GÜMÜŞHANE-BİNGÖL KARDEŞLİK KÖPRÜSÜ...

Kentler arası dostluk ilişkileri eskilere dayansa da kurumsal kimlikten uzak bu ilişkilerin meyvelerinin alındığından söz etmek pekte olası değil. Nedeni ise sürdürülebilir ilişkilerden uzak olması.  Gerçek bir dostluk ve de sürdürülebilir bir  kardeşlikten söz etmeyi sağlam temellere oturtmak ve bu oluşuma kurumsal bir kimlik kazandırmak amacıyla,   İç işleri bakanlığının uygulamaya koyduğu” kentler arası kardeşlik  “ projesi,  diğer kentlerde olduğu gibi İl’imiz Gümüşhane ile kardeş İl Bingöl arasında  başarı ile sürdürülmektedir.

Bu etkinlik kapsamında, Gümüşhane’yi temsilen geçtiğimiz 19-22 Eylül 2017 günlerinde Bingöl’de idik. Daha önce Bingöl’den 80 kişilik bir grup bu amaçla kentimizi ziyaret ederek bu kardeşliğin ilk adımını atmıştı…

Ziyaretimiz, sadece iade-i ziyaret olmayıp, projeye destek veren özellikte bir ziyaret ve kurulacak kardeşlik köprüsünün de çimentosu olması gereken özellikte bir ziyaretti.

Verilen bu görevin sorumluluğunun ağır yükünü omuzlarımızda hissederek,19.09.2017 günü Gümüşhane’den ayrıldık. Yaklaşık 400 km. olan yolu 6 saatte kat ederek Bingöl ‘e vardık. Şehrin, giriş ve çıkışları, diğer kentlerle olan bağlantısı bölünmüş yol ve pırıl pırıl…

Bingöl, merkez nüfusu 100 bin genel nüfusu 600 bin olan Doğu Anadolu’da önemli bir kavşak noktası. 1100 rakımlı ve karasal iklimine rağmen ısı ve nem oranı Gümüşhane’den farklı.  Tütün, ay çiçeği, pirinç, karpuz, sebzenin her türü ve üzüm gibi tarım ürünleri yetişiyor. Hayvancılık gelişmiş. Bal üretimi ve kalitesi yüksek..Sanayi emekleme durumunda.

Grubumuz Bingöl’e vardığında başta Vali Ali Mantı, Belediye Başkanı Yücel Barakazi olmak üzere diğer belediye ve siyasi parti başkanları İl ve belediye meclis üyeleri, STK kuruluşları, bürokratlar, esnaf ve basın mensuplarından oluşan bir grup tarafından  davul zurna eşliğinde  coşku ile karşılandık…

Yaşadıklarımız:

Bu ziyaret gezisinin duygusal boyutu bir yana esasa intikal eden etkinliklerde olağanüstü bir ilginin söz konusu olduğunu özellikle belirtmeliyim...

Bingöl Valisi Sayın Ali Mantı çok sempatik. Anlattıklarından anladığıma göre bir o kadarda iş bitirici. Kendinden ziyade çalışma arkadaşlarını ön plana çıkaran konuşması ile yaptığı hitabet elbette gözlerden kaçmadı. Gümüşhane’deki ağırlanmalarını ölçü tutarak,  ekibine: “Arkadaşlar !..Bizler Gümüşhanede son derece ilgi gördük. Bizi adeta masallar ülkesinde ağırlar gibi ağırladılar, sakın onlardan aşağı kalmayalım” diyede tembihlediğini esprili bir üslupla nakletmesi katılanların büyük alkışına mazhar oldu. Bu havada dolu dolu geçen iki gün de şehir içinde toplu yürüyüş, Heserek kayak merkezine yakın piknik alanında çadır keyfi, teleferiğe biniş,  turistik Ilıcalar  beldesinde kaplıcalarda yüzme keyfi, akşam  aynı yerde müzikli yemek ziyafeti  ile günü tamamladık. Ertesi gün, Az tepesinden Bingöl seyrini gerçekleştirdik. Devamla Solhan ilçesinde yüzer adaları inceleme fırsatı bulduk fotoğraflar çektik, çay molasında yerel medyanın röportajlarında izlenimlerimizi paylaştık.

Genç İlçesine ulaşmamız uzun sürmedi. Bu ilçede daha önce Valimiz Sayın Okay Memiş kaymakamlık yaptığı için gelişimizi dört gözle bekleyen ilçe halkı bir koçu kurban ederek Kaymakamları Okay Memiş’i bağırlarına bastı. Kucaklaşmalar öyle samimi ve öylesine içtendi ki, doğrusu bu tabloyu göğsümüz kabararak izledik ve Valimiz Sayın Memiş’in ilçede iz bırakan bir mülki İdare amir olmasından gurur duyduk.  Genç ilçesinin bu özelliği orada özel bir programın uygulanmasının gerekçesi oldu. Bingöl ile ilgili sinevizyon gösterisini buradaki kültür merkezinde izledik ağırlıklı konuşmaları da burada dinledik.

