destekçisi ve takipçisi olacağız. Çünkü devir bilgi çağı ve bizler bu çağda bu donanımlarla haiz olmuş gençlerle yedi düvelle baş etme imkânı yaratacağız. Ve buna da mecburuz.    

             Benim ifademle “dağların yokluk emzirdiği”, bu şehrin en sevdalılarından biri olan Sayın İsmail Akçay’ın da dediği gibi “dağlarla savaşan bir şehir” olarak yine bu şehir için çok önemli bir şans olduğuna inandığım Sayın Valimiz Okay Memiş’in büyük önem verdiği “Kodlama geleceğin alfabesi” Gümüşhaneli çalışkan gençlerimiz adına en büyük şanstır, devrimdir, geleceğimizdir.   

            O halde bizler bir zamanlar toplu iğne yapamayan bir ülke halinden birçok teknolojik başarıları yakalamanın verdiği hazla ve arkamızda duran çalışkan insanların sunduğu imkânlarla Gümüşhaneliler olarak bu asrın projesine her şeyden önce inanacağız. İnandıktan sonra bu alanda her şeyden önce farkındalık oluşturacağız, gençlerimizin aklına bu muhteşem olayı sokacağız, anne ve babalar başta olmak üzere bu alanda tüm maddi ve manevi desteğimizi vereceğiz.

            Ve biz bu yolda; “Sen küçük bir şey değilsin sen her şeysin” mantığıyla çocuklarımızın ve gençlerimizin önünü açacağız.

YORUM EKLE