Genç Belediye Başkanı Mehmet Hadi Topraktan yaptığı konuşmada, “Bölgede zor bir ilçeyiz. Adamları zor kabul ederiz ama kabul ettiğimizi de ölünceye kadar baş tacı yaparız. İşte değerli Vali o zamanki kaymakamımız Sayın Okay Memiş bu değerde bir devlet adamıdır.” Şeklinde sürdürdüğü konuşması büyük alkışlarla kesilirken,   Başkan devamla, “Gönül arzu ederdi ki bu ziyaretler üç günle sınırlı kalmasın. Kardeşlerimizi, üç hafta, üç ay aileleri ile konuk edelim. Ama bunu nasıl başarırız, bunun da hesabını yapmalıyız” dedi. Bana göre bu konuşmaların can alıcı noktası da bu olsa gerek.  Diğer konuşmacılar, Belediye Başkanımız Ercan Çimen. Proje koordinatörü ve Valimiz Okay Memiş de benzer şekilde birlik beraberliğe ve kardeşlik olgusuna vurgu yapan konuşmalarından sonra, mola verdiğimiz çay bahçesinde sürpriz bir anonsla karşılaştık. “Şimdide Valimiz Sayın Okay Memiş’i Doğum günü pastasını kesmesi için arz ediyorum demesi Vali Sayın Memiş’ide şaşırttı. Çünkü 19.09.2017 günü Vali beyin doğum günü değildi.  Neyseki beklenen açıklama hemen ardından yapıldı. “Efendim Kaymakamımız ve Şimdiki Gümüşhane Valimiz Sayın Okay Memiş in ilçemize ziyaret ettiği bu günü  ilçe halkı olarak kendilerine doğum günü olarak hediye ediyoruz” şeklindeki ifadesi uzun süre alkışlanırken kesilen pasta bu aktin adeta tescil belgesi oldu. Ve Vali bey bu hüsn-ü teveccühü memnuniyetle kabul ettiğini de sevgi dolu sözleri ile tescil etti.

Bu günün akşamı yani  son gece düzenlenen “çiğ köfte partisi”ne Hemşehrimiz halk türküleri sanatçısı Mahmut Polat’ın “Karmı yağdı Zigananın başına/kurban olam toprağına taşına/ Ziganaya selam selam selam selam/can Gümüşhane Gümüşhane/yiğitleri sevdalıdır/can Gümüşhane Gümüşhane) dizeleri ile başlayan “CAN” Gümüşhanem adlı parçası  damgasını vurdu. Orkestranın mükemmel şekilde aranje ettiği türküde geçen “CAN GÜMÜŞHANE”Gümüşhane” nağmelerinin ritmi, Bingöl’ün bir oyununun ezgisi ile örtüşmüş olması, havayı bir anda  halay çekmeğe dönüştürdü. El ele tutuşan  karma halay grubu sazlı sözlü olarak uzun  bir süre eğlenmenin  tadını çıkardı.

Gecede coşku kadar yaşanan duygulu anlar da vardı. ŞİİR dinletileri, kardeşlik ve dostluk üzerine verilen mesajlar, karşılıklı adres ve telefon belirlemeler, ayrılığın hüznüne dayanamayıp ağlayanlar hepsi bu geceye damgasını vuran güzelliklerdi diyebilirim.  

Vali Okay Memiş başkanlığındaki belediye başkanları yerel yönetim meclis üyelerinden oluşan grubun yaptığı nezaket ziyaretleri ile desteklenen “Gümüşhane-Bingöl kardeşliği” etkinlikleri sosyal medyada paylaşıldı,yerel ve yaygın basında aşırı yankı buldu .Yurdun çeşitli bölgelerinden hemşehrilerimiz son derece ilginç değerlendirmelerde bulundular sevgi ve gururu verici mesajlar verdiler..

Bu etkinliğin sürdürülebilir olması için sebep çok, sürdürülmemesi için ise hiç bir sebep yoktur... Bingöl heyeti tarafından çoşkuu ile uğurlanışımızın bize verdiği umut ve mutlulukla diyoruz ki:

Eksikliklerimize rağmen bu proje şimdilik amacına ulaşmıştır. Dileğimiz bu etkinliğin sürdürülebilir bir etkinlik olmasıdır. Bu konuda her iki İl ve diğer iller halkı kendi aralarında bu birlikteliği sağlamalıdırlar. Bu birliktelik sağlandığı taktirde, yeni dostluklar oluşacak ve nerede terör belası varsa kendiliğinden bitecek ve def olup gidecektir.

Bendenize gelince, (Yusuf Sadık). Bingöl ün 25 yıl önceki İl Milli Eğitim Müdürü olarak bu oluşuma az da olsa bir katkı  sağlamışımdır diye düşünmekteyim.

Şöyleki: Mevkidaşım Milli Eğitim Müdürü Sayın Kadri ERGİN ve şube müdürüm Naci Burulday’ın  birer kardeşlik elçisi gibi bu oluşuma katkı sağlayacak nitelikte çaba sarf ettikleri izlenimini edindim. Her iki değerli kardeşimin bu dik duruşları beni son derece mutlu etmiştir, umutlandırmıştır.  Kendilerine şükranlarımı sunuyorum..

Demokrat Gümüşhane Gazetesi adına katıldığım bu ziyaret gezi grubuna seçilmemi sağlayanlara da teşekkür ediyorum…

Genel kanaat odur ki:  Projenin tabana yayılması için üst düzeydeki katılımlara, aileler bütün fertleri ile dahil edilmeli ziyaret süresi üç günle sınırlı tutulmamalı, elektrik alış-verişi için en az bir haftalık süreyi kapsamalıdır. Netice itibarı ile…

Tesis edilen bu kardeşliğin artan bir sevgiyle devam etmesini diliyor, emeği geçenleri kutluyorum.

YORUM EKLE